The OthersAnadolu’ya yetişemeyen maçlar

Anadolu’ya yetişemeyen maçlar

18.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

44 yıllık Milliyet okuru Haluk Kulan’ın, Anadolu’da yer almayan maç haberleri nedeniyle ‘İstanbul baskısını okuyanlarla aynı parayı ödüyorum ama eksik gazete alıyorum’ şikayetine Doğan Gazetecilik Satış Müdürü Tiraje Erginer yanıt verdi

Anadolu’ya yetişemeyen maçlar

Haluk Kulan Millliyet’in 44 yıllık okuru. Mühendis. Marmaris’te yaşıyor. 16 Eylül-21 Eylül tarihleri arasında gazetenin özellikle spor sayfasında gördüğü ve ‘erken baskı’ nedeniyle Anadolu’ya yetişmeyen maç sonuçlarıyla ilgili titiz bir çalışma yapmış. Sayfa fotokopilerini de ekleyerek Milliyet gazetesi sahibi Aydın Doğan’a, Hanzade Doğan’a Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu ile Spor Müdürü Cem Şengül’e göndermiş. Okur Temsilcisi’ne de ayrıntılı bir şikayet mektubu yazmış.
Sayın Kulan’ın eleştirisine konu olan eksiklikler şöyle:
1- 16 Eylül Perşembe akşamı Beşiktaş-CSKA Sofya maçı oynanıyor. 17 Eylül Cuma baskısında vazgeçtik yorumlardan, analizlerden, maçın sonucu bile verilmemiş. Tek bir harf bile yok.
2- 18 Eylül Cumartesi açıyoruz spor sayfasını, 17 Eylül Cuma akşamı oynanan Trabzon-Manisa maçı ile ilgili tek satır yok, ama Beşiktaş-CSKA Sofya maçının sonucu, analizleri, maç kadroları 2 gün gecikme ile elimizde.
3- 19 Eylül Pazar yine spor sayfalarını açıyoruz. Şenol Güneş’in açıklamalarından Trabzon’un mağlup olduğunu öğreniyor ve de hayretler içerisinde Bucaspor-GS maçının sonuç ve analizlerinin yer aldığını görüyoruz. Hayretler içerisinde diyorum çünkü 2 maçta İstanbul dışında ve saat 20’de başlamıştı. Trabzon maçının yazılmayış, GS maçının yazılış sebepleri nedir? Trabzon’un günahı GS’nin ayrıcalığı nedir?
4- 20 Eylül Pazartesi FB-BJK maçı 5 sayfa verilmiş. Maç İstanbul’da oynandı diyebilirsiniz ama bu lafı 15-20 sene önce söyleseydiniz haklıydınız ama teknolojinin sınır tanımadığı bir dönemde hiçbir mazeret tanımam.
Ben Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde okudum, giriş tarihim 1967 yani 43 yıl önce. Uçak yok, kara yolları açık olduğu zaman otobüs çalışıyor. Tek ulaşım kara tren ile yapılıyor. Gazeteler elimize iki gün gecikmeli geliyordu ama İstanbul baskısında ne varsa Erzurum’da da o okunurdu. Ben yaz aylarında Marmaris’te, kış ayları Mersin’de oturuyorum. Marmaris’e gelen gazete İzmir’de, Mersin’e gelen Adana’da basılıyor. İzmir-Marmaris arası 4 saat. BJK-CSKA Sofya maçı gece 11.45’te bitti. İstense sabah Marmaris’e maç sonuçları yetiştirilir. Gazete de o saate göre hazırlanır. Bu satırların kaleme alındığı 24 Eylül Cuma akşamı oynanan Bursaspor- Bucaspor maçıyla ilgili olarak ertesi gün tek satır yok. Ama 27 Eylül Pazartesi akşamı oynan Kasımpaşa-Fenerbahçe maçıyla ilgili ertesi gün çarşaf çarşaf yazılar.”

AYNI PARAYA EKSİK GAZETE
44 yıllık okurumuz Haluk Kulan sonuçta şunu söylüyor:
“İstanbul baskısını okuyan okurlarla aynı parayı ödüyorum ama eksik gazete alıyorum.”
Sayın Kulan ücretsiz eklerin Andolu’daki okurların eline geçmediğinden de yakınıyor. Harita promosyonuna böyle olmuş! National Geografhic Ansiklopedi’sinin reklamı yapılıp kuponlar verilmeye başlandıktan sonra gazetenin fiyatının 40 kuruştan 50 kuruşa çıkarılmadığına dikkat çekerek fiyat artışıyla ilgili hiçbir açıklama yapılmayışnı da eleştiriyor. Gazete zammından Marmaris’teki bayii de okurumuzun uyarısı üzerine haberdar olmuş.

SATIŞ MÜDÜRÜ ERGİNER’İN YANITI
Milliyet Okur Temsilcisi olarak sayın Haluk Kulan’ın eleştirilerinin editoryal bölümünü Spor Müdürümüz Cem Şengül’e ilettik. Sorun gazetenin baskı saatlerini doğrudan ilgilendirdiği için Doğan Gazetecilik Satış Müdürü Tiraje Erginer, eleştirileri üstlenerek yanıtladı:
Tiraje Hanım’ın mektubunu benzer sorunları yaşayan okurlarımz için de aydınlatıcı olacağı umuduyla Okur Temsilcisi sayfasında yayımlıyoruz.
“Değerli okurumuz Sayın Haluk Kulan,
11 Ekim 2010 tarihinde ‘Milliyet Gazetesi Sahibi-Yönetici ve Köşe Yazarları dikkatine’ başlıklı mektubunuzu ve dokümanlarınızı aldık. Maç sonuçlarının taşra baskılarında yer alamaması başta olmak üzere tüm eleştiri ve önerilerinizi dikkate alarak; öncelikle bu durumdan dolayı üzgün olduğumuzu belirtmek istiyoruz.
Türkiye çapında İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Trabzon ve Antalya merkez olmak üzere 6 bölgedeki Doğan Print Center matbaalarımızda, tüm Doğan grubuna ait toplam 1.5 milyon adet gazete basılmakta ve günlük olarak en ücra köye kadar 27 bin satış noktasına dağıtımı yapılmaktadır. Maalesef DPC’nin 43 yıl önce hayalini bile kuramayacağımız adette ve hızda baskı yapabilme kapasitesine sahip, Avrupa’nın en büyük tesislerinden olmasına rağmen, gazetelerimizin ertesi sabah saat 06:00 itibariyle satış noktalarına ulaşabilmesi için her akşam en geç saat 20:00’de taşra, 23:30’da şehir baskılarına başlaması zorunludur.

MAÇLARDA GECİKME NEDENİ
Bu saatlerde oynanan maçların bitiş ve sayfa hazırlanış saatlerini göz önüne aldığımızda yaklaşık 2.5 saatlik geç baskıya girmemiz otomatik olarak piyasaya geç çıkarak gazete almak isteyen tüm okurlarımızın satış noktasında gazetemizi bulamamasına, dolayısıyla tüm grup gazetelerimizin ciddi oranda satış kaybetmesine neden olmaktadır.
Bu nedenle akşam saat 18:00’den sonra oynanacak maçlar tüm grup gazeteleri yayın yönetmenlerinin talepleri doğrultusunda değerlendirilerek baskıya alınması veya alınmaması konusunda fikir birliğine varılıp, maça özel baskı ve dağıtım planlama yapılmaktadır.
Tüm bunların yanı sıra, yaptığımız işin doğası gereği bu açıklamalardan hiçbirinin siz değerli okurumuzun haber alma özgürlüğünü engelleyecek birer bahane olmayacağının da bilincindeyiz.”

Haberin Devamı

ZAMMIN GEREKÇESİSayın Haluk Kulan’ın “zam” eleştirilerine Doğan Gazetecilik Satış Müdürü Tiraje Erginer’in yanıtı şöyle devam etti: “Gazetemize yönetim kurulu kararı ile değişen kağıt ve baskı maliyetleri hesaplanarak yılda bir kere zam yapılmaktadır. Milliyet gazetesi tüm yıl boyunca sürekli tekrarlanan kampanyalar ile okurlarına birçok eğitim ürünleri ve kültür kitapları hediye etmektedir ve dolayısıyla her yapılan zammın bir kampanyaya denk gelmesi kaçınılmazdır.
Dağıtım şirketimiz Yaysat, en az iki gün önceden tüm noktalarımızı, dağıtım paketi üstüne işlenen notlar ve irsaliye üstündeki fiyat kolonundaki özel yazılar ile bilgilendirmektedir. Maalesef, birçok satış noktasında bayi elemanı satış noktası açılmadan gazete balyasını kapıya bırakmaktadır ve dağıtım hızını düşürmesi nedeni ile satış noktası yetkilisine yapılacak herhangi bir bilgilendirme Yaysat tarafından öngörülmemektedir.
Satış noktalarımız ile gerçekleşecek her türlü iletişim için tüm satış noktalarımızın sahiplerinin cep telefonu üzerinden kontağa geçilmesi konusunda bir proje yürütülmektedir. 2011 yılından itibaren yönetimimizin onayı ile hayata geçirilecektir.“

Haberin Devamı

ÜCRETSİZ EKLERDoğan Gazetecilik Satış Müdürü Tiraje Erginer, Sayın Haluk Kulan’ın “ücretsiz ekler”le ilgili eleştirilerini de şöyle yanıtladı:
“Hafta sonu verdiğimiz 70x100 cm ebadındaki ücretsiz haritalarımız katlandığında, gazetenin yarı ölçüsünden büyük olması nedeni ile gazetelerimizin içine eklenememiştir. Aynı şekilde diğer eklerimize de insertlenmesi teknik olarak mümkün değildir. Bayiimizin haritaları her satış noktası için planladığımız adette noktaya teslim etmemesi sorunu kendisiyle görüşülerek gerekli uyarı yapılacaktır.
Satış noktalarına dağıtım planlama Yaysat dağıtım şirketimiz tarafından yürütülmektedir. Her gün sonunda belirlenen bölgelerde dağıtıma göre gerçekleşen satış ve iade adetleri kontrol edilerek Yaysat planlamasına çeşitli uyarılar yapılmaktadır.
Milliyet gazetesi olarak sizlerden gelen her türlü eleştiri ve öneriler, ileriki dönemde yapacağımız çalışmalarımızın temelini oluşturmaktadır.
Gazetemizin yönetimi tarafından eleştiriniz dikkate alınarak teknik imkanlar dahilinde yapılabilecek tüm çalışmalar yeniden düzenlenecek ve hızlandırılacaktır.
Konu ile ilgili istemeden size yaşattığımız bu sıkıntılardan dolayı üzüntülerimizi tekrar ileterek bunu bir nebze olsun gidermek amacı ile Milliyet Gazetesi yayın kadrosunun hazırladığı ‘60 Yılın Tanığı’ kitabımızı size hediye etmek istiyoruz.
Gazetemize göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür eder, saygılarımızı sunarız.”