29.05.2018 - 10:06 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
NASA astronotu Peggy Whitson, tekrar uzaya gitmeyeceğini söyledikleri zaman gözyaşlarını tutamıyor. Eski Uluslararası Uzay İstasyonu astronotu Whitson, uzayda 665 gün geçirdi. Ama uzayda yaşamanın da bazı bedelleri var. Whitson'un hiç özlemeyeceğini söyledi şey ise tuvalet.Whitson, "Uzay istasyonu gerçekten bir otel değil. Buna kamp gezisi diyebilirim." dedi. Peki uzun süre uzayda kalan astronotlar, tuvaletlerini nasıl yapıyor?
ISS'deki tuvaletler, çocuk bezi gibi olmasa da 19.000 dolarlık Rus yapımı tuvaletler birinci sınıf da değil. Bunun üzerine ise Whitson, "İdrar yapmak nispeten kolay" diyor.
Astronotlar bunun için idrarlarını emen bir fan ile donatılmış huni kullanıyorlar. Bu yüzden havada süzülemiyorlar. Bir fan sistemine sahip huni idrarı çekerek vücuttan çıkarıyor. Peki bu idrar nereye gidiyor? Sıvının astronotlar için tekrar içme suyu olması yaklaşık sekiz gün sürüyor.
Whitson, bazı şeylerin idrar yapmak kadar basit olmadığını söylüyor. "İki numara daha zorlu çünkü oldukça küçük bir hedefi vurmaya çalışıyorsunuz" dedi.
ISS sakinleri dışkılarını tuvalette gümüş kutunun üstünde bulunan plaka boyutundaki deliğe yapıyorlar. Daha sonra plastik torba içinde mühürlenen dışkı, bir sonraki uzay çöp gününe kadar bekletiliyor. Whitson, çoğu zaman eldiven giyerek bu paketleme işlemini yaptıklarını söylüyor. Dışkılar, Dünya atmosferine girdiklerinde yanarak yok oluyorlar.
İdrarla ilgili olarak, bunun yaklaşık % 80 ila 85'i içme suyuna geri dönüştürülüyor. Geri kalanlar ise atık haline geliyor.
Whitson, "Kapalı bir döngü sistemindeyiz. Bu da tüm sularımızı geri dönüştürmemiz gerektiği anlamına geliyor." dedi.