The OthersKKTC'den giden kalp hayat kurtardı

KKTC'den giden kalp hayat kurtardı

15.07.2016 - 14:34 | Son Güncellenme:

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KTTC) trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen 14 yaşındaki Mehmet Topal’ın bağışlanan kalbi, Antalya’da 16 yıldır kalp hastası olan 47 yaşındaki Zeliha Dönmez’e nakledildi.

KKTCden giden kalp hayat kurtardı

KKTCden giden kalp hayat kurtardı

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KTTC) trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen 14 yaşındaki Mehmet Topal’ın bağışlanan kalbi, Antalya’da 16 yıldır kalp hastası olan 47 yaşındaki Zeliha Dönmez’e nakledildi.

Haberin Devamı

KKTC Boğazköy- Gönyeli Karayolu’nda 7 Temmuz akşamı meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan, götürüldüğü Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde 5 gün süren yaşam mücadelesi sonrasında beyin ölümü gerçekleşen 14 yaşındaki Mehmet Topal’ın ailesi tarafından bağışlanan organları, 4 hastayı hayata bağladı.

Topal’ın kalbi, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde, 16 yıldır kalp hastası olan 47 yaşındaki Zeliha Dönmez’e nakledildi. Topal’ın böbrekleri, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde böbrek hastası 49 yaşındaki Hülya Moda ile 65 yaşındaki Şefika Ünsal Çeribaşı’na, karaciğeri ise Malatya İnönü Üniversitesi Hastanesi’nde organ bekleyen bir hastaya nakledildi.

Haberin Devamı

KORKU İLE KALP BEKLEDİM

Antalya’da oturan Zeliha Dönmez, 16 yıldır kalp hastası olduğunu, son 9 aydan bu yana ise her geçen gün ölüme yaklaştığını söyledi. Dönmez, "Son iki yıldır rahatsızlığım ilerledi. Nakil için 9 ay önce sıraya girmiştim. Çok fazla ödem oluyordu. Eforum çok fazla düşmüştü. Hastaneye yattığım sırada değerlerimin iyi olmadığı görüldü. Doktorlarım hemen nakil sırasına yazılmam gerektiğini söyledi. Nakil sırasında olmak çok zor geldi bana. Hatta psikiyatra gittim, bu durum çok ağrıma gitti" diye konuştu.

Kalbin bulunduğuna yönelik haberi alışveriş merkezinde aldığını anlatan Zeliha Dönmez, "Bende ameliyat korkusu vardı. Koordinatör bana ’uygun kalp bulundu nakil olmak ister misin’, diye sordu. ’Olur’ dedim ama çok korktum. Elimdeki paketleri ne yaptığımı bilmiyorum" dedi.

Tetkikler yapıldığı sırada korkudan başka hastaya nakil yapılmasını istediğini anlatan Dönmez, "Ancak benden başka aday yokmuş. Nakil için hazırlıklar yapıldı. Kalbin Kıbrıs’tan geldiğini söylediler. Çok yaşamayacağımı biliyordum, şimdi yeniden yeni bir hayata kavuştum" diye konuştu.

Kalp naklini gerçekleştiren ekibin başında bulunan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, hastanın sağlık durumunun çok iyi olduğunu, artık oturup yemek yiyebildiğini, kısa süre sonra da tüm ihtiyaçlarını yardıma ihtiyaç duymadan kendisinin giderebileceğini söyledi.

Yazarlar