Pekin
Irak ile yumurtanın ardından dondurma, makarna, meyve suyu, şehriye başta olmak üzere ihracat krizi... ABD ile ambargo tartışmaları... Çin ile ise ilişkiler artıyor...
Bu gibi ekonomik ilişkilerin son durumunu ve krizleri Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Pekin’de konuştuk. Pekcan müjdeli bir haber de vererek Türk kirazının tekrar Çin’e girmeye başladığını açıkladı.
Pekcan, bazı krizlerin çözümü için anında müdahaleler yapıyor. Bunlardan biri de Irak ile yaşanan ihracat krizi.
Bakan Pekcan, Çin’den Iraklı Bakan ile iletişime geçti. Bakan Pekcan, olayın boyutunu WhatsApp’tan yazışarak anlamaya çalıştı ve “Neden böyle yapıldı, ne zaman çözülür?” diye sordu.
‘Geçici önlemi bekleyemeyiz’
Bakan Pekcan sohbetimizde ihracat pazarını çeşitlendirmeye çalıştıklarını belirterek, “Yumurtada yüzde 71 Irak bizden alıyor. Tavukta da yüzde 57. Bir tek pazara odaklanmışız. Bunu çeşitlendirmek zorundayız. Bu pazar sorun olduğu anda sektör krize giriyor. Bunu çeşitlendirmekten başka çaremiz yok. Salı akşamı Iraklı Bakan’la da WhatsApp’tan yazıştık, takip ediyoruz. Her ülkenin de kendi stratejileri var, yerli üreticisini destekleme stratejileri var. Tabii geçici önlemler diye teyit ediliyor bize ama bizim üreticilerimizin o geçici önlemi bekleyecek tahammülü yok” dedi.
Sıkıntının farklı alanlara da sıçradığını sormamız üzerine Pekcan, “O yüzden Iraklı Bakan’a WhatsApp’tan yazdım. Dondurma, meyve suyu, makarna, şehriye başladı” dedi.
‘Tavukları keseriz’
Iraklı Bakan’ın yanıtını ise Pekcan şöyle anlattı:
“Geçici önlem dedi cevap olarak. Hatta bizim yumurtalar İran üzerinden girmeye başlamış. Irak’taki görüşmelerde dedik ki ‘Biz bunu desteklemiyoruz, yarın Irak halkının sağlığını, hangi şartlarda naklediliyor, hangi şartlarda stoklanıyor, buna güvenemeyiz, bu da Türk ürünü densin de istemeyiz, bunun için bizim tavukları kesersek sonra nereden yumurta bulacaksınız’ dedik. Başbakan da ‘Sakın kesmeyin tavukları’ dedi. Geçicidir, tedbir alacağız deniyor ama parlamento kararı olduğu için pat diye birden kaldıramıyorlar. Takvim veremediler henüz, bekliyoruz. Biz de bu yönde çalışıyoruz; ne yapabiliriz beraber diye. Zaten 3 katına çıkmış yumurta fiyatı, ne kadar sürdürebilir?”
Çin’e Türk kirazı girdi
Çin’e bir süredir Türk kirazı giremiyordu. Pekcan, Çin’deyken Türk kirazının tekrar Çin’e girmeye başladığını da açıkladı.
Türkiye’den Çin’e 25 ton kiraz geldiğini belirten Pekcan, “20 ton Guangzhou’ya, 5 ton da Şanghay’a ulaştı. Çin’in süt ve deniz ürünleri ile kanatlı et ithalatı 18 milyar dolar. Burası çok ciddi bir pazar. İnşallah sebze-meyve, deniz ve süt ürünlerinde de arkası gelecek” dedi.
ABD’li iş adamlarına davet
Pekcan, ABD’li iş adamlarını teknoloji ağırlıklı İhtisas Serbest Bölgelerine yatırım için davet ettiklerini söyledi.
ABD’li iş adamlarıyla görüşmelerde herhangi bir sektör limiti koymadıklarını ama otomotiv, yan sanayi, tekstil, hazır giyim, mobilya, mücevher, yatçılık gibi birkaç sektörü görüşmelerde ön plana çıkardıklarını dile getirdi.
Türkiye ihracatta pergeli genişletmeyi hedefliyor.
Pekin’deki sohbetimizde de Bakan Pekcan bunun üzerinde ısrarla durdu ve farklı coğrafyalara ihracat hedefledikleri için yoğun çalıştıklarını söyledi...