The OthersPirinçli lezzetler

Pirinçli lezzetler

02.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Amerikan Pirinci ile Yapılan Yemekler Yarışması" yine iştah açtı. İşte dereceye giren yemekler ve tarifleri...26 Mart 2000 Pazar günü Amerikan Pirinç Federasyonu ile Lezzet dergisinin işbirliği ve Promedia'nın organizasyonuyla Hilton İstanbul'da gerçekleşen "Amerikan Pirinci ile Yapılan 4. Ekonomik ve Pratik Pirinç Yemekleri" yarışması sonuçlandı. Yarışmacılardan Nezahat Yılmaz "Domatesli Rulo Pilav" ile birinci, Fatma İsmet Yılmaz "Karnabaharlı Tavuklu Çevirme" ile ikinci, Hayriye Acar "Lezzet Bifteği" ile üçüncü seçildi. Hatice Helvacıoğlu ise "Hamsi Pasta" ile dördüncü olup, jüri özel ödülüne layık görüldü. Hamsi Pasta, "Hilton İstanbul Yemeği" de seçilerek, yarışmacısına Hilton'da bir gece konaklama hakkı kazandırdı.TV yapımcısı ve spiker Zeynep Kasımlıoğlu'nun sunuculuğunu yaptığı Türkiye genelindeki yarışmaya ilgi büyüktü. Yurdun dört bir yanından gelen başvuruların titizlikle değerlendirilmesinin ardından finale kalan 10 yarışmacı, Amerikan pirinci ile yaptıkları birbirinden ilginç ve lezzetli yemekler ile kıyasıya mücadele etti. Şehir dışından gelen yarışmacılar, bir gün öncesinden Hilton İstanbul'da misafir edildiler. 26 Mart Pazar sabahı saat 10:30'da otelin mutfağında hazır bulunan yarışmacılar, yemeklerini titizlikle ve büyük bir yardımlaşma içinde hazırladılar. Öğleden sonra yemekler jüri tarafından değerlendirildi. Değerlendirme ekonomiklik, pratiklik, lezzet, görünüş ve yaratıcılık göz önünde bulundurularak yapıldı. Sonuçların açıklanmasının ardından, yarışmacılara ödülleri dağıtıldı. Ödül töreninden sonra verilen resepsiyon ve açık büfe yemekle, yarışma son buldu. Jüride Amerikan Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı Susan R. Schayes, Yılmaz Morgül, Pınar Altuğ, Ümit Usta, Pakize Suda, Esra Akkaya, Hilton İstanbul Baş Aşçısı Knud Bundgaard, Lezzet Dergisi Yayın Koordinatörü Gülhan Şahin ve Hisar Genel Müdürü İsmail Erdoğan vardı. İşte yarışmada derece alan ilk üç yemek ve tarifleri...1. Domatesli Rulo PilavMalzemeler* 1 su bardağı Amerikan pirinci * 200 gr. doğranmış domates * 3 - 4 adet sivri biber * 1 baş kuru soğan * Zeytinyağı * Tuz Krep için malzemeler* 4 yumurta * 4 çay bardağı un * 4 çay bardağı süt * TuzHazırlanışıPirinç yıkanır ve 2 bardak su ile pişirilir. Krep malzemeleri iyice karıştırılır ve bu karışımdan 8 adet krep hazırlanır. Soğanlar 1 çay bardağı zeytinyağında küçük doğranarak sote edilir. Doğranmış biberler ilave edilir. Ardından doğranmış domatesler eklenir ve karıştırılır. Son olarak tuz ve haşlanmış pirinç katılır, karıştırılır. Krepler yan yana iki tane gelecek şekilde dört sıra dizilir. Domatesli pilav üzerine yayılır. Rulo şeklinde sarılır ve yanları kapatılıp alüminyum folyoya sarılır. 20 dakika fırına verilir. Fırından çıkarılınca, dilimlenip yeşil salata ile servis yapılır. Kreplerin üzerine pilavdan önce kaşar rendesi serpilip üzerine pilav yayılır.2. Karnabaharlı Tavuklu ÇevirmeMalzemeler* 2 su bardağı Amerikan pirinci * 1 kg. kadar karnabahar * 1 su bardağı sıvı yağ (kızartma için) * 1 tavuk göğsü (defne yaprağı, maydanoz, havuç, limon suyu ve kuru soğan ile haşlanmış) * 2 çorba kaşığı tereyağı * 3 çorba kaşığı çam fıstığı * 4 su bardağı tavuk suyu * 2 - 3 damla limon suyu * TuzHazırlanışıTavuk göğsü haşlandıktan sonra iri parçalar halinde ayıklanır. Sıvı yağ bir tavada kızdırılır. Önce çam fıstıkları hafif pembeleşinceye kadar kavrulur, sonra karnabaharlar eklenip hafif kızartılır. Tercihen alt kısmı oval olan bir tencerenin içine fıstıklar konur, üzerlerine, sap kısımları yukarı gelecek şekilde karnabaharlar yerleştirilir. Çiçeklerin aralarına tavuk etleri serpiştirilir. En üste de pirinç düzgün bir şekilde yayılır. Tavuk suyu, tuz, 1 - 2 damla limon suyu ve 2 kaşık tereyağı eklenerek kısık ateşte pişirilir. Üzerine havlu örtülür ve 10 - 15 dakika dinlendirilir, sonra ters çevrilerek servis tabağına alınır. Etrafı dereotu, maydanoz ve kırmızı, sarı, yeşil renkli biberler ile süslenerek se

Pirinçli lezzetler



Bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Amerikan Pirinci ile Yapılan Yemekler Yarışması" yine iştah açtı. İşte dereceye giren yemekler ve tarifleri...26 Mart 2000 Pazar günü Amerikan Pirinç Federasyonu ile Lezzet dergisinin işbirliği ve Promedia'nın organizasyonuyla Hilton İstanbul'da gerçekleşen "Amerikan Pirinci ile Yapılan 4. Ekonomik ve Pratik Pirinç Yemekleri" yarışması sonuçlandı. Yarışmacılardan Nezahat Yılmaz "Domatesli Rulo Pilav" ile birinci, Fatma İsmet Yılmaz "Karnabaharlı Tavuklu Çevirme" ile ikinci, Hayriye Acar "Lezzet Bifteği" ile üçüncü seçildi. Hatice Helvacıoğlu ise "Hamsi Pasta" ile dördüncü olup, jüri özel ödülüne layık görüldü. Hamsi Pasta, "Hilton İstanbul Yemeği" de seçilerek, yarışmacısına Hilton'da bir gece konaklama hakkı kazandırdı.
TV yapımcısı ve spiker Zeynep Kasımlıoğlu'nun sunuculuğunu yaptığı Türkiye genelindeki yarışmaya ilgi büyüktü. Yurdun dört bir yanından gelen başvuruların titizlikle değerlendirilmesinin ardından finale kalan 10 yarışmacı, Amerikan pirinci ile yaptıkları birbirinden ilginç ve lezzetli yemekler ile kıyasıya mücadele etti. Şehir dışından gelen yarışmacılar, bir gün öncesinden Hilton İstanbul'da misafir edildiler. 26 Mart Pazar sabahı saat 10:30'da otelin mutfağında hazır bulunan yarışmacılar, yemeklerini titizlikle ve büyük bir yardımlaşma içinde hazırladılar. Öğleden sonra yemekler jüri tarafından değerlendirildi. Değerlendirme ekonomiklik, pratiklik, lezzet, görünüş ve yaratıcılık göz önünde bulundurularak yapıldı. Sonuçların açıklanmasının ardından, yarışmacılara ödülleri dağıtıldı. Ödül töreninden sonra verilen resepsiyon ve açık büfe yemekle, yarışma son buldu. Jüride Amerikan Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı Susan R. Schayes, Yılmaz Morgül, Pınar Altuğ, Ümit Usta, Pakize Suda, Esra Akkaya, Hilton İstanbul Baş Aşçısı Knud Bundgaard, Lezzet Dergisi Yayın Koordinatörü Gülhan Şahin ve Hisar Genel Müdürü İsmail Erdoğan vardı. İşte yarışmada derece alan ilk üç yemek ve tarifleri...

1. Domatesli Rulo Pilav
Malzemeler
* 1 su bardağı Amerikan pirinci * 200 gr. doğranmış domates * 3 - 4 adet sivri biber * 1 baş kuru soğan * Zeytinyağı * Tuz
Krep için malzemeler
* 4 yumurta * 4 çay bardağı un * 4 çay bardağı süt * Tuz
Hazırlanışı
Pirinç yıkanır ve 2 bardak su ile pişirilir. Krep malzemeleri iyice karıştırılır ve bu karışımdan 8 adet krep hazırlanır. Soğanlar 1 çay bardağı zeytinyağında küçük doğranarak sote edilir. Doğranmış biberler ilave edilir. Ardından doğranmış domatesler eklenir ve karıştırılır. Son olarak tuz ve haşlanmış pirinç katılır, karıştırılır. Krepler yan yana iki tane gelecek şekilde dört sıra dizilir. Domatesli pilav üzerine yayılır. Rulo şeklinde sarılır ve yanları kapatılıp alüminyum folyoya sarılır. 20 dakika fırına verilir. Fırından çıkarılınca, dilimlenip yeşil salata ile servis yapılır. Kreplerin üzerine pilavdan önce kaşar rendesi serpilip üzerine pilav yayılır.

2. Karnabaharlı Tavuklu Çevirme
Malzemeler
* 2 su bardağı Amerikan pirinci * 1 kg. kadar karnabahar * 1 su bardağı sıvı yağ (kızartma için) * 1 tavuk göğsü (defne yaprağı, maydanoz, havuç, limon suyu ve kuru soğan ile haşlanmış) * 2 çorba kaşığı tereyağı * 3 çorba kaşığı çam fıstığı * 4 su bardağı tavuk suyu * 2 - 3 damla limon suyu * Tuz
Hazırlanışı
Tavuk göğsü haşlandıktan sonra iri parçalar halinde ayıklanır. Sıvı yağ bir tavada kızdırılır. Önce çam fıstıkları hafif pembeleşinceye kadar kavrulur, sonra karnabaharlar eklenip hafif kızartılır. Tercihen alt kısmı oval olan bir tencerenin içine fıstıklar konur, üzerlerine, sap kısımları yukarı gelecek şekilde karnabaharlar yerleştirilir. Çiçeklerin aralarına tavuk etleri serpiştirilir. En üste de pirinç düzgün bir şekilde yayılır. Tavuk suyu, tuz, 1 - 2 damla limon suyu ve 2 kaşık tereyağı eklenerek kısık ateşte pişirilir. Üzerine havlu örtülür ve 10 - 15 dakika dinlendirilir, sonra ters çevrilerek servis tabağına alınır. Etrafı dereotu, maydanoz ve kırmızı, sarı, yeşil renkli biberler ile süslenerek servis yapılır.

3. Lezzet Bifteği
Malzemeler
* 1 su bardağı Amerikan pirinci * 2 su bardağı haşlanmış pırasa * 3 yemek kaşığı un * 2 - 3 adet yumurta * 2 çay kaşığı kabartma tozu * 1 tablet tavuk suyu * 1 limon kabuğu rendesi * 1 yemek kaşığı hindistancevizi * 1 tatlı kaşığı tuz * Kızartma için sıvı yağ
Hazırlanışı
Pırasalar ayıklanarak ince ince doğranır, biraz tuz ilavesiyle haşlanır. Pirinçler ayıklanıp yıkanır. Süzülerek, iki su bardağı su ve 1 tablet tavuk suyu ile tencerede pişirilir. Çukur porselen tabak içerisinde yumurtalar çırpılır. Pişirilen pırasalar, pirinçler, elenmiş un ve kabartma tozu konularak karıştırılır. Hazırlanan karışıma limon kabuğu rendesi ve hindistancevizi ilave edilir. Kızgın, bol yağda karışım, kaşıkla alınarak biftek şeklinde kızartılır. Kızartılan biftekler havlu kağıt üzerine çıkartılır. Yanında salata ile servis yapılır.