ÖNÜMDE iki liste var. İlki İstanbul'daki tüm özel Türk ve yabancı okullarının üniversite sınavındaki başarı durumunu gösteriyor. İkincisinde ise imam hatip liselerinin kazanma yüzdeleri var. Ayrıca 466 sayfalık kocaman bir kitap daha var ki, onda da Türkiye'deki tüm okulların başarı haritası bulunuyor. ÖSYM tarafından yayımlanan bu kitapta liseden mezun olanların ÖSS ve ÖYS'deki başarıları en ince ayrıntısına kadar gözler önüne serilmiş. Örneğin Galatasaray Lisesi, kendi türündeki okullar arasında, Türkiye genelinde ve dersler düzeyinde kaçıncı sırada, hemen bunu bulmak mümkün...
Yabancı dil konusu çok önemli. Hangi okul yabancı dilde başarılı, hangileri dökülüyor? Onun da bir listesi var. İşin en doğrusu: lafı hiç fazla uzatmadan listeleri bütünüyle yayımlamak. Yayımladığımızda eminim ortalık epey karışır.
Sonra da sanki listeleri biz kafadan düzenlemişiz gibi, sanki öğrencilerini sınavda biz başarısız kılmışız gibi eşini, dostunu, ahbabını bulan; sitemlerini iletir. Ona da alıştık. Ama biz bu listeleri açıklama onurunu okulların kendilerine ya da onları temsil eden derneklere bırakmak istiyoruz. Kendileri açıklasınlar ki, biz de doğruluğunu, yanlışlığını çek edelim.
Dedim ya listeler çok korkunç. Veliler öğrendiğinde kesinlikle kıyamet kopar. O okula çocuğunu vermeyi düşünen varsa da vaz geçer. Nasıl olmasın ki, 7 yıl koleje dünyanın parasını ödeyeceksiniz, sonuçta ne üniversiteyi kazanabilecek ne de dil öğrencek!
Öyle okullar var ki, başarı oranı yüzde 10'un altında. Bir okul nasıl bu kadar başarısız olur anlamak mümkün değil. İstanbul'daki 64 özel okuldan 41'inin başarı oranı yüzde 60'ın altında. Velilere önerimiz: çocuklarının bulunduğu ya da çocuklarını vermeyi düşündükleri okulların yöneticilerine ulaşarak bu son bilgileri almaları.
Kolejler gibi yine burunlarından kıl aldırmayan ve kamuoyunu yanlış yönlendiren bir başka okul zinciri ise imam hatipler. İslami çevrelere, hele hele Fazilet Partililere bakarsanız Türkiye'nin en başarılı okulları imam hatip liseleri. Bunun böyle olmadığını kendilerine anlatıyoruz. Ama olar da bizim kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğimizi söyleyerek suyun akışını tersine döndürmeye çalışıyorlar.
ÖSYM tarafından yayımlanan üniversite sınav sonuçlarına baktığımızda, imam hatip liseri bırakın "en başarılı" olmayı, okul türlerine göre yapılan sıralamada en gerilerde yer alıyorlar.
Önümdeki imam hatip liseleri listesi de çok korkunç. Pek çok imam hatip lisesinde ÖYS başarısı yüzde 0. Yani Türkiye'nin pek çok ilindeki Anadolu lisesi mezunlarının bir teki bile 4 yıllık bir fakülteyi kazanamamış. İçlerinde yüzde 20, yüzde 30 başarılı olanlar var ama genel oranlar çok düşük.
Nasıl ki, ayna yalan söylemiyorsa, ÖSYM üniversite sınav sonuçları da yalan söylemiyor. Kolej ve imam hatip velilerine önerimiz: duyduklarına değil, gördüklerine inansınlar.
Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr
Özay Şendir
New York Times’tan Erdoğan’a baskı çağrısı
28 Nisan 2025
Tunca Bengin
Varlığı da tehdit yokluğu da...
28 Nisan 2025
Cem Kılıç
‘Belirli süreli’ sözleşmeler hakkında her şey
28 Nisan 2025
Abdullah Karakuş
Depremin etkilerini nasıl azaltabiliriz?
28 Nisan 2025
Hakkı Öcal
Faşizm imkânsız diyorsanız, etrafınıza bakın ey ABD’liler
28 Nisan 2025