04.04.2023 - 14:01 | Son Güncellenme:
Birecik, yüzeysel şeklinin elverişliliği ve Fırat nehrinin kenarında olan önemli bir köprübaşı olması nedeni ile eski dönemlerden, günümüze kadar farklı yerleşmelere ev sahipliği yapmıştır.
Birecik Nerededir, Nereye Bağlıdır?
Birecik, güney doğu Anadolu bölgesinde bulunmaktadır. Birecik ilçesi Şanlıurfa'nın iline bağlıdır. Türkiye de en büyük yüz ölçümü sıralamasında 345.ci sıradadır. Birecik'i en önemli kılan şey ise, dünyada nesli tükenmekte olan Kelaynak kuşlarının yaşadığı bazı yerler arasında olmasıdır. 1517 yılında Birecik, Osmanlı topraklarına daim olmuştur. Bitkisel üretim konusunda oldukça gelişmiştir.
İklimin ve toprakların bereketi ile buğday, arpa, mercimek, pamuk, antepfıstığı gibi ürünleri yetiştirmek konusunda elverişlidir. Birecik, Şanlıurfa'nın en geliş zeytincilik ile uğraşan ilçesidir. En fazla küçükbaş hayvanları beslemekte olan ilçe, yağ, peynir ve yün gibi hayvanlardan elde edilen ürünler konusunda oldukça gelişmiştir. Birecik, Cumhuriyetten önce kurulmuştur.
Birecik İlçesinin Nüfusu Nedir?
Gerek yüz ölçümü, gerekse yakınları olan tarihi yerlerle kaplı olan Birecik, nüfus ortalaması 95 bin 685 kişiden oluşmaktadır. Kadın nüfusu, erkek nüfusundan küçük bir farkla azdır. Nüfusun % 50,12 sini erkekler oluştururken, % 49,88'ini de kadınlar oluşturmaktadır.
Birecik'te Görülmesi Gereken Yerler
Birecik, Şanlıurfa ve Gaziantep illerini birbirine bağlayan karayolu üzerinde bulunmaktadır.
- Fırat nehri sahili, Birecik'i en kıymetli ve özel kılan Fırat nehrinin kıyısına kurulmuştur olmasıdır. Sahilde bulunan çay bahçeleri, restoranlar gibi aileniz ile vakit geçirebileceğiniz yerler bulmanız mümkün.
- Birecik surları, Birecik kalesi, Asurlular döneminde yapılan Birecik, önemli tarihi eserlerden oluşmaktadır. Surlarda bulunan kitabelere göre, 1483 yılında Memlüklü'ler tarafından yapılmıştır.
- Birecik ulu Camii, Memlüklü Sultanı Melik tarafından 1365 yılında inşa edilmiştir.
- Mahmut paşa camii ve hamamı, Birecik'in kent merkezinde bulunmaktadır. 1573 yılında Mahmut Paşa tarafından yapılmıştır.
- Kelaynak kuşları, nesli tükenen ve yalnızca bazı yerlerde görülen bir kuştur. Bu yerler arasında Bilecik'te bulunmaktadır. Kelaynak kuşları Hz. Nuh Peygamberin, bereket sembolü olarak gösterdiği kuştur.
'Çalkala', 'Pırlanta', 'Nazar', 'Ders Olsun', 'İntikam', 'Gölge' gibi şarkılarıyla hafızalara kazınan şarkıcı Demet Akalın, geçtiğimiz akşam Nevşehir'de sahne aldı. Mekanda sigara içenlere tepki gösteren ünlü şarkıcının o halleri gündem oldu.