17.11.2017 - 11:46 | Son Güncellenme:
Roma, dünya tarihine en çok etki etmiş kentlerden biri. Binlerce yıla uzanan geçmişi, tarihi olayları, mimarisi ve yaşam tarzıyla Roma, bugün de dünya için bir ilham kaynağı. Tarihin gördüğü en büyük imparatorluklardan birine başkentlik yapan ve adını veren Roma, İstanbul ile de pek çok benzerliğe sahip. İşte yedi tepe üstüne kurulu olan Roma hakkında bilinmesi gerekenler.
Roma nerede? Roma kentine nasıl gidilir?
Roma, İtalya'nın orta kesiminde bulunan Lazio bölgesinde yer alır. İtalya'nın başkenti olan Roma, ülkenin en önemli şehridir. Tiber ve Aniane nehirlerinin arasında bulunan Roma, tıpkı İstanbul gibi yedi tepe üzerine kurulmuştur. Roma şehir merkezi denize kıyısı olmasa da Ostia gibi deniz kıyısında turistik bölgelere 31 kilometre uzaklıklığa sahip.
Roma şehrine İstanbul'dan haftanın her günü çok sayıda uçuş var. Birçok havayolu şirketinin karşılıklı uçuş gerçekleştirdiği Roma - İstanbul seyahatleri 2.5 saat sürüyor. Fiumecino Leonardo da Vinci Havaalanı, Roma'da hava trafiğinin en yoğun olduğu havalimanı. Roma kentinin 38 kilometre güneybatısında bulunan Fiumecino Havaalanı'ndan Roma kent merkezine shuttle servisler, tren ve taksiyle ulaşmak mümkün.
Roma tarihi hakkında bilinmesi gerekenler...
Roma kentinin adının imparatorluğun da kurucusu olan Romulus'tan geldiği yaygın kanaattir. Ancak Roma'da daha önceleri yaşamış olan Etrüskler devrinde de kent buna benzer bir kelime olan Ruma kullanılmaktaydı. Ruma kelimesinin anlamıysa emzik. Etrüsklerin neden bu ismi kullanmayı tercih ettikleri konusunda bilinen kesin bir bilgi yok.
Roma kentine Grekler de "Rhome" demekteydi. Bu da "güç anlamına" gelen bir sözcük. 14.000 yıl öncesine kadar insan izlerine rastlanan Roma şehri, adını verdiği Roma İmparatorluğu'nun büyümesiyle doğru orantılı bir şekilde gelişti. İmparatorluğun en güçlü olduğu dönemde görkemli yapılarla donatılan kentteki pek çok esere ait kalıntılar günümüze kadar ulaşmıştır.
Panteon, Kolezyum, Roma Sarayı, gibi tarihi yapıların hala ayakta olduğu Roma kentinde Forum ve daha birçok tarihi eser de turistlerin akınına uğruyor. Roma İmparatorluğu'nun zayıflaması ve Cermen istilası sonrası gücünü yitiren Roma, kısa süre sonra bu kez Hıristiyanlığın merkezi olması nedeniyle önem kazandı.
İtalya'nın 1861 tarihinde birleşmesi ile birlikte başkent olan Roma, günümüzde ülkenin en yoğun nüfusa sahip kentidir. Roma aynı zamanda dünyada en çok turist çeken kentler arasında yer alır.
Vatikan hakkında bilinmesi gerekenler
Roma şehrinin içinde ayrı bir devlet statüsünde olan Vatikan, dünyanın en küçük ülkesidir. Katolik inancına sahip kişilerce kutsal kabul edilen Vatikan'ın en önemli yapısı Aziz Petrus Bazilikası'dır. (San Pietro). 44 hektarlık bir büyüklüğe sahip olan Vatikan'ı İsviçreli bir muhafız birliği korur. Yaygın kanaat bu askeri birliğin kıyafetlerini, Rönesans'ın en önemli sanatçılarından Michelangelo'nun tasarladığı yönündedir.
Roma kentine gelenlerin en çok ziyaret ettikleri yerlerden biri olan Vatikan, aynı zamanda ünlü Sistina Şapeli'ne de ev sahipliği yapar. Tavanları Michelangelo'nun eşsiz çizimiyle kaplı olan şapelin mimarıysa Pontelli'dir.
Vatikan aynı zamanda dünyanın en büyük arşivlerinden birine de ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanında Vatikan Müzesi çok sayıda önemli eserin sergilendiği bir yer konumundadır.
Roma'da görülmesi gereken yerler...
Roma için en başta söylenmesi ve bilinmesi gereken şey, iki üç günlük bir turla bitecek bir şehir olmadığıdır. Roma'ya kısa süreli bir ziyaret gerçekleştirecek olanların kente gelmeden önce ulaşım ağı ve konaklama konularına iyi çalışmış olmaları gerekiyor. 3 hat ve 73 istasonu bulunan Roma metrosu kent içinde bir yerden bir yere ulaşmakta en etkili çözümlerden biridir.
Fontana di Trevi (Aşıklar Çeşmesi)
Trevi çeşmesi olarak Türkçeleştirilebilecek olan bu yer "Aşıklar Çeşmesı" olarak da ün yapmıştır. Nicolo Salvi tarafıdan 1732 yılında inşa edilen Trevi Çeşmesi, Poli Sarayı'nın bir bölümünü oluşturmaktadır. Trevi meydanında bulunan Fontana di Trevi, Roma'nın en turistik bölgelerinden birisidir. Aşıklar Çeşmesi önünde çiftler ya da tek başına gelen kişiler dileklerinin kabul olması için buraya bozuk para atar.
Kolezyum
Colosseum ya da Kolezyum, Roma kentinin en önemli simgelerinden biridir. 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun görkemini yansıtan en önemli eserlerden biri olarak inşa edilen Kolezyum, yarışların, kanlı dövüşlerin yaşandığı bir arenaydı. Flavianus Amfitiyatrosu olarak da bilinen Kolezyum, günümüzde Roma'ya gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasındadır. Girişinde kuyrukların oluştuğu Kolezyum, son dönemlerde geçirdiği restorasyonla da gündemde. Geniş çevreler, Kolezyum'un geçirdiği restorasyondan memnun kalmadı.
Roma kentinde mutlaka görülmesi gereken yerler
Roma kenti her sokağında ayrı bir tarihi güzelliğe sahip. Tiber nehri kıyıları, Aziz Melek Kalesi, Vittorio Emanuelle Anıtı, Roma Forumu, Palatine Tepesi, Konstantin Takı, İspanyol Merdivenleri, Piazza Tilussa ve Panteon Roma'ya gelenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasındadır.
Roma kentinde ne yenir?
Roma, İtalyan mutfağının her çeşidinin denenebileceği yerlerden biridir. Pizza, makarna, bruschetta gibi lezzetlerin yanı sıra dondurma ve kahve de Roma'nın günlük yaşamında büyük yer kaplar. Akdeniz mutfağının tüm özelliklerinin yansıtan İtalya'da zeytinyağ yemeklerin olmazsa olmazı konumundadır.
Roma hakkında bilinmesi gerekenler...
İtalya'nın başkenti olan Roma, yedi tepe üzerine kuruldur. Palatino, Aventino, Campidoglio, Quirinale, Viminale, Celio ve Esquilino, Roma'daki yedi tepedir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu Roma, seyahat etmek için her mevsim uygun bir iklime sahiptir. Ancak yağmurdan hoşlanmayanlar için bahar ve yaz ayları tavsiye edilir.
Avrupa Birliği'nin kurucu üyelerinden olan İtalya'ya girişte Schengen vizesi talep edilmektedir. Bu yüzden Roma seyahatiniz öncesi Schengen vizesi almanız gerekmektedir. Roma'da resmi para birimi avrodur. Kış aylarında Roma ile Türkiye arasında iki saatlik bir zaman farkı bulunmaktadır.
Roma kentinin popüler kültürde yeri...
Roma edebiyat, sinema ve müzikte çokça adından söz ettirmiş bir kenttir. Dan Brown'un Melekler ve Şeytanlar isimli romanı ağırlıklı olarak Roma'da geçmektedir. Kitap daha sonra sinemaya da uyarlanmıştı.
Oscar ödüllü Roma Tatili filminin yanı sıra İtalyan Yeni Gerçekçi sinemasının pek çok yapımı da Roma sokaklarından çekilmiştir. Roma Açık Şehir, Bisiklet Hırsızları gibi kült yapımlar bu kentte çekilmiştir. Rome in Rome, Suburra gibi adından söz ettiren sansasyonel filmler Roma'da çekildi. Son dönemlerde Ferzan Özpetek gibi önemli yönetmenlerin de birçok filmine ev sahipliği yapan Roma, İtalyan müziğinden de önemli bir yere sahiptir.