18.03.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Konferansta, komedyen Robin Willims’ı Bağdat’taki Ebu Gıreyb cezaevinde Amerikan askerlerinin Iraklı mahkumları taciz ederken çekilen görüntülerini bir köşede dikkatlice incelerken, oyuncu Cameron Diaz’ı bir paleontolog ile insanlığın evrendeki altın çağını tartışırken, Ürdün Kraliçesi Nur’u Google’ın kurucularından Sergey Brin ve Watergate skandalını ortaya çıkaran gazetecilerden Carl Bernstein ile internetin habercilik üzerindeki etkisi konusunda sohbet ederken görmek mümkündü.
Oyuncu Forest Whitaker’in, Ugandalı bir gazeteciyle bir genetikçinin karbondioksitle beslenen yeni bir yaşam formu üzerindeki çalışması hakkında fikir alışverişinde bulunurken görenlerse şaşkınlıktan küçük dillerini yutacaklardı. Aslında ünlüleri bu fikir seanslarında görenler hiç şaşırmadılar, çünkü TED’in amacı da zaten tam olarak buydu: Güçlü, ünlü, etkili ve parlak isimlerden oluşan bir karışımın birbiriyle fikir alışverişinde bulunmasını sağlamaktı. Dört gün süren toplantının sonunda Cameron Diaz toplantının amacını doğrular bir şekilde şunları söylüyordu; “TED harika. Hayatımı değiştirdi.”
Bilim, siyaset, sanat, küresel konular, mimari, müzik, teknoloji ve daha birçok şeyi kapsayan TED konferansları ilk kez 1990 yılında düzenlendi. Sadece davetli olanların katılabileceği TED konferansında yer alabilmek için yıllık 6 bin dolar olan aidatı ödemek gerekiyor.“TED vatandaşları” arasında ABD eski başkan yardımcılarından Al Gore, Microsoft kurucularından Steve Wozniak, müzisyen Paul Simon, oyuncu Goldie Hawn da bulunuyor. Konferansta anlatacakları olanlara 18 dakika süre tanınıyor. Bu yılki konu başlıkları arasında “Dünyayı nasıl değiştirebiliriz?”, “Kötülük hakim olacak mı?” gibi sorular vardı.
Afrikalı Einstein dileği
Bu yıl da 2005’ten bu yana her yıl verildiği gibi üç kişiye TED ödülü dağıtıldı. Üç kişi aldıkları 100 bin dolarlık ödülün yanı sıra dünyanın daha iyi bir yer olması için birer dilekte bulundu. Evren bilimci Neil Turok, “Afrikalı bir Einstein” çıkmasını diledi. Din bilimci Karen Armstrong, Yahudi, Müslüman ve Hıristiyan liderler arasında yeni bir şefkat, saygı ve adalet sayfası açılmasını dilerken, diğer TED ödülü sahibi yazar Dave Eggers, TED katılımcılarının kendi okullarında eğitimin gelişmesine katkıda bulunmalarını diledi.Haftanın teknosu
Dersanede kristal ses dönemiÜniversitelerin büyük salonlarında ders anlatan eğitimcilerin, geniş kitlelere hitap eden konuşmacıların, seslerini duyurmakta çektikleri güçlükler sona eriyor. Tekofaks Panasonic’in Avrupa’da ilk kez Türkiye’de pazara sunacağı kablosuz ses sistemi “Crystalvoice”, sesi bulunduğu alan içerisinde eşit ve net bir şekilde dağıtarak ses kayıplarını önlüyor.
Dinleyicilerin salonun ya da sınıfın neresinde olursa olsun, sesi rahatlıkla 'ilk çıktığı tonda ve kalitede’ duymalarını sağlayan Crystalvoice, ABD’de öğrencilerin başarı oranını yüzde 100’e yakın oranda artırmış. Crystalvoice; boyun mikrofonu, portatif kablosuz mikrofon, kızılötesi sensör ve hoparlörlerden oluşan sistemiyle kolay bir kuruluma sahip. Sistem, mekânlardaki ses seviyesi kontrolünü konuşmacıya bırakarak, konuşmacılara hareket özgürlüğü sağlıyor.