23.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:
"Mehmetçik-Üniversite Gençliği El Ele" sloganı ile 5 milyon fidan ve tohum dikmek ve erozyonla mücadele çalışması yapmak için Adıyaman'a gelip kurulan çadır kampta barınan 5 bin dolayındaki Mehmetçik ve öğrenci, yöre halkı ile "kaynaşma" örneği sergiledi.
Yeşil Öncü Projesi Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Aliye Horoz, bir yıl önce "hayal" ile başlayan organizasyonun, gerçekleşme aşamasını görmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Proje Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Duman'ın, kendilerini çağırıp proje hakkında bilgi verdiğini belirten Horoz, "Projeyi teknik ortamda değerlendirdikten sonra Genelkurmay Başkanlığı ve Orman Bakanlığı'na gittik, destek aldık, onaylandık"' dedi.
Hepsi alanında uzman olan gönüllülerin bir araya geldiğini, öğrenci, öğretim üyesi demeden herkesin projeye katılmayı candan istediğini anlatan Horoz, "Ama, ne yazık ki özel sektör bizi yaya bıraktı. Başbakan ve devlet kuruluşları sonuna kadar destekledi. Özel sektör, olaya pazarlama gözü ile baktığı ve inanmadığı için projeye katkı sağlamadı" diye konuştu.
Aliye Horoz, şöyle devam etti:
"Özel sektör ile 8 ay görüştük. Rektörler ve Adıyaman Valiliği büyük destek verdi. İnanarak bu işe soyunduk. Bu kampta, Mehmetçik ve üniversite gençliğini bir araya getirdik. Bu bir model oldu. Sayısal anlamda dünyanın en büyük kış öğrenci kampını denedik, başardık.
Gençlik açısından kaygılıydık. Çünkü, her görüşten, farklı ortamdan ve değişik kültürden gelen binlerce gençle nasıl başedeceğimizi düşünüyorduk. Araç ve sponspor eksikliğinden kaynaklanan yoksunluklar vardı. Gecikmeler oldu. Ağaç dikme aşamasında kaygılar yaşandı. Tartışıldı, çözüm üretildi.
Sabahın erken saatlerinde kalkıp, araç var mı demeden yürüyerek de olsa çalışma alanlarına giderek büyük fedekarlık yaptılar. Öğrenciler burada kendilerini tanıdılar, neler yapabileceklerini anladılar. Akşama kadar çalışıp kampa döndüklerinde çadırların önünde ateş yakıp eğlenmesini de bildiler. Bu gençlik umut dolu, korkulan bir gelecek yok."
Horoz, programa göre, yağışa bağlı olarak dikilmesi öngörülen fidan sayısında geri kalınsa da hedefe ulaştıklarını, atıl ve erozyon tehditi altındaki tepelere el atıldığını belirtti.
"Erozyona başkaldırıldığını" bildiren Horoz, yağış öncesinde yöreye 7 ton palumut ve badem tohumu dikildiğini, bunun ise adet olarak 1,5-2 milyon arasında olduğunu söyledi.
Yöreye 5 Kasım'dan beri 2,5 milyon fidan dikildiğini kaydeden Horoz, şunları anlattı:
"Öğrencilerimiz heyecanı, erozyonla mücadeleyi, bilinci, dayanışmayı, sevinmeyi, paylaşmayı ve kaynaşmayı öğrendi. Mehmetçik-Üniversite Gençliği El Ele Projesi, sevgi kampına dönüştü.
Projeye destek veren sanatçılar, ücreti gündeme dahi getirmediler. Adıyaman halkı adına güzel bir proje oldu."