ÖSYM skandallar zinciri devam ediyor. Her ne kadar Ankara Cumhuriyet Savcılığı kopya izine rastlanmadı açıklaması yaparak takipsizlik kararı verse de puanlamaya yönelik iddiaların ardı arkası kesilmiyor.
LYS başvuruları, dün sona erdi. Ama 20 binden fazla adayın itiraz dilekçesine henüz cevap verilebilmiş değil. İtirazlar sonucunda adaylardan pek çoğunun puanının değişeceğine de kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü pek çoğu değişti.
Şimdi cevabı beklenen asıl soru şu:
İtiraz eden adayların puanları, önümüzdeki günlerde yükselirse ne olacak? Adaylar LYS’ye girme haklarını kaybedecekler mi yoksa LYS başvuru süresi bir kez daha uzatılacak mı?
ÖSYM’nin bu konuda acilen açıklama yapması ve itirazları bir an önce sonuçlandırması gerekiyor.
Bu arada ölçme değerlendirme uzmanlarına göre, itiraz sonucu değişen puanlar çerçevesinde, puanların ve sıralamanın tümüyle değişmesi gerekiyor. Ankara Üniversitesi Eğitimi Bilimleri Fakültesi’nin yayınladığı rapora göre, eğer bu yapılmazsa, sınavın özelliği hepten kaybolmuş olacak...
Diyar şimdi ne yapacak?
Diyar Sertkaya, YGS’ye girdi. Sınavı da kendi açısından bir hayli iyi geçti. Sınavda hiçbir sorun yaşanmadı. Bir yandan heyecanla sınav sonucunu beklerken, öte yandan da harıl harıl LYS’ye hazırlandı. Ama sonuçlar açıklandığında tam bir şok yaşadı. Çünkü sınav sonuç belgesinde puan yerine “Sınavınız Geçersizdir” ibaresi yer alıyordu. Başka hiçbir bilgi yoktu.
Hemen ÖSYM’ye itiraz etti. Ama hâlâ bir cevap alamadı. Cevap kâğıtları internete yüklenince, bilgisayara girip hemen ona baktı. Hiçbir anormallik gözükmüyordu. Yani 4 testten ikisinde puanının hesaplanmasına yetecek kadar net sayısı vardı. Peki o halde puanı neden hesaplanmamıştı? Hemen ÖSYM’ye ikinci bir dilekçe yazdı. Çünkü LYS başvuruları bitmek üzereydi. Ama ona da hâlâ bir cevap alamadı.
Eğer puanı hesaplansaydı!
Diyar Sertkaya’nın cevap kartı incelendiğinde Türkçe’den 12, Sosyal’den 13.50, Fen’den 2, Matematik’ten de 0 neti gözüküyor. ÖSYS Kılavuzu’na göre, bir puanın hesaplanması için 4 testten ikisinden 0.5 net olması yetiyor. Ayrıca herhangi bir puan türünden 185 üzeri puan alındığında da LYS’ye başvuru hakkı kazanılıyor. Bu netler çerçevesinde Fen Bilimleri Dershanesi uzmanları, Diyar’ın puanını hesapladı ve iki puan türünde barajı aştığını ve LYS’ye başvuru hakkının bulunduğunu söylediler.
İşte puanları: YGS1: 143, YGS2: 145, YGS3: 189, YGS4: 190, YGS5: 172, YGS6: 156.
Cevap bekleyen sorular
Ortada öylesine yoğun bilgi kirliliği var ki, ne doğru ne yanlış belli değil. Sürekli olarak yeni iddialar ortaya atılıyor ve sürekli olarak bu iddialara yönelik yalanlamalar geliyor.
Eğer gerçekten çözüm isteniyorsa, şu soruların cevaplarının bulunması ve kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor:
- Devlet Bakanı Yazıcı adına ÖSYM Başkanı Demir’e mail gönderen kimdir?
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nı, kopya yok yönünde ikna eden bilirkişi raporunu kimler hazırladı ve bu raporda hangi bilgiler var?
- 1 milyon 700 bin soru kitapçığı ve cevap anahtarının tümü incelendi mi?
- İtirazlar sonucunda, çok sayıda adayın puanı ve sıralaması değişti. Savcılık bu durumu göz önünde bulundurdu mu?
- ÖSYM şifreleme konusunda neden sürekli olarak birbiriyle çelişkili bilgiler veriyor?
- Kopya yoktur yönünde karar veren Ankara Cumhuriyet Savcılığı, ÖSYM Başkanı Demir hakkında neden soruşturma izni istedi? Madem ki sınav güvenliğini yeterince sağlayamadı diye hakkında soruşturma izni istendi, bu soruşturma sonucu beklenmeden neden hiçbir şey yok açıklaması yapıldı? Bu soruşturma tamamlanıncaya kadar beklenemez miydi?
- Kopyaya yönelik kesin bulguları olan ve iptal edilip yerine yenisi yapılan KPSS soruşturması 9 ayda bitirilemezken, YGS soruşturması, üç günde nasıl tamamlandı?
- Kopyaya yönelik soruşturma izni için üst mahkemelere itiraz olacak mı?
- ÖSYM’nin yarattığı kriz ortamı ve kötü kriz yönetimi nedeniyle soruşturma açılacak mı?
- Şifreleme sonucu elde edilen netlerin Türkiye ortalamasının çok üzerinde olmasına rağmen ve o sonuçlarla mühendislikler de dahil pek çok fakülteye girilebilecekken işe yaramaz yönünde rapor vererek savcılık makamını yanıltan kimdir.
Özetin özeti: Milyonlarca aday ve yakınları artık rahatlamak istiyor. Ve maalesef ÖSYM bunu yapamıyor. Üst kurum olan YÖK ve MEB şimdi devreye girmeyecek de ne zaman girecek?
Özay Şendir
New York Times’tan Erdoğan’a baskı çağrısı
28 Nisan 2025
Tunca Bengin
Varlığı da tehdit yokluğu da...
28 Nisan 2025
Cem Kılıç
‘Belirli süreli’ sözleşmeler hakkında her şey
28 Nisan 2025
Abdullah Karakuş
Depremin etkilerini nasıl azaltabiliriz?
28 Nisan 2025
Hakkı Öcal
Faşizm imkânsız diyorsanız, etrafınıza bakın ey ABD’liler
28 Nisan 2025