04.03.2021 - 17:18 | Son Güncellenme:
İzmir gezilecek yerler listemizin ilk sırasında Saat Kulesi yer alıyor. İzmir denildiğinde Saat Kulesi, saat kulesi denildiğinde ise İzmir akla gelir. İzmir Saat kulesi bu şehri gezmeye gelenlere İzmir’de gezilmesi gereken yerler arasında önerilecek ilk tarihi yerdir. Saat kulesi aynı zamanda şehre gelip de şehri bilmeyenler için buluşma noktası durumundadır. Saat Kulesi 1901 senesinde Padişah Abdülhamit’e ithafen Sadrazam Mehmet Sait Paşa’nın öncülüğünde Fransız mimar tarafından yapılmış tarihi bir kuledir. Saat kulesi 4 çeşmeye sahip ve 25 metre boyundadır. Mimari yapısı ve taş işçiliğindeki ince detaylar saat kulesini mühim bir gezi noktası haline getirmiştir.
Turistik yerlerin birçoğu Konak meydanında toplandığı için İzmir’e gelenlerin en başta görmeleri gereken noktalardan biri bu meydandır. İzmir saat kulesinden çeşit çeşit hediyelik eşyanın satıldığı Kemeraltı Çarşısına kadar birçok yer bu mekânda bulunmaktadır. Akşam gün batımını kordonda izlemek, Konak vapur iskelesindeki turlar sayesinde Karşıyaka’yı turlamak isteyebilirsiniz.
Konak Yalı Cami, Konak Meydanı ile özdeşleşmiş bir yapı şeklinde karşımıza çıkmaktadır. İzmir Konak Cami veya Konak Yalı olarak da bilinmektedir. Caminin kim tarafından yapıldığı bilinmemekle beraber bazı kaynaklar 1700’lü senelerin ortalarında inşa edildiği ve Ayşe Hatun’un yaptırdığı düşünülmektedir. Cami yanında bulunan medrese ise günümüze ulaşamayan bir eserdir. Saat kulesinin hemen yakınında yer almaktadır.
Karşıyaka’ya gitmek isteyen vapura bindiği yer olan Konak iskelesi görülmesi lüzum olan tarihi bir iskeledir. Ayrıca vapurun hareket saatini beklerken iskelenin yanında bulunan mağazayı dolaşabilir ve yeni çıkan kitapları inceleyebilirsiniz.
İzmir Konak’ta bulunan Saint Polycarp Kilisesi mühim tarihi bir gezi noktasıdır. Aziz Yuhanna’nın talebesi olan İzmir Piskoposu St. Polikarp adına 1625 senesinde inşa edilmiş bir kilisedir. Dini inancı sebebiyle öldürülen Polikarp için yapılmış olan bu kilisede Fransız ressam Raymond Pere, Piskopos Polikarp’ın yaşamını kilise duvarına yaptığı resimler aracılığıyla Polikarp’ın yaşamını ölümsüzleştirmiştir.
Kızlarağası Hanı, çay, kahve keyfi yapmak isteyenler için Kemeraltı çarşısının içinde bulunan bu yer önemli bir dinlenme yeridir. Bu handa çayınızı yudumlarken hediyelik birkaç eşya almaktan kendinizi alamayabilirsiniz.
İzmir’de gezilmesi gereken yerler listemizin bir sonraki durak Konak meydanında bulunan ve tarihi bir yer olan Tarihi Kemeraltı çarşısıdır. Her zaman kalabalık olan bu çarşı dostlarınıza hediyelik eşya almak, uygun kıyafetler satın almak için gezilecek yerler arasında bulunan hoş bir mekândır.
İzmir Enternasyonal Fuarına gitmek Konak meydanından tarihi tren garı olan Basmane’ye kadar yürümek gibi yakın bir uzaklıktadır. Enternasyonal Fuarı, yerli ve yabancı bir sürü sanatçının konser verdiği, tiyatro gösterilerinin yapıldığı, müzikallerin gerçekleştirildiği bir mekândır. Bu fuarda alanında kişilerin yürüyüş yapabileceği ve nefes alabileceği alanlar bulunuyor. Fuar sonrası eğlenmek isteyenler içinse Fuarın hemen yanında Lunapark bulunmakta.
İzmir Enternasyonal Fuarına kadar gelmişken Radyo ve Demokrasi Müzesine uğramamak olmaz. Basmane içerisinde yer alan bu müze Pazar ve Pazartesi günleri hariç 09.00-17.00 saatleri arasında kapısı ziyaretçilerine açıktır. Geçmişten günümüze radyonun geçirmiş evrimleri inceleyebileceğiniz bu müzede 70-80-90’lı senelere ait plakları da inceleyebilirsiniz.
Tarihi Asansör, 1907 yılında Nesai Levi Bayraklı tarafından elli beş metre yükseklikte yer alan Halil Rıfat Paşa Caddesine çıkmayı daha kolay hale getirmek için inşa edilmiştir. Normalde 155 basamak çıkılarak ulaşılan bu caddeye asansör sayesinde çok daha kısa ve kolay şekilde çıkılmaktadır. Tarihi asansörün yukarı çıkış esnasında deniz manzarasını seyredebilir ve gezinize ara vererek birer kahve içebilirsiniz.
Tarihi asansör binasına ulaşmak için Daria Moreno sokağından geçilmektedir. Bu dar sokak ismini 1921 senesinde doğan Musevi asıllı gitarist Dario Moreno’dan almıştır. Bu sokakta ilerlerken yol boyunca dizilmiş tarihi Rum evlerini görebilirsiniz.
Deniz kenarında mola verebileceğiniz yerlerden bir tanesi de İzmir’in simge yerlerinden olan Pasaport Vapur İskelesidir. Cumhuriyet Meydanı ile Konak Pier arasında bulunan Pasaport rıhtımında, Körfez manzarası eşliğinde çay, kahve içmek ve tavla oynayabilirsiniz. İzmir’in eski gümrük binalarından bir tanesi olan Pasaport Vapur İskelesi, günümüzde körfez içi yolcu nakliyesinde kullanılıyor. Göztepe, Alsancak, Konak, Karşıyaka ve Bostanlı’ya vapur seferleri yapılan iskele aynı zamanda gün batımının izlendiği yerlerden biridir. Cumhuriyet Meydanı ise resmi kutlamaların yapıldığı mühim bir meydandır. 1922 senesi yangından sonra İzmir’in tekrardan inşası esnasında burası planlanmış. İtalyan heykeltıraş olan Canunica’nın eseri, Atatürk Anıtı ve Meydan, yüzyıllık kentin tekrar kuruluşunun en mühim sembollerinden.
Günün stresini atmak ve kalabalık ortamdan sıyrılmak için ve günün stresini üzerinizden atmak için şüphesiz ziyaret etmeniz gereken yer Kordon boyudur. Çimlerin üzerinde uzanarak gün batımını seyredebilir ve mevsimine göre olan seyyar satılılardan bir şeyler tadabilirsiniz. Bisiklet kiralama gibi sosyal aktivite hizmetleri de bulunmaktadır.
İzmir’de gezilmesi gereken yerlerin listesindeki bir diğer yer ise doğal güzellikler arasında yer alan İzmir Kuş Cennetidir. İki yüzden fazla kuş türüne ev sahipliği yapan bu cennet, kuşların göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle her sene on binlerce kuşun ziyaret noktasıdır.
Avrupa’nın sayılı hayvanat bahçelerinden bir tanesi olan İzmir Doğal Yaşam Parkı, hayvanlara ve doğaya olan özlemi gidermek için önemli mekânlardan. Çiğli Sasalı’da yer alan park, 130 tür ve 1500 hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca 250 farklı bitki türüyle 3000 kadar ağaç da vardır. Tropik merkez sayesinde canlı çeşitliliğini ve yağmur ormanlarının atmosferini hissedebilirsiniz. Türkiye’nin ilk Doğal Yaşam Parkı olan bu parkı kesinlikle gezi için hazırladığınız listenizde olsun.
Smyrna, İzmir’in antik dönemdeki adıdır. MÖ IV asırda Büyük İskender döneminde şehir Smyrna’dan Kadifekale’nin kuzey tarafına taşındı. Agora, Pazar, çarşı yeri manasında, alışveriş ve politik toplantı alanlarının olduğu yerlerdi. Varlığı 1927’de keşfedilen Agora, asırlardır yarı açıkta duran birtakım mermer sütunların dikkat çekmesi ve kazıya başlanması sonucu ortaya çıkmıştır. Antik kentten çıkarılan mühim eserler İzmir Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçilerine sunulmaktadır. Haftanın yedi günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Antik kenti dolaşmak için 20 dk. ayırmak yeterlidir. Agora Antik Kentine kadar gelmişken Kadifekale’ye geçebilirsiniz.
İzmir’e tepeden bakmak isteyenlerin uğrayabileceği yerlerdendir. Ayrıca bir zamanlar Büyük İskender’in bir ağacın yanında uyuduğunun bahsedildiği yerdir. Kalenin çevresi günümüzde modern yerleşim alanları ile çevrilmesine rağmen Roma ve Helenistik dönemine ait sur duvarları görülebilmektedir. Bizans döneminden kalma bir mescit ve kemerli büyük sarnıç kalıntısı var. Burada bulunan İzmir Körfezi manzarası olan kahvehanede çay içmeyi isteyebilirsiniz.
İzmir’de mutlaka gezilmesi gereken yerler listemizde sıradaki durak ise Arkeoloji müzesidir. Önemli eserlerin bulunduğu bu müzede, en çarpıcı eser olarak Efes Antık Kentinin kurucusu olan Androklos’a ait Androkos Heykeli bulunmaktadır.
1923’te İzmir İktisat Kongresi toplandığı sırada Mustafa Kemal Atatürk çalışmalarını bu yerde gerçekleştirmiştir. Müzede M. Kemal’in kullandığı yazı takımları ve döneme ait eşyalar bulunmaktadır. Oyuncak Müzesi ise İzmir’e ailesi ile birlikte seyahate gelenlerin çocuklarını eğlendirmek isteyebileceği noktalardan biri. Ayrıca ülkemizin ilk oyuncak müzesi olma özelliğine sahiptir. Çocuklarınızla beraber ziyaret edebilir ve onlarla hoş vahit geçirebilirsiniz.
Ege Üniversitesi Botanik ve Herbaryum Merkezi, canlı ve cansız birçok bitkiyi aynı anda görmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerdendir. Burası 1962 yılında birçok bitkiyi koruma amaçlı olarak yapılmıştır. Kurutulmuş ve canlı birçok bitkiyi bir arada görme şansını yakalayabilir ve göz zevkinizi doyuma ulaştırabilirsiniz.
Key Museum, otomobil severlerin görmesi gereken mekânlardandır. İzmir’e 46 km gibi uzaklıkta olan Torbalı ilçesinde özel otomobil koleksiyonları bulunmaktadır. 2015 senesinde hizmete başlayan otomobil müzesi, 40 motosiklet ve 130 otomobil koleksiyonunu bir arada bulunduran 7 bin metrekarelik bir alanda kurulmuştur. Ayrıca Türkiye’deki otomobil müzelerinin en büyüğüdür. Ford, Mercedes, BMW, Porsche gibi otomobillerin ilk üretim modellerini görebileceğiniz çok özel koleksiyona ev sahipliği yapan bu müze ziyaretçilerini bekliyor. Pazartesi ve Salı günleri hariç her gün 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
İzmir çevresinde gezilmesi gerekli yerlerden arasında Alaçatı da vardır. Alaçatı, renkli sokakları, taş evleri ile İzmir’in en hoş tatil yerlerindendir. Rüzgar sörfü yapılan Alaçatı, bahar veya yaz keyfinize göre huzurlu vakit geçirmek isteyenlerin en fazla tercih ettiği yerdir.
Sakin ve huzurlu bir tatil arayanların tercihi Dikili’dir. Doğal güzelliklerinin yanında harika plajın ve denizinin keyfini sürebilirsiniz. Dikili’de denize yalnız girmek isteyenler içinde özel noktalar bulunmaktadır.
İzmir Dikili’de bulunan Aşıklar şelalesi, Nebiler Şelalesi adıyla da bilinmektedir. Şelale içerisinde bulunan tesis aracılığıyla doğa ile iç içe bir mekânda kahvaltı yapabilirsiniz. İzmir çevresinde görülmesi gereken yerlerden biri olan Aşıklar Şelalesini listenize ekleyebilirsiniz.
Çeşme, muhteşem sahili ve restoranlarıyla tatil severlerin tercih ettiği yerlerden biridir. Meşhur sakızlı ürünlerini deneyebilir ve kendilerine has ürünlerin tadına bakabilirsiniz.
Barbaros Köyü, İzmir’in iç taraflarda, gözlerden uzak, sessiz sakin bir köyüdür. Bu minnacık köyün kendine has bir vizyonu vardır; “Köyümüzün doğal dokusunu bozmadan, sakinliğine hasar vermeden, üretim gücümüzü ortaya koymak, geleneklerimizi korumak ve kırsal hayatın bizlere sunduğu yararlardan ödün vermeden devamlılığımızı sağlamak.” Sahip oldukları vizyonu ise topraktan gelen geleneklerine ait olmayı hedefleyen bir korkuluk festivali ile kutlamaktadırlar. Ayrıca çat kapı evleri sayesinde kapılarında “çat kapı evi” yazıları bulunan evlere konuk olabilirsiniz.
İzmir’de mutlaka gezilmesi gereken noktalar arasında bulunan Foça, doğal güzellikleri ve tarihi yerleri ile en güzel tatil beldelerindendir.
İzmir’de mutlaka gezilmesi gerekli yerler arasında bulunan ve Selçuk ilçesinde bulunan bir başka yer ise Şirince Köyüdür. 2012 senesinde kıyametin kopacağı ve bu esnada Şirince’nin güvenli olduğu fikri sayesinde binlerce insanın akınına uğramıştır. Artan popülerliği sayesinde bu köy, çarşısı, evleri ve doğal güzellikleriyle gezilmesi yerler arasında.
İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes antik kenti yerli-yabancı çok fazla turistin ilgi odağındadır. Bu bölgenin yakınında bulunan Ashab-ı Keyf Mağarası ve Meryem Ana Evini de görebilirsiniz.
Kordon’un arka tarafında bulunan Kıbrıs şehitler Caddesi, bu şehrin en hareketli, yoğun bölgelerindendir. Bu caddede her türden mekânları görebilirsiniz. Kordon’da güneşi batımını izledikten sonra şehrin canlı sokaklarına dalabilirsiniz, iyi bir akşam yemeği yedikten sonra şehrin capcanlı bu ara sokaklarına dalın.