Teknoloji HaberleriSon dakika: TBD başkanından Google ve Rekabet Kurumu açıklaması!

Son dakika: TBD başkanından Google ve Rekabet Kurumu açıklaması!

17.12.2019 - 15:56 | Son Güncellenme:

Google ile Rekabet Kurumu arasındaki anlaşmazlık nedeniyle, yeni piyasaya sürülecek telefonlarda Google uygulamaları kullanılamayacak. Bu durumla ilgili olarak, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe, Google ile Rekabet kurumu arasındaki anlaşmazlığın yakın bir tarihte biteceğini öne sürdü.

Son dakika: TBD başkanından Google ve Rekabet Kurumu açıklaması

İstanbul'da basın mensupları ile bir araya gelen Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Rahmi Aktepe, derneğin geçmiş dönem çalışmalar ve gelecek dönem hedefleri hakkında bilgi vererek, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Google açıkladı: Yeni cihazlarda Google uygulamaları olmayacak!

Google'nin, Rekabet Kurumu ile yaşadığı anlaşmazlık hakkında değerlendirmelerde bulunan Aktepe, şunları söyledi:

"Google'nin bu kararı, Türkiye'deki gelişmelerin önünde de bir sıkıntı olabilir. Bunun için anlaşmak zorundalar diye düşünüyorum. Yerli ve milli olmayı bazen yanlış yorumluyoruz. Bütün yabancı şirketlerin önünün kapatılması olarak algılamamalıyız bu durumu. Biz yerli ve milli derken Türkiye'nin içine kapanmasını kast etmiyoruz, yerliliği bu şirketleri belli ölçüde de koruyarak yapmakta yarar var. Tahmin ediyorum Google ve Rekabet Kurumu anlaşacak çünkü belki birkaç ay sonra bu anlaşmanın sağlanması yönünde STK'ların da talepleri olacak. Bir anlaşma yolu bulacaklardır."

Haberin Devamı

"Yazılım sektörünün özenle desteklenmesi gerekiyor"

Tüm belediyelere e-belediyeyle ilgili tüm yazılımların tek merkezden sağlanması konusuna da değinen Aktepe, "Bu durum belki kulağa hoş geliyor ama yazılım sektörünün gelişmesi önünde bu durum sorun yaratabilir. Bu yazılımı götürüp belediyeye vermek konunun tamamını halletmiyor çünkü. Bunun işletmesi önemli, firmaların bunu sahiplenip işletmesi gerek. Bir de bu durum sitem içindeki şirketlerin kapanmasına yol açabilir. Yazılım sektörünün özenle desteklenmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bilişim ekosisteminin etkin ve doğru yaratılmasının önemine dikkati çeken Aktepe, ancak bu sayede Türkiye'nin teknoloji alanında koyduğu hedeflere ulaşabileceğini dile getirdi.

Aktepe, "Türkiye'nin yerli ve milli yazılım alanında oldukça yüksek potansiyeli var, bu potansiyeli yıllardır gösterdi. Finansal ve gümrük alanında yapılan yazılımlarımız şu an dünya ölçeğinde. Bunların uluslararası ölçekte ticarileşmesini başarmamız gerek." dedi.

Türkiye'nin arkasından gelen birçok ülkenin yazılım alanında doğru politikalarla Türkiye'nin önüne geçtiğini anlatan Aktepe, doğru hamlelerle bu iyileşmenin sağlanması gerektiğini söyledi. 

"İnsan kaynağında bu dönem elitist davranmamız gerek"

Türkiye'deki nitelikli eğitim almış insan kaynağı ile ilgili yapılan tahminleri paylaşan Aktepe, şu değerlendirmelerde bulundu:

Haberin Devamı

"Türkiye'de ilkokul dahil iyi eğitim almış yüzde 3,5'lik bir kesim var, bunun yüzde 70'i göç ediyor, beyin göçü ile yurt dışına gidiyor. Geri kalanı ile biz bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu rakamlara rağmen durumumuz iyi. Burada topyekun eğitim sistemi iyileşmeli mantığı üzerine konuşursak 15 yıl sonrayı konuşmamız gerek ama o kadar vakit yok, bizim yapılacakları bugün yapmamız gerek. Dolayısıyla bu dönemde bizim elitist davranmamız gerek. İyi eğitim almış, belli aşamaya gelmiş insanlar üzerine yatırım yapmalıyız, teşvik ve destekleri buna göre vermeliyiz. Tersine beyin göç konusunda hükümetin yaptığı önemli çalışmalar var, bu konu çok önemli. Yurt dışına giden gençler bilinenin aksine çok mutsuz Türkiye'de fırsat olduğunda buraya dönme düşüncesindeler. Onların mutlu olacağı ortam olduğunda geri dönüşler olacaktır. Devlet bu konuda hakikaten iyi çalışmalar yürütüyor. "

"Teknoloji alanında kadın yer alması konusunda Avrupa'dan daha iyi durumdayız"

Avrupa Bilişim Dernekleri Konseyi'nde CEPIS üyesi olduklarını anımsatan Aktepe, şu bilgileri verdi:

"Son 3 yıldır burada çok aktifiz. Oradaki çalışma gruplarına gönderdiğimiz arkadaşlar orada, onları yönlendirebilecek derecede aktif oldular. 'Türkleri sevmiyorlar.' gibi haberlere gülüyoruz. Gittiğiniz yerde etkiliyseniz, işinizi iyi yapıyorsanız herkes size saygı duyuyor. Şu an biz o saygıyı görüyoruz. doğru işler yapıldığı, doğru projeler geliştirildiği ve nitelikli insan kaynağı ile gidildiğinde Avrupa'da Türkiye'ye büyük saygı duyuyorlar ve Türkiye'ye gelmeyi tercih ediyorlar. Problemler elbete var ama doğru yapılan işe saygı görüyoruz. En son kadın konusunda yaptığımız çalışmalarla bronz madalya aldık.Teknoloji alanında kadın yer alması konusunda Avrupa'dan daha iyi durumdayız. Övünülecek ya da yeterli bir şey değil beşki ama kadına şiddet konusunda bile Avrupa'dan daha iyi durumdayız." değerlendirmesinde buundu."