İşsiz kalınca simitçilik yapan Oktay Yücel, mesleğini sanal ortama taşıdı. İnternet üzerinden plazalara simit servisi yapan Yücel günde 300 simit satıyor
İletişimin
son yıllardaki simgesi interneti halka indirmek için yapılan reklamlar sonunda ürününü verdi. Kokoreç satıcısının internet üzerine yaptığı sohbete birkaç ay önce gülüp geçerken, ilkokul mezunu simitçi internet yoluyla plazalara simit satmaya başladı.
Tekstil piyasasındaki krizin ardından işini kaybeden Oktay Yücel (24), bir yıl önce baba mesleği simitçiliğe döndü. Çağa ayak uyduran simitçi Yücel açtığı e - mail adresine (simitci45@hotmail.com) yapılan başvurular ve cep telefonu ile aldığı siparişleri adrese teslim ediyor.
İşsiz kalınca internetle tanıştı
Levent'teki Yapı Kredi Plaza önünde kurduğu tezgahta simit satan Yücel bilgisayar ve internetle nasıl tanıştığını anlattı:
"Tekstil işsiydim. Ne var ki krizle birlikte işsiz kaldım. Ardından baba mesleği olan simitçilik bana en yakın iş olarak gözüktü. Tezgahı Levent Yapı Kredi Plaza'ya kurdum. Bölgede çalışanlar kültür düzeyi yüksek, bilinçli bir kesim. Binalar yüksek olduğu için aşağıya inip simit alamıyorlar. Bunun üzerine bana akıl verdiler. "Cep telefonu al, seni arayıp sipariş veririz" diye. Çoğu bilgisayarla çalıştığı için 'Neden internet adresi almıyorsun. Biz sana e - mail yoluyla sipariş geçeriz' dediler. Neden olmasın dedim."
Bu teklif üzerine yeğeniyle birlikte Küçükarmutlu'daki evine bilgisayar kuran Yücel, şu görüşleri dile getirdi:
"Ardından hotmail'den bir 'e mail' adresi aldık. Üzerinde cep telefonum ve 'e - mail' adresinin yazılı olduğu bir kartvizit bastırıp bölgede çalışanlara dağıttım. Bilgisayarım bozulduğu için şimdi internetle verilen siparişleri bölgedeki internet cafelerden alıyorum. Cep telefonuyla da sipariş geliyor. Şimdilik Yapı Kredi ve İş Bankası plazalarıyla çevredeki şirketlere yüze yakın simit satıyorum. Tezgahta sattıklarım ile birlikte 300'ü buluyor. Annem Fadik Yücel'in İş Bankası kulelerinin önünde, babam Bektaş Yücel'in de Hyundai Plaza'nın önünde simit tezgahı var. Sistemi kurduktan sonra onlarla birlikte çalışacağız."
Evli bir çocuk babası olan Yücel, kendini yeni
ekonomi simitçisi olarak tanımlıyor. Çağa ve yaşanılan bölgeye ayak uydurmak gerektiğini söyleyen Yücel projelerini şöyle dile getirdi:
"Türkiye sürekli gelişen bir ülke. Artık iş yerleri bile değişmiş durumda. İnsanlar 30 katlı binalarda çalışıyor. Adam nasıl inip yiyecek arasın. Herkesin zaman sorunu var. O zaman ne yapacağız biz onun ayağına gideceğiz. Şimdi amacım bir web sitesi kurmak.
Bu şekilde kendi ürettiğimiz hamburger, sandviç, açma gibi yiyecekleri internet yoluyla satacağız. İleride bayilik vereceğim büyük bir şirket olmayı hedefliyorum. Şimdilik sadece Levent bölgesine satış yapıyoruz. Ama kısa sürede bu alanı geliştireceğiz. Bana yardımcı olabilecek kişilerle görüşmelerim sürüyor."
Merak etmişler
Kartvizitimi gören bir
Koç Holding çalışanı telefonu açtı. Simit sipariş etti. Nakkaştepe'ye getirmemi istedi. Ben de şimdilik o bölgeye satış yapmadığımı söyledim. olayın gerçek olup olmadığını merak etmişler. Tanışmak istediler. Yanıma 15 tane simit alıp gittim. Bu olaya inanamamışlar. "Bir simitçi nasıl internetle simit satar" dediler. Sonra de beni tebrik ettiler. Olay çok hoşlarına gitti, çok çağdaş buldular. Sistemi kurup çalıştığım bölgeyi geliştirdiğimde müşterim olacaklarını söylediler.
Tebrik mesajları alıyorum
Siparişten çok teşekkür ve tebrik mesajları geliyor e - mail adresime. İzmir'den emekli bir yarbay mesaj göndermiş: "Senin bu çaban karşısında gözlerim yaşardı. Yakın olsaydın seni gözlerinden öpmek için gelirdim" diye. Merak edip tanışmak isteyenler de çok oluyor. Bir seferinde bana simidin yanında bir de gül olsa diye mesaj gönderdiler. Ben de aynen isteneni yapıp gülle birlikte simidi götürdüm. Bilgisayar şirketlerinde çalışanlar da yardımcı olmak istediklerini dile getirdiler.