12.11.2021 - 07:25 | Son Güncellenme:
Gonca Kocabaş - Milliyet.com.tr - Son zamanlarda karavan kullanıcılarını daha sık görür olduk. Kimileri aldıkları radikal kararlarla ön plana çıkarken kimileri de karavan maliyetleri ile konuşuluyor. Bazen motoru bazen de karavanıyla Türkiye’nin farklı yerlerine seyahatler gerçekleştiren 34 yaşındaki İsmail Kiremit de, yaptığı alışılmışın dışındaki karavanıyla, karavanın maliyetiyle ve defalarca ölümle burun buruna gelmesiyle dikkat çekiyor.
27 KEZ ÖLÜMDEN DÖNDÜ
Ticaret hayatına 9 yaşında mahalle bakkalında sakız satarak başladıktan sonra girişimcilikten otel işletmeciliğine, organizasyondan tarıma kadar pek çok alanda çalışan Kiremit, hâlâ bu alanlarda projeler üretmeye devam ediyor. Ancak hepsinden önce, “Yaşamımın dönüm noktası bu istatistiğe dayanıyor” dediği oldukça ilginç bir hayat hikâyesi var.
İsmail Kiremit, çoğunluğu 42 derecelere ulaşan ateşli hastalıklardan trafik kazalarına, uçurum kenarında asılı kalmaktan ameliyat masasında kalbinin durmasına kadar pek çok kez ölüm tehlikesi atlatmış. İşte o noktadan sonra da hayatındaki her şeyi değiştirmek için büyük bir adım atmış.
Karar anını ve sebebini "Neden ölmediğimi sorgulamaya başladım" diyerek anlatan Kiremit, "Bir yaşam amacımın olduğunun ve bu amaca ulaşmadan ölmemem gerektiğinin farkına vardım. O andan itibaren hayatım kökten değişti. Organizasyon şirketim vardı, onu kapattım. Tüm birikimimi sıfırladım. Kurt köpeğim Umay ile birlikte, geçen aralık ayının sonunda, kar ve fırtınanın olduğu bir gecede birkaç eşya ile motosikletimize atlayıp yeni bir yaşama doğru yola çıktık. Karavan kısmı ise ikinci turumuzda ortaya çıktı" diye konuştu.
'KARAVANI 3 GÜNDE BİTİRDİM'
Hayatını değiştirmeye karar verdiği gece, motosikletinin arkasında seyahat eden K9 köpeği ile birlikte doğada kamptaydı ve binlerce kilometre yol geldikten sonra hedefleri için daha hızlı harekete geçmesi gerektiğinin farkına vardı. Hayalleri için çözümler üretmeye başladı ve o gece karavan yapma kararı aldı. Ancak hazır bir karavan almaya maddi durumunun yeterli olmadığını söyleyen İsmail Kiremit, "Eldeki imkanlarımı organize ederek 'nasıl yaparım?' sorusuna yöneldim. Bunun neticesinde çok düşük bir maliyet ile ilk karavanımı 3 günde yaptım" dedi.
'KARAVANIMI BİR TELEFON PARASINA YAPTIM'
Karavan maliyeti aslında herkesin hem bütçesine hem de ihtiyaçlarına göre farklılıklar gösterebiliyor. İsterseniz bir evden daha lüks, isterseniz de sadece basit ihtiyaçları karşılayabilecek bir karavan yapabilirsiniz. İsmail Kiremit, 10 bin 400 TL’ye 2001 model bir Peugeot j9 minibüs alarak içini bir karavana dönüştürdü. Elindeki malzemeleri karavanda yaşamaya uygun hale getirerek yaz – kış kalabileceği ve seyahat edebileceği bir karavan yaptı. Tam zamanlı kalabileceği bu karavan için ise sadece 17 bin TL harcayarak kendi karavanını yapmış oldu.
‘HİÇ EKİPMAN OLMADAN EKSİ DERECELERDE BİLE BARINABİLİRİM’
İsmail Kiremit, “Günümüzde 20 bin TL’ye telefonlar satılıyor. Ben bundan daha uyguna bir karavan yaptım. 'Türkiye'nin en ucuz karavanı' diyorum ben ona. Dönüşüm için elimdeki malzemeleri değerlendirdim. Yatak altı demirleri, çift kişilik yatak ve dolaplar mevcutta vardı. Hepsini bir şekilde araca uyarladım, işçiliğini de yeğenim ile birlikte yaptık o yüzden masraf olmadı” diye konuştu. Yer döşemesi, perde ve ısınma için 3 bin TL harcadığını dile getiren Kiremit, ısınma için pek örneği olmayan bir çözüm üretip aracın içine kuzine soba kurduğunu söyledi.
Karavanının 4 mevsim ve her hava koşuluna dayanıklı olduğunun altına çizen Kiremit, “Karavanımı çok zorlu koşullarda hayatta kalabilecek şekilde tasarladığım gibi kendimi de bu şekilde eğittim. Hiçbir ekipman olmadan eksi derecelerde barınıp, yiyeceğimi bulabilirim" açıklamasını yaptı.
'HEDEFİM ÇEKME KARAVAN YAPIP TÜRKİYE'Yİ GEZMEK'
Karavanla yolculuk yapmanın en güzel yanlarından biri, içerisinde ihtiyacınız olan her şey olduğu için bir yere bağlı kalmadan seyahat edebilme özgürlüğü. İsmail Kiremit, karavanını yaptıktan sonra ilk deneme turlarını Yalova ve Bursa çevresine yapmış. Daha sonra ise Mudanya’dan başlayarak kıyı şeridinden Karacabey Longoz Ormanları, Balıkesir, Çanakkale, Kaz Dağları ve Şahindere Kanyonu’na , sonrasında ise Türkiye’nin en güzel yerlerinden Marmaris, Köyceğiz, Dalaman, Fethiye ve Ölüdeniz’e uzanan uzun bir rota gerçekleştirmiş.
Sıradaki hedefi ise tasarladığı çekme karavanı üretip, yine bir Türkiye turu yapmak. Aynı zamanda da karavanda hızlı tüketim gıdaları satarak para kazanmayı hedefleyen Kiremit, "Daha sonra ise bu iş ve yaşam modelini kurumsal markamız altında başka yaşamlara da ulaştırıp çiftlerin gezerken evlerini ve işlerini de yanlarında götürebilmelerini sağlamak istiyorum" diyerek hedefini paylaştı.
'15 DÖNÜMLÜK LİMON BAHÇESİ İÇİNDE BİR EV KİRALADIM'
Geçimini nasıl sağladığını sorduğumuz da ise, “Geçimimi yaz döneminde butik bir otelin işletmesini yaparak sağladım. Bunun haricinde uzaktan organizasyon işleri yapıyorum. Muğla’da 15 dönümlük bir limon bahçesi içinde bir ev kiraladım ve köyde tarım işçiliği de yapıyorum. Bir de YouTube kanalımdan az da olsa sağladığım gelirle geçinebiliyorum" cevabını verdi.
Son olarak karavan yapacaklara şu tavsiyelerde bulundu: "Öncelikle ellerindeki en temel imkânları belirleyip, o imkanlar ile plan yapmalarını öneririm. Çünkü daha iyisi daha konforlusu olsun diye beklerken hayat akıp geçiyor… Başlamak için mükemmel olmaya gerek yok. Ancak daha iyisini yapmak için başlamak şart."