75 yaşındaki emekli imam hatip öğretmeni Kandemir, 26 yıldan beri Ayasofya’nın ibadete açılması için mücadele etti. Kandemir ile dava klasörleri ve dosyaların arasında konuştuk
İsmail Kandemir 75 yaşında 26 yıldır Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi için dava üstüne dava açan emekli öğretmen. Bursa’da yaşıyor. İmam hatip lisesinde matematik öğretmenliği yapmış. Kurduğu dernek aracılığıyla son açtığı davada ise Danıştay’ın kararıyla İstanbul Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasını sağladı. Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ve Yıldırım Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih ile birlikte önceki gün Kandemir’i Bursa’daki evinde ziyaret ettik. Çok sıcak karşılanan Çavuşoğlu “Allah sizden razı olsun. Büyük emek harcadınız” dedi. Kandemir de hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hem Çavuşoğlu’na destekleri için teşekkür etti.
Ne ilk ne de son
İstanbul Ayasofya Kandemir açısından ilk değil. Ne de son olacak gibi gözüküyor. Bunu evine girince hemen anlıyorsunuz zaten. Trabzon ve İznik Ayasofyalar da onun sayesinde ibadete açılmış. Odasında oturacak yer bulmakta zorlandık. Her taraf klasör ve dosya dolu. Kandemir, “bu klasörler dolu. Evrak dolu, konu mankeni değil. Vakıflarla ve Ayasofya ile belgeler var” dedi.
Yeni hayallerim var
26 senedir davalarla mücadele ettiği İstanbul Ayasofya’nın hayali olduğunu belirten Kandemir şimdi yeni hayalleri olduğunu ve mücadelesinin süreceğini kaydetti. Yeni hayalinin Batı Trakya’daki özellikle de Yunanistan’daki Fatih Sultan Mehmet’in vakıflarına sahip çıkmak olduğunu söyledi. Kandemir, Çavuşoğlu’na “sizin gelmeniz bana Hızır gibi oldu. Ayasofya’yı başaracağımı biliyordum. Yunanistan’ı da başarırız inşallah” dedi.
Demirel’e mektuplar
Anayasa Mahkemesine 8 dava açan Kandemir, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e de Ayasofya için telgraflar çektiğini anlattı sohbetimizde. Yaşadığı zorlukları anlatırken, 1966 yılında Ayasofya’da gizli namaz kıldığını belirten Kandemir, “O zaman yasaktı. O dönemde bahçesinde biri Kuran’ı Kerim okurken yakalandı ve 16 yıl hapis yedi” dedi.
‘İdealle yola çıktım’
Hep idealleri olduğunu ve yaptıklarının bulaşıcı hastalık gibi olduğunu belirten Kandemir, “Yaptıklarım ondan ona bulaşıyor. İlkokula giden torunum ‘Dede sen davayı aç ben bitireyim’ diyor. Bu duygular özeldir, anlatılmaz. Yaşanır. Ben idealle yola çıktım. Öğrencilik yıllarımda Emir Sultan’da ev almak istiyordum. Şimdi evimin karşısında Emir Sultan Türbesi var. Bu bir ideal ve anlatılmaz yaşanıyor. Bu torunum. Soyadı Kandemir, bu işlere devam edecek” dedi.
Hanımla ağladık
Torununa “davamıza sahip” çık diyen Kandemir, “Ayasofya kararı çıkınca hanımla oturduk karşılıklı uzun süre ağladık” dedi. Fatih’in türbesine gidip dua ettiğini belirten Kandemir, tüm dünyanın aldırdıkları kararla ilgilendiğini kaydetti. Kandemir, “yeni bir çağ açtık. Beni Japon gazeteciler bile arıyor. Konuyla ilgili görüşmek istiyorlar” dedi.
Atina’da cami yok
TBMM İnsan Hakları inceleme Komisyonu Başkanı da olan Çavuşoğlu ise Atina’da 300 bin Müslüman olmasına rağmen bir tane bile cami olmamasını eleştirdi. Çavuşoğlu bütün Avrupa başkentlerinde caminin olduğunu bir tek Yunanistan’ın başkentinde cami olmadığını da vurguladı. Önümüzdeki günlerde Atina’da cami olmaması ve Fatih’in vakıfları konusu sık sık gündeme gelecek gibi gözüküyor...