SiyasetYüzde 90’ından fazlası 1 yılda uygulanacak

Yüzde 90’ından fazlası 1 yılda uygulanacak

01.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İnsan Hakları Eylem Planı (İHEP) için uygulama takvimi belli oldu. 2 Mart’ta Erdoğan’ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’na ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımladı. Erdoğan’ın imzasını taşıyan genelgeyle Eylem Planı’ndaki her bir faaliyet için kısa (1 ve 3 ay), orta (6 ay ve 1 yıl) ve uzun (2 yıl) süreli vadeler belirlendi. Ayrıca niteliği gereği bazı faaliyetler açısından sürekli bir takvim öngörüldü. Planın etkin bir şekilde uygulanması ve çalışmaların koordine edilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında “İzleme ve Değerlendirme Kurulu” oluşturuldu.

Yüzde 90’ından fazlası 1 yılda uygulanacak

ANKARA Milliyet -  Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile birlikte 6 bakan ve Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili’nin yer alacağı kurul 6 ayda bir toplanacak. Adalet Bakanlığı’nın hazırlayacağı “Yıllık Uygulama Raporu” kurulun onayına sunulacak. Rapor ayrıca, Cumhurbaşkanlığı tarafından kamuoyuna açıklanacak. Dokuz amaç, 50 hedef ve 393 faaliyetten oluşan Uygulama Takvimi Adalet Bakanlığı internet sitesinde de yayınlandı. Bakanlık Sözcüsü Ertuğrul Çekin düzenlediği bilgilendirme toplantısında, “285 adet süreli faaliyetin altısının 1 ay içerisinde, 40’ının 3 ay içerisinde, 84’ünün 6 ay içerisinde, 131’inin 1 yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Bu suretle Eylem Planı’nda öngörülen süreli faaliyetlerin yüzde 90’ından fazlası 1 yıl içerisinde uygulamaya geçirilecektir” dedi.

Haberin Devamı

İlk ay neler yapılacak?

Takvime göre; ilk ay, kapalı ceza infaz kurumlarındaki çocukların ziyaretçileri ile tüm görüşmeleri “açık görüş” şeklinde yapılacak. Çocuk hükümlülere “aile görüşü” imkanı gelecek. Adli yardım başvuru formları oluşturulması ve e-Devlet üzerinden başvuru imkanı tanınacak. Hükümlü ve tutukluların, ziyaret listesinde yer alan kişileri değiştirebilme imkanı verilecek. Engelli hükümlü/tutukluların ziyaretlerini bir refakatçi eşliğinde ya da açık görüş şeklinde yapabilmeleri sağlanacak. Hükümlü/tutuklu anneleriyle kalan 0-6 yaş grubu çocukların, yakınlarına ve annesine açık görüş sırasında teslimi sağlanacak. Üç ay içinde gerçekleştirilecek 40 faaliyet arasında yer alan bazı faaliyetler ise şunlar: sulh ceza hâkimliği kararlarına dikey itiraz usulü getirilmesi, katalog suçlarının kapsamı daraltılması ve somut delile dayanma şartı getirilmesi, idari yargıda gerekçeli kararın otuz gün içinde yazılması, başvurularda idarenin cevap verme süresinin 60 günden 30 güne indirilmesi, iletişimin tespiti ve dinlenmesi yoluyla elde edilen kayıtların beraat kararı verilmesi halinde yok edilmesi, adliyelerde ifade alma işlemlerinin 7 gün 24 saat yapılabilmesinin sağlanması.  Bir yıl içinde gerçekleştirilecek 131 faaliyet arasında ise; işkence iddiasına dair disiplin suçlarında zamanaşımının kaldırılması, siyasi partiler ve seçim mevzuatı gözden geçirilmesi, gençlere evlilik yardımının kapsamının genişletilmesi gibi düzenlemeler yer aldı.