31.10.2011 - 00:14 | Son Güncellenme:
Şükrü Andaç/Dijital Dükkan
Global cep telefonu pazarında dengeler değişiyor. Piyasanın lideri Finlandiyalı Nokia son yıllarda düşüşte. Güney koreli Samsung ve LG atakta. Apple, iPhone ile cep pazarında adeta fırtına gibi esiyor. Tayvanlı HTC, Apple’a en yakın ürünlerle üst tarafta kendine iyi bir yer edinmiş durumda. Motorola, Sony Ericsson, RIM (Blackberry) ise zor günler yaşıyor.
Global pazarda yaşanan bu dönüşümün başlangıcı Apple’ın cep telefonu pazarına adım atmasına karşılık geliyor. 2007 yılının ikinci yarısında şirketin iPhone’u piyasaya çıkarması sonrasında ‘akıllı cep telefonu’ (smartphone) adlı bir kategori ortaya çıktı. Tüketiciler internet odaklı, kolay kullanım özelliğiyle dikkat çeken bu ürüne büyük ilgi gösterdi. Bunun ardından devler stratejilerini ‘akıllı cep’ işine doğru yönlendirme kararı aldı. Bu alanda hızlı hareket edenler (Samsung, LG, HTC) piyasada iddialı konuma geldiler.
Geleneksel olarak oynamayı sürdüren, kendi stratejilerinden taviz vermeyerek pazarda rekabet etme yoluna giden devler ise (Nokia, Sony Ericsson, Motorola, RIM) nispeten geride kaldı.
Güney Kore zayıflıyor
Cep pazarına yönelik yaptığı araştırmalarla global piyasanın nabzını tutan IDC’nin son çeyrek (Temmuz/ağustos/eylül, 2011) verilerine göre Nokia’nın pazar payı bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 31.6’dan, yüzde 27.1’e geriledi. Adet bazında değerlendirildiğinde lider Nokia’nın yüzde 3.4 eksi yazdığı görülüyor. Geçen yıla göre eksi yazan bir diğer şirket ise Güney Koreli LG oldu. Cep pazarında 2010 yılında iddialı ürünlerle hızlı büyüyen şirketin 2011’de yavaşladığı ve üçüncü çeyrekte yüzde 25.7 küçüldüğü ortaya çıktı.
Teknoloji tarafından kafa kafaya gidiyorlar, farkları işletim sistemi
2011’in üçüncü çeyreğinde cep satışları 393 milyonu aştı
Sony tek başına ne yapar Microsoft-Nokia tutar mı?
Cep pazarında büyük oyuncular arasındaki kıyasıya rekabetle şirketler yeni bir forma girme adına iddialı adımlar atıyor. Japon Sony ile İsveçli Ericsson’un cep telefonu operasyonunda ortak olmalarıyla kurulan Sony Ericsson, kötü gidişe dur demek adına tek sahipli bir yapıya adım attı. Sony, şirketteki tüm hisseleri 1.45 milyar dolara satın aldı. Bu operasyon Ericsson cephesinde sevinçle karşılanıyor. Sony tarafında ise soru işaretlerinin artmasına yol açıyor.
Ufukta satınalma var
Bundan 10 yıl önce yaşanan Sony-Ericsson birleşmesi kadar resmi olmasa da pazarın lideri Nokia da Microsoft ile cep işinde iddialı bir işbirliğine imza attı. Önce Microsoft’tan transferle CEO’luk koltuğuna Stephan Elop getirildi. Ardından Nokia geçen hafta bu ikilinin işbirliğiyle hazırlanan Windows 7 yüklü cep telefonlarınu tanıttı.
iPhone ve Google’la birlikte pek çok üreticinin arkasında durduğu Android’le mücadele adına birleşen bu ikilinin gelecekte ortak bir şirket kurma ihtimali olduğu hatta Microsoft’un Nokia’yı alabileceği iddia ediliyor. Nokia’nın cihaz işinde gerilediği, Microsoft’un da mobil yazılım tarafında kötü günler geçirdiği düşünüldüğünde, stratejik işbirliğinin bu ikiliyi ayakta tutup tutamayacağı merakla bekleniyor.
Çinli ZTE’den sürprize devam...
iPhone adlı tek modeliyle cep telefonu piyasasının hızlı oyuncusu olmayı başaran Apple, son çeyrekte payını yüzde 4.3’lere çıkarmayı başardı. Analistler iPhone 4S’le Apple’ın dördüncü çeyrekte ciddi büyüme rakamı yakalayacağını öngörüyor.
IDC’nin listesine bakıldığında Çinli ZTE’nin ucuz fiyatlı ürünlerle cep pazarında büyümesini sürdürdüğü ortaya çıkıyor. ZTE tüm dünyada operatörlerle yaptığı işbirliği sonucu başta Çin olmak üzere globalde bu kategoride önemli boşluğu dolduruyor.
Global cep pazarı yüzde 12.3 büyüdü
IDC’ye göre 2011 yılının üçüncü çeyreklik döneminde cep pazarında yüzde 12.3’lük büyüme yaşandı. Analistler bu seviyenin beklentilerin üzerinde olmasına karşılık son iki yılın en kötü büyüme rakamı olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguluyor.
Gelişmiş seviyedeki ülkeler liginde ABD ve Avrupa bölge ekonomilerinde yaşanan durgunluğun büyüme rakamını aşağı çektiği vurgulanıyor. Asya bölgesi ve gelişmekte olan ülke pazarlarının ciddi büyüme getiren tarafta yer aldığı ifade ediliyor.
Facebook şifresi arkadaşa emanet
Türkiye’de 30 milyonun üzerinde kullanıcısı bulunan sosyal medya kategorisinin lideri Facebook, güvenlik ve şifre tarafında yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. “Güvenilir Arkadaşlar” adlı bu liste sayesinde Facebook kullanıcıları, şifresini unuttuğunda, daha önceden oluşturduğu 5 kişilik arkadaş listesinden yardım alabilecek.
Facebook bu servisi kullananlar şifresini hatırlamadığında, arkadaşlarına güvenlik kodlarını gönderecek bu sayede ilgili kişi hesabını arkadaşlarından alacağı bilgiler doğrultusunda yeniden aktive edebilecek. Şirket bu servisi isteyen kullanacılar için aktive ediyor.
Vertu Grammy adayı ‘Görsev’ ile el sıkıştı
Lüks kategorideki ürün ve servisleriyle cep pazarında fark yaratmaya oynayan Vertu, dünya genelinde ünlü isimlerin seçildiği “Vertu Dostu” projesi kapsamında Türkiye tarafında ünlü piyanist Kerem Görsev ile anlaştı. Görsev aynı zamanda Van’a Saygı Gecesi olarak tertiplenen organizasyonda Vertu Dostu ilan edildi. Seçilmiş Vertu yüzleri, müzikten, sinemaya, gurme mutfağına kadar geniş alanda çalışma yürüten önde gelen isimlerinden oluşuyor.
Seal, Uma Thurman, Clive Owen, Michelle Yeoh Alain Ducasse, Ma Yansong, Andrea Griminelli gibi isimler bunlardan bazıları.
Vertu EMEA Bölgesi Genel Müdürü Gordon Watson, “Türkiye’nin elde ettiği büyüme rakamları çok etkileyici. Vertu’nun çok önemli ticari üslerinden biri olacak” şeklinde konuştu.
Esnek menülü çağrı merkezi
Cep telefonu operatörü Avea, sesli yanıt sisteminde tercihe göre özel bir menü oluşturulabilmesine olanak tanıyan Avea Esnek Sesli Yanıt Sistemini kullanıma sundu. Şirketten yapılan açıklamada, Avea Esnek Sesli Yanıt Sistemi ile abonelerin en çok kullandıkları menülerden yola çıkarak kendilerine özgü menü tasarımını yaratabildiği ifade edildi.