04.03.2021 - 17:21 | Son Güncellenme:
2019 yılındaki nüfus sayımına göre 330 bin nüfusa sahip olan Siirt, Güneydoğu Anadolu Bölesinde sakin görünen ama içinde tarih barındıran bir şehrimizdir. Dört mevsimin yaşandığı şehir, misafirperver halkıyla da ziyaretçilerini en iyi şekilde karşılıyor diyebiliriz. Farklı meyve ve sebzelerin yetiştiği Siirt, el emeği olarak üretilen yöresel eşyalarıyla da gelen ziyaretçilerini boş göndermiyor. Kilimleri, şifalı balı, zivzik narı, doğal güzellikleriyle görülmesi gereken illerimizden birisi.Tarihi semtlerinin yanı sıra, müzeleriyle Siirt'in tarihi daha kolay anlaşılabilir. Evliyalar şehri diye adlandırılan şehir, küçük ama tarihi çok eski zamanlara dayandığından bilinen bir şehrimiz. Eğer Siirt'e gezi planlıyorsanız, mutlaka planınızı yapmanızı tavsiye ediyoruz.Şehir merkezi haricinde toplam 7 ilçesi olan Siirt, mimari yapısı ve farklı havasıyla, gezi sevenlerin uğrak yerlerindendir. Yerli ve yabancı turistlerin son dönemlerde ilgi odağı haline gelen Siirt'e gezi planlamayı düşünüyor ancak bir nebze olsun kararsız kalıyorsanız, tavsiyemiz zaman kaybetmeden bu tarihi şehre gitmeniz olacak.
Siirt'in Baykan ilçesinde bulunan Veysel Karani Türbesi, 1967 yılında yıktırılmış yerine yeniden bir türbe inşa edilmiştir. Cas denilen harçla yapılmış kubbesi, 2001 yılında valilik tarafından tekrar restore edilmiş ve yeni haline getirilmiştir. Her sene 16 ile 17 Mayıs tarihleri arasında Veysel Karani'yi anmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Siirt gezi planınızda bu türbeyi eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Selçuklu Sultanı olan Mugiziddün Mahmut tarafından 1129 yılında inşa edilen Ulu Cami, merkez sınırları içerisinde bulunuyor. Büyük Selçuklular döneminde inşa edilen bu yapı, kendi döneminin mimarisini de gözler önüne seriyor. Siirt'in tarihi mekanlarından olan Ulu Cami, şehir gezisinde gidip görülmesi gereken yerlerden birisidir.
Finik Kalesi Siirt için önemli bir merkez konumundadır. Tarihi açıdan değerli olmasının yanında, doğayla birleşmiş vaziyetteki yapısı, onun görülmeye değer yerlerden biri olmasını sağlıyor. Siirt'e gittiğinizde burayı gidip görmenizi şiddetle tavsiye ederiz.
İslam'ın değerli bilim adamı olan İbrahim Hakkı Hazretleri, kendisi gibi pek çok bilim adamının yetişmesine de vesile olmuştur. Tasavvuf ve Edebiyatın yanı sıra, Fıkıh ve Hadiste, tıp ve astronomide tanınmış bir ilim ve bilim insanıdır. Siirt merkeze 7 kilometre uzakta kalan Aydınlar ilçe sınırları içerisinde yer alıyor.
1891 yılında vefat eden Siirt'in önemli alimlerinden sayılan Şeyhül Hazin Hazretlerinin türbesi, Siirt Aydınlar ilçesinde bulunuyor. Dilerseniz İbrahim Hakkı Hazretlerini ziyaret ettikten sonra burayı da görebilir, farklı mimari yapının görüntüsünü bizzat görebilirsiniz.
Botan Çayı kıyısında bir mağaranın içerisinde bulunan Sağlarca Kaplıcası, Siirt merkeze 17 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kaplıca suyunun, romatizma, solunum yolları, deri ve kadın hastalıkları, sinirsel hastalıklar, kas hastalıkları ve kireçlenme gibi sorunlara iyi geldiği söyleniyor. Yolunuz Siirt şehrine düştüğünde Sağlarca Kaplıcasını yerinde görebilir, dilerseniz faydalarının olup olmadığını bizzat kendiniz test edebilirsiniz.
Siirt şehrine Kalkerli yerler önemli yer tuttuğu için birçok mağara oluşmuştur. Bu mağaraların bir bölümünün zamanında insanlar tarafından konut olarak kullanıldığına dair birçok işaret bulunuyor. Genelde vadi boylarında yoğunlukta bulunan mağaralar, Siirt'in önemli mekanlarından sayılıyor. Siirt'in geçmişine ışık tutan mağaraları ziyaret etmenizi önemle tavsiye ediyoruz.
1975 yılında yapımı tamamlanan Saat Kulesi, Hükumet Caddesi üzerinde bulunuyor. Kesme taş kullanılarak inşa edilen Saat Kulesi, kare planlıdır. Silmelerle birbirinden ayrılan dört farklı bölümü olan kulenin tepesi, yukarı doğru daralmakta olan kubbeyle örtülmüştür. Siirt şehrinin simgelerinden birisi olan Saat Kulesi, şehri gezdiğinizde görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.
2016 yılında yapılan bir çalışmayla hizmete açılan Tillo Kalesi, Siirt halkının yoğun ilgi gösterdiği bir başka noktadır. Seyir açısından çok önemli bir manzarası olan Tillo Kalesi, Siirt gezinizde gidip görülecek yerler listenizde yer verebileceğiniz mekanlardan birisidir.
Tırmanışı tehlikeli olan ancak çıkıldığında Siirt'in en güzel manzarasının görüldüğü bu yer, görülmeye değer mekanların başında geliyor. Manzara severler için Siirt'te gezilebilecek noktalardan olan Siirt Manzarası, şehir halkının sürekli uğrak yerleri arasında bulunuyor. Siirt'in doğasını ve genel görünümünü bizzat görebileceğiniz bu mekan, sizlere farklı duygular yaşatabilir. Dilerseniz burada anı olabilecek çok sayıda fotoğraf çekebilirsiniz. Görüldüğü üzere Siirt Türkiye'de gezip görülmesi gereken yerleriyle oldukça zengindir. Türkiye'de en sevilen şehirlerden birisi olan Siirt'e istediğiniz mevsimde yolculuk yapabilirsiniz.