SiyasetÜlkenin vicdanı hapiste

Ülkenin vicdanı hapiste

04.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu, yönetmenliğini Soner Yalçın’ın, müziklerini piyanist Fazıl Say’ın yaptığı ”Menekşe’den Önce”nin bir devri en iyi anlatan yapımlardan olduğunu söyledi

Ülkenin vicdanı hapiste

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin aydınlanmacı bir ruha sahip olduğunu belirterek, “Onların baskıları, mahkemeleri, savcıları, valileri, kaymakamları kim olursa olsun, aydınlanmadan, adaletten, özgürlükten yanaysa bir sorunumuz yok ama karanlıktan yanaysa elimizde bir meşale toplumu aydınlatmak için bir nefer olacağız” dedi.
Yönetmenliğini Soner Yalçın’ın, müziklerini piyanist Fazıl Say’ın yaptığı ve 2 Temmuz 1993’te yaşanan Sivas olaylarını anlatan ”Menekşe’den Önce” belgeselinin özel gösterimi, Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde yapıldı. Kılıçdaroğlu, gösterim öncesinde yaptığı konuşmada, bir dönemi özetleyen, bir devri anlatan bazı anlar bulunduğunu, bu akşamın öyle anlardan biri olduğunu belirtti. Bu belgeselin afişinin bile tek başına bir devri anlatmaya yettiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, belgeselin yönetmeni Soner Yalçın’ın 17 aydır hapiste bulunduğunu, suçunun gazetecilik ve yazı yazmak olduğunu, belgeselin müziklerini yapan dünya çapında ünlü piyanist Fazıl Say’ın da hapis cezasıyla yargılandığını, suçunun ise düşüncelerini açıklamak olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, belgesele ismini veren Menekşe’nin, 12 yaşındaki ağabeyi Koray’ı ve adını aldığı 15 yaşındaki ablası Menekşe Hayal’i Sivas olaylarında kaybettiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, Yalçın ve onun gibi aydınlar hapisteyken bu ülkenin vicdanının da hapiste olduğunu söyledi.

Mektubu Yıldız okudu
Gecede, Odatv davasından tutuklu bulunan sanık Soner Yalçın’ın, Silivri Cezaevi’nden gönderdiği mektubu ise aynı davada kısa süre önce tahliye olan Müyesser Yıldız okudu. Yalçın mektubunda, ”Merhaba... Onurumla girdiğim ve onurumla çıkacağım Silivri’den herkese selam... Kör zindanlardan, kitabımla ve bu belgeselimle sizlerleyim. Aklım, mücadele azmimle sizlerleyim. Türkiye’deki girift iktidarlar, cesur ve bilgili gençleri, aydınları hiç sevmedi, eziyet etti, hapse attı, faili meçhul cinayetlere kurban etti. Yetmedi, sonunda Madımak’ta yaktı. Bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz, cesarettir. Zihinsel çürümeye izin vermeyeceksiniz” ifadelerini kullandı.
Sivas olayları sırasında hayatını kaybeden şair Metin Altıok’ın kızı Zeynep Altıok da 19 yıldır Sivas’ta yaşanan bu adaletsizlikle ilgili birçok yerde konuştuğunu belirterek, ”Birbirimize kulak verelim. Bize kulak vermek için burada olduğunuzu biliyorum. Bizimle olduğunuz için teşekkür ederim. Toplumsal bellek oluşturmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için yapılan bu belgesel için Yalçın’a çok teşekkür ederim” diye konuştu. Davetlilere kızılcık şerbeti de ikram edilen gecede, daha sonra belgesel gösterimine geçildi.