Son olarak Zeytin Dalı Harekâtı’nda etkin şekilde kullanılan insansız hava araçlarının (İHA) boyutları, uçuş süresi, gözlem ve silah taşıma kapasiteleri artırılıyor. Afrin’de yerli İHA’ların yanı sıra diğer yerli üretim silah ve mühimmat da tam not aldı
Başta PYD olmak üzere teröristleri temizlemek için Afrin’e yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekatı’nda kullanılan en önemli yerli silah insansız hava araçları (İHA) oldu. Afrin ve çevresini 24 saat gözetleyen İHA’ların ve füzelerin hassas atışları sayesinde teröristlere büyük zayiat verdirildi.
Savunma Sanayii’nde üst düzey kaynaklardan edindiğim bilgilere göre Afrin’de önemli görevler yapan İHA’ların biraz daha büyütülmesine yönelik çalışma yapılıyor. Her hava şartında uçabilecek yeni İHA’nın sabit bir noktayı değil aynı anda çok daha geniş bir alanı görmesi sağlanacak. Yeni İHA daha fazla silah taşıyacak, daha yükseğe çıkacak ve daha fazla havada kalacak hale gelecek. Selçuk Bayraktar’ın teknik müdürlüğündeki Baykar’ın yapacağı yeni nesil İHA’ların terörle mücadelede önemli görevler üstleneceği belirtildi.
Yetkililerden edindiğim bilgiye göre Afrin’de en etkili yerli silah, gözetlemesi, işaretlemesi ve vurması nedeniyle İHA oldu. Operasyon başlamadan günler öncesinde Afrin havadan gözetlenerek uçakların ilk anda nereleri bombalayacağı tek tek belirlendi. Atılan yerli füzeler de hassaslıkları nedeniyle tam not aldı.
‘Yerli’ye tam not
Türkiye’nin Afrin operasyonunda başarıyla kullanılan yerli ve milli silah ve mühimmatı genel hatlarıyla şöyle:
- Yeni teknolojilerle geliştirilen milli İHA’lar ilk kez Zeytin Dalı Harekatı’nda kullanıldı. İHA’lar şu anda 24 saat Afrin ve çevresini gözetliyor.
- Yerli üretim olan Kirpi ve Fırtına Obüsleri.
- Atak helikopteri.
- SOM füzesi ve hassas güdüm kiti.
- Sığınak ve mağaralara yönelik nüfuz edici bomba.
- Zırhlı personel taşıyıcıları.
Hava sahası kapansa bile Afrin bölgesini uzaktan çok rahat vuracak yerli silahlar var. 3-5 sene önce dışarıdan almak için büyük çaba harcanan bir çok silahı artık Türkiye kendi yapıyor. TSK, hassas vurma özelliği olan yerli ve silahları rahatlıkla kullanıyor.
Devletin ve TSK’nın en hassas olduğu nokta sivil kaybı olmaması. Bu operasyon öncesi yapılan toplantılarda defalarca bu konu konuşuldu. 20-30 metre sapsa bile bu silah kullanılmaz. Noktasal vuruş çok önemli. Operasyonda kullanılan yerli füze ve bombalar bu nitelikte.
‘Kendimiz yaparız’
Tankların modernizasyonu devam ediyor. Bir kaç çeşit tank var. Bazı tankların modernizasyonu yaparken Almanlar ‘şunu vermiyoruz’ dese, biz de onu kullanacak olsak bile başka bir çözüm var. Hiç bir şekilde etkilenilmeyeceği belirtiliyor.
3 tür tank var. Bu 3 tür tankın kabiliyetlerini daha ileriye götürecek çalışmalar var. Bunların çoğunu da yerli sistem olarak kullanıyor. Yerli olmayanlarla ilgili de onun mutlaka alternatifi var. Bununla ilgili hiç bir endişe yok.
Yüzde 65 milli
Millileştirme yüzde 65 civarında. Her gün yeni projelere yönelik yeni çalışmalar yapılıyor. Zırh çeliğini yerli üretim yapılması için destek veriliyor. Havacılıkta kullanılan alüminyum için de harekete geçildi. Bunun da Türkiye’de hazırlanmasına yönelik çalışma var.
Yeni zırhlı koruma sistemleri yapılıyor. Aktif koruma sistemi, yeni zırhlar. Silahların hassaslaştırma faaliyetleri var.
Milli jet ve eğitim uçağı projesi başladı.
Özgün helikopter projesi var. Bunu iki adım öteye taşıma, daha büyük bir helikopter projesi devam ediyor. Atak helikopterinin bir ileri versiyonunu yapılıyor.
Gemi ve denizaltı projeleri devam ediyor. Yeni bir denizaltı geliştirme faaliyeti başlıyor. Yeni bir fırkateyn çalışması da başlayacak.
İnsansız deniz araçlarına yönelik de bir çalışma yapılıyor.
Millileştirme seferberliği
Dışa bağımlılığı azaltmak için bir dizi malzeme teknolojisi çalışması yapılıyor. Dışa bağımlılığı sıfıra yaklaştırmaya çalışılıyor. Küçücük bir malzeme bile uçağı uçurtmayabiliyor. Bunların hepsinin yerlileştirilmesine yönelik seferberlik başlatıldı.
Teknolojiyi insan yapacağı için insan gücünü geliştirmeye yönelik bir eğitim çalışması da başlatılacak. Sıkı bir eleman yetiştirme süreci başlayacak.
Şirketlerin kaliteli ve kalifiye ürün yapacak seviyeye gelmesi için de bir çalışma yapılacak. Bununla ilgili destek programları başlatılacak. Kimisine eğitim kimisine yazılım kimisine kredi desteği verilecek. Kaliteli şirketlerin ortaya çıkması sağlanacak.
Hem sanayi altyapısı hem de insan altyapısı etkinleştirilecek.
Uydu fırlatma merkezi projesi
Türkiye’nin uydu fırlatma çalışmaları belli bir aşamaya geldi. Uydu fırlatma merkezi üzerinde çalışılıyor. Fırlatmak için bir yer tespiti var. Yurtdışında da hazır yerler var. Türkiye’de yapılacak ilk uydu ise Göktürk’ü yenileme olacak. Bu uydu test merkezinde yapılacak.