Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       ÜNİVERSİTEYE girişte uygulanacak yeni sınav sistemiyle ilgili en son ayrıntılar da netleşmeye başladı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) ismini taşıyacak olan tek sınav 2 Mayıs'ta gerçekleştirilecek ve sonuçlar 12 Temmuz'da açıklanacak. 21/28 Temmuz tarihleri arasında ise tercihler alınacak. Kimin hangi fakülteyi kazandığı da 15 Ağustos'ta açıklanacak. Kayıtlar eylül başında, boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirmeler ise eylülün ikinci yarısında yapılacak...
Evet sınav takvimi böyle. İçeriğe gelince: O konuda da net bilgiler var. Bugüne kadar yapılan ÖSS'nin bir benzeri olacak sınavda, bilgiyi ölçen sorulardan çok, verilen bilgiyi kullanmaya, yorumlamaya, kıyaslamaya yönelik sorulara ağırlık verilecek. Sınavda Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler'den 45'er olmak üzere 180 soru sorulacak.
Sözel (SÖZ), Sayısal (SAY) ve Eşit Ağırlıklı (EA) olmak üzere üç türlü puan verilecek ve tüm fakülte ve yüksek okullara bu üç puan türüne göre öğrenci alınacak. Örneğin mühendislikler ve tıp Sayısal puanla öğrenci alırken, hukuk ve kamu yönetimine girişte Türkçe - Matematik ağırlıklı EA puanı istenecek.
Eşit Ağırlıklı (EA) puanda en fazla puan getirisi Matamatik'in olacak. 0.9 ağırlığa sahip Matematik'i, 08'le Türkçe, 03'le Sosyal Bilimler ve 02'yle Fen Bilimleri izleyecek.
Yabancı Dil Sınavı ÖSYS'den ayrı olarak 16 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. Dil puanıyla herhangi bir yükseköğretim kurumuna girecekler, ÖSYS sınavına da girmek zorundalar. Bu sınavda alacakları Türkçe ve Sosyal Bilimler ağırlıklı puanlar dil puanına eklenecek.
Yeni sınav sisteminin en önemli ayağını oluşturan alan siçiminde, meslek lisesi mezunlarına büyük avantajlar geliyor. Örneğin muhasebe bölümünü bitiren bir öğrenci, yükseköğrenimde de muhasebe bölümünü tercih ettiğinde, klasik lise mezunlarından farklı olarak hem alan seçimi nedeniyle, hem de meslek seçimi nedeniyle artı puan alacak...
Üniversiteye girişte en önemli sorun kaynağı olan Orta Öğretim Başarı Puanı (OÖBP) konusunda da önemli yenilikler var. OÖBP'nin genel puana yansıması en yüksek 40, en düşük 15 puan olacak. OÖBP'nin yüzde 35'i tüm adaylara verilirken geriye kalan yüzde 65, doğru alan seçimi yapıldığında verilecek. Örneğin, lisenin Fen, Matamatik bölümünden mezun olan bir öğrenci, ÖSYS sonrasında Sayısal puanla öğrenci alan fakülteleri tercih ettiğinde maksimum 40 puanlık OÖBP'nin hepsini alırken, Sözel ya da Eşit Ağırlık(EA)'lı bir tercihe yöneldiğinde 40 x % 35 = 14 puan alabilecek.
Fen Liselerinin boşalmasına neden olan OÖBP uygulaması da, yeni sistemle sona eriyor. Öğrenciler bundan böyle mezun oldukları okulun başarı ortalamasına göre değil, okudukları her sınıfın bulunduğu okulun başarı ortalamasına göre ayrı ayrı değerlendirilecek...





Yazara E-Posta: A.Guclu@milliyet.com.tr