21.12.2011 - 15:00 | Son Güncellenme:
2011, Google için oldukça hareketli geçti. Arama devinin mobil işletim sistemi Android dünyaya hükmederken Google TV'nin adını bile zor duyduk. İşte Google'ın 2011'deki iniş ve çıkışları.
Çıkışlar
Ice Cream Sandwich: Android, BlackBerry'ye benzediği ilk günlerin çok ötesinde. Bugüne dek çıkan en mükemmel Android sürümü olan Ice Cream Sandwich'in varolan Android cihazları için yayınlamasını iple çekiyoruz.
Android cepler: Android, Kasım ayında akıllı cep piyasasının yüzde 52'sini eline geçirmiş durumdaydı. Bu, 17 milyon iOS cihazına karşılık 60 milyon Android anlamına geliyor.
Google+: Google'ın sosyal ağ girişimi Google+, sadece birkaç haftada 25 milyon kullanıcıya ulaşmayı başardı.
Pazar payı: Microsoft ne kadar çabalasa da Google'ın global pazar payı, 2006'da yüzde 72 iken bugün yüzde 85'e kadar yükseldi.
Google Music: iTunes Store'da sunulan hizmetin Android'deki karşılığı olan Google Music, Android tabletlerde oldukça iyi çalışıyor.
Bletchley Park, Chrome, reklamlar ve İnişler
Bletchley Park: Google'ın, bilgisayarların en önemli isimlerinden Alan Turing'in merkezinin restore edilmesinde ettiği yardım, müze için oldukça önemliydi.
Chrome: Google'ın web tarayıcısı, global tarayıcı piyasasının yüzde 25.69'unu eline alarak Firefox'u geçti.
Reklam satışları: Google'ın asıl işi reklamcılık ve şirket bu alanda da başarısını sürdürdü. Google'ın global reklamcılık piyasasındaki payı, 2006 yılında yüzde 34.9 iken bugün yüzde 44.1'i buldu.
İnişler
Google Wallet: Google Wallet, NFC tabanlı temassız ödeme yöntemleri ile çevrimiçi ödemeleri bir araya getiren bir Google girişimiydi. Ancak ABD'li telefon ağı şirketi Verizon, Galaxy Nexus'da Google Wallet'a izin vermedi ve "en iyi güvenlik ve kullanıcı deneyimi" şartı sağlanana dek izin vermeyeceklerini söyledi.
Google TV: Google'ın Logitech ile kolları sıvadığı TV kutusu projesi meyve vermedi.
Chrome OS: Digitimes'ın raporuna göre şimdiye kadar sadece 30.000 adet Chromebook satıldı. Bunun Chromebook'lar için anlamı ise büyük bir başarısızlık.
Google+, kapatılan hizmetler, kitapçılar...
Google+: İlk rakamlar oldukça etkileyici olsa da hizmetin açılmasının haftalar ardından, sitede geçirilen süre oldukça düştü. Google, her hizmetini Google+'a entegre etmeye çalışsa da şimdiye dek Facebook'u endişelendiremedi.
Google Labs, Buzz, Wave ve Health: Larry Page şirkette CEO'luk görevine geldiğinden beri performansı düşük olan hizmetler kapatılmaya devam ediliyor. Bu dört hizmet de artık bize hizmet vermeyecek.
Kitapçılar: Amazon ve Barnes & Noble Android'i kendilerine göre düzenleyerek kendi uygulama mağazalarına sahip tabletler piyasaya sürdüler. Ancak bu cihazlar, Google'ın ödeme sistemiyle gelmediği için Google'ın hiç bir işine yaramıyordu.
Android patentleri: Şaşırtıcı da olsa Microsoft, Windows Phone'dan kazandığı paradan daha çok parayı Android'den kazanıyor. Bunun nedeni ise Microsoft'un Android üreticilerinden topladığı patent ücretleri. Google, bir keresinde bu patent davalarının yeniliğe engel olduğunu söylemişti.
Yeni tasarım: Google, bu sene hizmetlerinde kullandığı tasarımı yenilemek için oldukça çaba harcadı. Ancak sonuçlar biraz karışık. Reader daha kötü görünüyor ve News'a geçtiğinizde arama alanı boşaltılmayabiliyor. Yeni tasarımdan Google bile hoşlanmamış olacak ki sayfaların üstünde bulunan siyah çubuğu hizmete açmasının kısa süre ardınan çubuğu kaldıracağını açıkladı.
Avrupa Birliği: Avrupa Birliği, algoritmalarının rakip şirketleri haksızca cezalandırdığı iddia edilen Google'a karşı büyük bir anti-tekel incelemesi başlatma hazırlığında. Microsoft'a açılan benzer bir dava 10 seneden fazla sürmuş, şirkete 100'lerce milyon dolara malolmuştu.
Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.