Aylin Öney Tan

Aylin Öney Tan

aylinoneytan@gmail.com

Tüm Yazıları

Bugün Tophane civarının tavuk pazarı olduğunu hatırlayan var mıdır acaba? Tavuk çoğu kez pazarlarda canlı satılırdı. Canlı alınan tavuk bazen pazarda kestirilir, bazen de evlerin avlularında bir süre beslenip öyle kesilirdi. İçini ayıklamak, katısını taşlığını çıkartmak, tüylerini tütsülemek meşakkatli işlerdi. Mutfakta büyük faaliyet olur, haşlanan tavuğun kokusu mahalleyi sarardı. O haşlanan tavuktan türlü türlü çorbasından tavuk göğsü tatlısına kadar her türlü yemek çıkar, pilav tavuk suyuna demlenince tadı da kokusu da bambaşka olurdu. Haşlanan tavuğun suyundan mutlaka bir çorba yapılır, en güzeli de tavuk etini tel tel didikleyip, tel şehriye ile pişirileni olurdu. Ramazanda iftar zamanı şehriyeli tavuk çorbası gerçek bir klasik. İçindeki şehriyenin doyuruculuğu, tavuk suyunun merhem gibi insanın ruhuna iyi gelen muhteşem tadı, derisi ve kemiğiyle bütün pişen tavuğun yoğun lezzeti bu çorbayı eşsiz kılıyor. Bu klasik çorbayı ramazan şerefine eski usul bütün tavuğu haşlayarak yapmak bütün zahmete değer.

Haberin Devamı

Melek saçı misali tel tel şehriyeli tavuk çorbası

MALZEMELER

■ 1 adet küçük boy tavuk

■ 10-12 bardak su (en az 8 bardak tavuk suyu elde edecek şekilde)

■ 2 adet küçük boy soğan

■ 4-6 karanfil tanesi, 8-10 tane karabiber,

■ 2-3 tane yenibahar, 1 küçük çubuk tarçın (istenirse)

■ 2 tatlı kaşığı tuz

■ 1 demet maydanoz

■ 2 orta boy havuç

■ 1 bardak şehriye

■ ½ limonun suyu

YAPILIŞI

Tavuğun içini dışını yıkayıp temizledikten sonra tencereye koyun. Üzerini en az iki parmak geçecek şekilde su ekleyin. Soğanları soyun ama bütün bırakın. Karanfil tanelerini soğana saplayın. Dilerseniz tek büyük bir soğan kullanıp enine ikiye kesebilirsiniz. Karanfil saplanmış soğanları tencereye ekleyin. Karabiber tanelerini havanda un ufak olmayacak şekilde hafif çıtlatıp onları da ekleyin. Tavuğun haşlama suyuna dilerseniz birkaç yenibahar tanesi ve ufak bir çubuk tarçın da koyabilirsiniz. O zaman eski Osmanlı tarifleri gibi daha aromatik baharatlı bir rayihası olacaktır. Baharatlar ile maydanozların sadece sap kısımlarını kesip tavuğun boşluğuna koyun. Tencereye tuzunu ekleyip ateşe oturtun. Tavuğu iyice yumuşayıp eti kemikten ayrılacak hale gelene kadar haşlayın. Suyu azalırsa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz. Bir süre sonra havuçları da soyup onları da bütün olarak haşlama suyuna ekleyin. Pişen tavuğu süzün ve suyunu çorbayı pişireceğiniz tencereye alın. En az 8 bardak yani 2 litre tavuk suyu olmalıdır, fazlası da olabilir, ama eksikse su ile tamamlayın. Tavuğun boşluğundaki maydanoz sapı ve baharatları atın. Tavuk eli yakmayacak kadar ılınınca etini ince ince tel tel didikleyin. Didilmiş tavuk etlerini tenceredeki tavuk suyuna katın. Havuçları da küçük halka halka veya küp küp kesin ve çorbaya ekleyin. Tuzunu, biberini ayarlayıp şehriyeleri ekleyin ve 5-10 dakika kadar şehriyeler pişinceye kadar kaynatın. Limon suyu ve ince kıyılmış maydanoz ekleyerek sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun!