02.05.2018 - 10:14 | Son Güncellenme:
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, NTV'de seçim gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu ve 4 muhalefet partisinin yaptığı ittifakı "Zor ittifak" şeklinde değerlendirdi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, NTV’den Funda Görey'in sorularını yanıtladı.
Seçim için geri sayım sürüyor. Muhalefet partileri CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti ve Saadet Partisi ittifak kuruyor. Bu yeni gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
"Hayırlı olsun, zorlandılar ama sonuçta bir araya geldiler. ‘Zor ittifak’ demek gerekir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, oluşturduğu kurgu itibarıyla siyasetin de şekillenmesini zorunlu hale getiren bir model. Çıta yükseldi, yürütme görevi için 50+1 oy gerekiyor ve bunun için birbirine yakın kümeler, birbirine yakın siyaset izleyenler birleşecek. Ama saydığınız muhalefet, geçmişten kavgalı... Zor ittrifak."
"Seçmende AK Parti - Erdoğan ayrımı olabilir" şeklide bir riskten söz ediliyor. Cumhurbaşkanı seçimi kadar güçlü meclis de önemli, burada bir risk var mı?
"Sanmıyorum. Milletimiz çok gerçekçidir, sezgi ve öngörüleri güçlüdür. Eleştirir ama sandıkta daha gerçekçi hareket eder. Toptan reddetmez. Diyelim bazı uygulamalarımızdan rahatsız olmuştur, bunu eleştirir ama büyük fotoğrafa bakarak tercihini yapar. Hem meclis çoğunluğunu hem de cumhurbaşkanımızı yeniden seçmek suretiyle bu kadroların yürüyüşünü sürdürecek diye düşünüyorum."
Uyum yasaları için yetki kararnamesi çıkarılması öngörülüyordu, kesin karar verildi mi Çerçevesi nasıl olacak, hangi düzenlemeler bu KHK ile yapılacak?
"Seçimlerin öne alınması dolayısıyla yetki kararnamesinden söz ediyor değiliz, seçimler öne alınmamış olsa bile, bu alandaki düzenlemelerin böyle yapılmasının daha rasyonel olduğunu değerlendiriyoruduk.
Anayada iki tür kararnameden söz edilir. Olağanüstü hal çerçevesinde çıkarırsınız ve bunun pratiğini şu an yapıyoruz, bu ayrı bir durum.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin gerekli kıldığı pekçok kanunda düzenleme yapma ihtiyacı var. Yeni hükümet sisteminde, anayasanın 104 ve 106. maddeleri, cumhurbaşkanına pekçok yetki veriyor... Belli alanlarda, kullanma süresi belirlenmiş, kaç defa çıkacağını da belirlemek üzere meclisten bir yetki kanununu çıkartılmaısnı hedefliyoruz. Bunun süresi 24 Haziran'a kadar geçerli olacak. Bu tarihten sonra anayasanın değiştirdiğimiz hükümleri devreye girecek ve meclisin yetki kanunu çıkartma yetkisi yok. Bu alan temizliğini yapmak üzere bir yetki kanunu çıkartmayı hedefliyoruz, dün bir toplantı yapmıştık ve bugün de yapacağız..."
Büyük Birlik Partisi ittifakta nasıl yer alacak, kaç milletvekili teklif edildi, ne zaman sonuçlanır?
"Bizim bu seçimde ittifakımız MHP ve BBP ile oluyor. MHP ile AK Parti'nin ittifakı oy pusulasında da görünür halde olacak. Ama BBP ile yapacağımız ittifak, mutabık kalınacak yerde ve sayıda gerçekleşecek; henüz netleşmiş değil. Genel başkanımız belirleyecek ve karşı tarafın da kabulu önemli. Parti listelerinden yer vermek suretiyle ittifakı gerçekleştirmiş olacağız. Sayı verirsem tahmini bir şey olur, netleşince sizlerle paylaşırız."
Devlet Bahçeli’nin dün ‘hazır’ dediği AK Parti ile MHP'nin protokolü ne zaman verilecek ve içinde ne var?
"Onun da verileceği son gün 5'i ya da 6'sı sanırım. Bu çok teknik bir konu, yapılan ittifaka ilişkin.. İttifakın ismi gibi... Dar, sınırları belli; her şeyi kuşatıcı değil. Sadece ittifak alanına ilişkin iradenin resmi belgeye dönüştürülüp seçim kuruluna sunulması şeklinde olacak."
Süreç AK Parti açısından nasıl işliyor? Seçim manifestosu, adayların tanıtımı ve yarın kapalı grup toplantısı var. Orada sanırım Cumhurbaşkanı’nın adaylığı ile ilgili bir karar olacak...
"Biz çok deneyimliyiz. Kurumsal yapımız güçlü, hemen hemen her seçimde uyguladığımız prosedürler var ve bunları zenginleştirerek süreçleri yönetiyoruz. Bu akşam saat 19.00’da partimizden aday olmak isteyenlerin başvuruları sona erecek. 14 tane komisyon kuruldu, 4 kişilik. Aday adaylığı için başvurmuş kişilerin mülakatlarını yapacak bu komisyonlar. Kaç gün çalışacakları planlı. Bu bittikten sonra 4 genel başkan yardımcısının başkanlığında bir eleme yapılacak. Bu elemeler genel başkanımız başkanlığındaki üst kurula sunulacak. Adaylarımız böylece netleşecek. Dün akşam itibarıyla 6647 başvuru var Türkiye genelinde. Genel merkeze 2068, geriye kalanlar taşrada.
Başvuru süresini uzatmamızla ilgili spekülasyonlar yapıldı. Son gün pazar günüydü ama bankaya para yatırtılacak. Vatandaşlarımız özellikle son 2 gün tatile rastlayınca zorluk yaşadı ve süreyi uzattık. Takvimizi de buna göre revize ttik."
Bakanlar başvurdu mu, 3 dönem kurulu nasıl uygulanacak?
"Başvuru yapanlardan bazıları açıkladı, hepsi başvurdu herhalde. Bu sistemde bakanlar parlamento üyeleri arasından değil dışarıdan olacak. Parlamentodan yapılırsa istifa etmesi gerekir ki böyle bir lüksümüz yok. 'Ben başvurayım mı?' soruları geliyor. 'Başvurma' desen, 'bakan mı olacak, 'başvur' desen 'bakan olmayacak mı' deniyor. Bu tür yorumlara alan bırakmamak amacıyla isteyen herkes başvurusunu yapsın. Adayları belirlerken bunlar gözetilir, dikkate alınır ve yürüyüşümüzü sürdürürüz. Tüm vekiller ve bakanlar aday olmak istiyorlarsa başvursunlar.
3 dönem kuralına takılan 22 arkadaşımız var. Bu kural geçerli, askıya alınmış değil. Ama siyaset gerçeklik gözetilerek icra edilir. Olaki bu arkadaşlardan daha fazla verim alabileceğimiz bir pozisyon var, o zaman değerlendiririz. Bu arkadaşlarımız da aday adaylığı için başvuranlar arasındalar."
AK Parti'nin 24 Haziran seçim kampanyasının üzerine oturtacağı başlık nedir? Daha fazla özgürlük daha fazla demokrasi mi?
"Siyasete girdiğimiz günden bu yana adalete, temel hak ve özgürlüklere, demokrasiye vurgu yapıyoruz. Adalet, kalkınma ve demokratikleşme önde. Bu alanda büyük kazanımlar oldu, sorunlar da yaşıyoruz... Terör ve FETÖ mücadeleri sürüyor, haksız eleştirilere de maruz kalıyoruz. Adaleti bir yana bıraktık diyemeyiz. Bunun vurgusunu yapıp, kamuoyuyla paylaşacağız. İnanç değerlerimizde de bu hassasiyetlerimiz öne çıkıyor. Muhafazakar ve demokrat bir partiyiz."
CHP adayını cuma günü açıklayacağını duyurdu, bir tahmininiz var mı?
"Aday tahminim yok ama CHP ana muhalefet partisi. Kim olur dendiğinde en yakışan genel başkanıdır. Ama 'yerim dar' diyerek bir türlü alana gelmiyor. Niye böyle? Bana göre ümidi yok. Tek başına ya da birlikte, bir aday çıkarıp başarılı olacakları konusunda ümitsizler.
Cuımhurbaşkanı adayının aynı zamanda milletvekili adayı olabilmesine ilişkin düzenleme olsaydı, CHP'nin adayı Sayın Kılıçdaroğlu olurdu büyük ihtimalle. Hem cumhurbaşkanlığını kazanamamayacak hem de aday olduğu için milletvekilliğinden olacak. Bir fedaraklık yapacak birisni arıyor."
(24 Haziran'da biter mi seçim?) "Kesinlikle biter. Millet Türkiye için önemli bir işi tehir etmez. 24 Haziran akşamı hem yürütmenin başı belli olacak hem de parlameto. Türkiye'nin büyük seçimi 24 Haziran akşamı netleşmiş olacak, ülkemiz ve milletimiz için inşallah hayırlı işlere vesile olur."