KKTC'de en karlı yatırım üniversite açmak. Halen 6 üniversite var. 7'nci açılmak üzere. 3, 4 tane de yolda. Türkiye'nin yanı sıra KKTC yöneticileri de, ülkenin geleceğini üniversitelerde görüyor. Cumhurbaşkanı Denktaş ve Başbakan Derviş Eroğlu, her toplantıda bu konunun altını ısrarla çizdiler. Teşvik edilen sektörlerin başında geliyormuş.
YÖK'ün Ankara dışında yaptığı ilk toplantı, dün Girne'de gerçekleşti. YÖK Başkanı Gürüz'ün "tarihi" olarak nitelendirdiği bu toplantıda alınan kararlardan ilki KKTC üniversitelerini, ikincisi meslek lisesi mezunlarını ilgilendiriyor.
YÖK ile KKTC Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde, KKTC üniversiteleri Türkiye tarafından resmen tanındı. YÖK artık sadece Türkiye'nin YÖK'ü değil, KKTC'nin de YÖK'ü olacak. KKTC'nin yükseköğrenimdeki mevzuat boşluğu da böylece doldurulmuş olacak.
KKTC'de ilginç üniversiteler var. Örneğin dün gezdiğimiz Uluslararası Amerikan Üniversitesi, bir tatil köyünde kurulmuş. Öğrenciler de mekandan olsa gerek kendilerini o havaya kaptırmışlar. Ortam güzel, manzara nefis, eğitim baskıcı değil. Ortak kanı, kolay giriliyor ama kolay mezun olunmuyor. Bu yıl kurulan Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nde her taraf pırıl pırıl. Başında da diğer üniversitelerde olduğu gibi ODTÜ'lü bir rektör var.
Başta Doğu Akdeniz olmak üzere KKTC'deki üniversitelerin hepsinde ODTÜ ekolü hakim. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nin rektör Semih Yücemen, "Küçük ama iddialı üniversite olacağız" diyor.
Olimpik havuzlu Yakındoğu'yu, ODTÜ eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gönlübol'un Girne Amerikan'ı ve Lefke Üniversitesi'yle ilgili izlenimlerimizi de yarın aktaracağız.
3 gündür burada görebildiğimiz hava, esnafından Cumhurbaşkanına kadar hemen herkesin üniversite olayını gönülden desteklemesi. Birkaç yıl öncesine kadar üniversiteleri bir kazanç kapısı gibi gören zihniyetin yerini "ciddiyet" almış.
En büyük sıkıntıları, Türkiye'de hiçbir yeri kazanamayan vasat öğrencilerin son şans olarak kendilerine gelmeleri. "İyi öğrenciler gelse, Türkiye'deki en iyi üniversitelerle yarışırız" diyorlar.
Rektörler, öğrencilerin bohem bir yaşam içerisinde olduğunu da kabul etmiyorlar. "İstanbul, Ankara ve İzmir'deki öğrencilerden fazla olarak aşırılığa kaçan hiçbir davranışları yok" diyorlar.
YÖK Başkanı Gürüz'e göre artık "çekidüzen" verilen KKTC üniversiteleri, gelecekte hem Kıbrıs'ın hem de Türkiye'nin gururu olacak.
KKTC İstanbul'a 70, Ankara'ya 50, Adana'ya 30 dakika... İlle yurtdışına gidilecekse KKTC'yi de gözönünde bulundurun derim. Ücretler ortalama 3.300 dolar...
Yazara E-Posta: A.Guclu@milliyet.com.tr
Özay Şendir
New York Times’tan Erdoğan’a baskı çağrısı
28 Nisan 2025
Tunca Bengin
Varlığı da tehdit yokluğu da...
28 Nisan 2025
Cem Kılıç
‘Belirli süreli’ sözleşmeler hakkında her şey
28 Nisan 2025
Abdullah Karakuş
Depremin etkilerini nasıl azaltabiliriz?
28 Nisan 2025
Hakkı Öcal
Faşizm imkânsız diyorsanız, etrafınıza bakın ey ABD’liler
28 Nisan 2025