Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bazı insanlar bu dünyayı başka canlılarla paylaştığımız, onların da yaşamaya - en az - bizim kadar hakkı olduğu gerçeğini kabul etmez, kendisini sırf insan olarak doğduğu için ayrıcalıklı zannederken bazılarına da doğanın, ağacın, bitkinin, hayvanın haklarını daha fazla savunmak düşüyor. Hatta kendisi kadar şanslı olmayan başka insanların da. Zaten bunu zaten başka türlüsünü akıllarına bile getirmedikleri için kendiliğinden yapıyorlar. Tekrar şu sıralar insandan en çok çeken hayvanlara dönersek, bu insanlar evlerini, hayatlarını paylaştıkları bir hayvan dostları olduğu zaman ona nasıl saygı ile davranıyorlarsa sokaktakilere aynı saygıyla yaklaşıyor, onları hoyratlıklara karşı ‘sahipsiz’ bırakmamaya gayret ediyorlar.

Haberin Devamı

Bunları bana - bir kez daha – düşündüren, ne kadar düşkün olduğunu bildiğim kedisi Şati’yi yakın zamanda kaybeden Deniz Çakır’ın yaşadığı acıyı dönüştürdüğü iyilik oldu. Daha önce de yaptığı kolyeleri, bilezikleri görmüştüm, el sanatlarına yatkınlığı, becerisi ve sabrı var. Bu sefer seramikten broşlar ve magnetler yapmış. Kadın yüzleri, rengarenk kediler, kalpler… Çok güzeller. Ve çok anlamlı, çünkü bu el yapımı objeler Givin.Co’da satışa sunulmuş durumda ve elde edilecek gelirle Angels Farm Sanctuary aracılığıyla deprem bölgesinden kurtarılan 600 kedi ve köpeğin bakım, tedavi, aşı ve kısırlaştırma çalışmalarına destek olunacak. Her alışverişte Şati’nin adı geçecek, her kurtarılan canlıda ondan bir parça yaşayacak. Sevdiğiniz birini anmanın bundan güzel bir yolu olabilir mi...

Bir alışveriş bir iyilik

Bu üçlü iyilik ağı vesilesiyle kendimi bu kez “sürdürülebilir iyilik alışverişi” mottosuna sahip Givin.Co dünyasında kaybolmuş buldum. 2017’de maddi yetersizliklerinden dolayı eğitime erişmekte zorlanan çocuklara, gençlere destek olmak, fırsat eşitsizlikleriyle mücadele etmek için yola çıkmış, alanını giderek genişletmiş, bir yandan satış gelirleriyle ihtiyaç sahiplerine ulaşırken on binlerce ürünün yeniden kullanılmasına imkân sağlayarak karbon ayak izini ve su tüketimini de azaltmış bir platform, Givin.Co.

Haberin Devamı

Internette satış yaptıkları bir siteleri ve Kanyon AVM’nin ikinci katında bir ‘iyilik mağazaları’ var. Burcu Esmersoy’dan Ayşe Tolga’ya pek çok tanınmış ismin de olduğu destekçilerin bağışladığı ürünler arasında sanat eserleri, kıyafetler, aksesuarlar, ne ararsanız mevcut. Givin.Co’da ünlü markaların ikinci el giysilerine makul fiyatlara sahip olurken Türk Eğitim Vakfı’nın Ankara’da inşasına başlanan Yenimahalle kız yurdunun projesine destek olabiliyorsunuz mesela.

Ayrıca Givin marka etiketli, sıfır ürünler de var, mesela plajlarda kullanmak için saf pamuklu peştemallar, kimonolar, BPA içermeyen su mataraları… Hem doğal hem iyilik dolu. Ya da “Etraftaki her şey karanlık görünüyorsa, ışık sen olabilirsin” yazılı bir mum… Ucunda birinin elinden tutmak var. Herhalde hiçbir alışveriş bu kadar iç rahatlatıcı olmamıştır.

Ayrıca sosyal medya hesaplarını takip ederek sürdürülebilir markalardan su tüketimini azaltmanın yollarına kadar pek çok konuda yararlı bilgiler edinebiliyorsunuz. Şu “Ben tek başıma ne yapabilirim ki” salgınına kapılmak yerine en azından kendi önünü süpürüp dünyaya da şefkatli davranmayı seçenler için rehber niteliğinde.