01.01.2019 - 12:39 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Bu yılın başlarında araştırmacılar, Japonya kıyılarında yüzyıllarca dünyayı besleyebilecek nadir toprak mineralleri deposu buldular.
Akıllı telefon bataryalarından elektrikli araçlara kadar her yerde nadir bulunan mineraller kullanılıyor. Tanım olarak, bu mineraller 17 metalik nadir toprak elementinden birini veya daha fazlasını içeriyor (periyodik tabloya aşina olanlar için, alttan ikinci sıradakiler).
Bu elementler aslında Dünya kabuğunun katmanlarında bol miktarda bulunuyor. Ancak genellikle yaygın olarak dağılıyorlar. Bu nedenle, USGS'ye göre, ekstrakte edilebilir mineraller olarak toplanmış herhangi bir miktarda element bulmak nadirdir.
Şu anda, ekonomik olarak uygun birkaç alan var ama çıkarılması genellikle pahalı.
Çin, on yıllardır dünyanın bu maden tedariğinin çoğunu sıkı bir şekilde kontrol etti. Bu, büyük bir elektronik üreticisi olan Japonya'yı komşularının belirttiği fiyatlara güvenmeye zorladı.
Japonya'da keşfedilen tortu "bu metalleri dünyaya yarı sınırsız tedarik etmek için" yeterli.
780 yıl boyunca küresel talebi, 730 yıl içinde disprosiyum, 620 yıl boyunca europium ve 420 yıl boyunca terbiyum için yeterli itriyum var.
Önbellek, Tokyo'nun yaklaşık 1150 mil (1.850 km) güneybatısındaki Minamitori adasında yer alıyor. Japonya'nın seçkin ekonomik bölgesi içinde, bu yüzden de kaynaklar için tek hak ada ulusuda. Bunun Japonya için bir oyun değiştirici olabileceği söyleniyor.
Reuters'in bildirdiğine göre, Japonya, Çin’in her iki ülkenin de iddia ettiği adalar konusundaki anlaşmazlığın ortasında madde gönderimini kestikten sonra, kendi nadir toprak mineral yataklarını aramaya başladı .
Nadir toprak mineralleri volkanik aktivite ile oluşturulabilir. Ancak gezegenimizdeki minerallerin çoğu Dünya ortaya çıkmadan önce süpernova patlamasıyla oluştu.
Dünya oluştuğunda, mineraller kabuğun altındaki bir kaya tabakası olan gezegenin mantosunun en derin kısımlarına dahil edildi.
Tektonik aktivite mantonun kısımlarını hareket ettirdikçe nadir toprak mineralleri yüzeye daha yakın hale geldi.
Milyonlarca yıl boyunca süren kayaların ayrışma süreci, bu nadir mineralleri tüm gezegene yaydı.
Japonya'yı nadir bulunan mineraller için küresel pazara hükmetmek için yeni bulunan depozitini kullanmaktan alıkoyan tek şey, onları çıkarmakta zorluk çekemesi. İşlem pahalı, bu yüzden en ucuz yöntemleri belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
Nadir toprak minerallerinin, küresel teknoloji ekonomisinin en hızlı büyüyen bazı sektörlerinin omurgasını oluşturması muhtemel.
Artık Japonya, Çin ve ABD gibi elektronik ürünleri üreten ülkeleri, şartlarına göre mineraller almaya zorlayan küresel tedariğin büyük bir bölümünü kontrol etme şansına sahip.