18.10.2008 - 12:27 | Son Güncellenme:
ANKA
Türkiye, 20 Ekim pazartesi günü kamuoyunda büyük sansasyon kopartan Ergenekon davasına kilitlenecek. Aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, gazeteciler Güler Kömürcü, Vedat Yenerer, Hayrullah Mahmud ve Ergun Poyraz’ın yanı sıra Sami Hoştan, Sedat Peker ve Ali Yasak’ın da aralarında bulunduğu 46’sı tutuklu 86 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşmasının yaklaşık 2 ay sürmesi bekleniyor.
Sanıkların kimlik tespitinin ardından 2 bin 455 sayfalık iddianamenin okunmasıyla başlayacak olan duruşma sonrası, sanıklar ilk ifadelerini verecekler. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde başlayacak olan duruşmada, sanıkların da uzun savunma yapacak olması nedeniyle mahkeme heyeti, dava sürecinin uzun süreceği yorumlarını yaptı.
Yargı çevreleri, ilk duruşmanın yaklaşık iki ay sürmesi halinde bir rekora imza atılacağına dikkat çekerek, "İlk kez bir duruşma bu kadar uzun sürmüş olacak" değerlendirmesinde bulundular.
-DURUŞMAYA, KARADENİZLİ YARGIÇ BAŞKANLIK EDECEK
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün’ün başkanlığında yapılacak olan duruşmayı izlemek üzere çok sayıda basın mensubu akreditasyon yaptırdı. Trabzonlu olan Şengün’ün başkanlık edeceği dava, 968 esas numaralı iddianamenin okunmasıyla başlayacak.
-BELGELER, KAMYONLARLA SİLİVRİ’YE TAŞINDI
Duruşmanın yapılacağı Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki adliye binasında hazırlıklar tamamlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, iddianame üzerindeki incelemelerini tamamladıktan sonra 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu´nun (CMK) 170. maddesindeki şartları taşıyıp taşımadığı yönünde inceleyen heyet, iddianamenin kabulüne karar vermişti. Buna göre, 86 şüpheli hakkında düzenlenen, 441 klasör ekleri bulunan ve 2 bin 455 sayfadan oluşan iddianame ile açılan davaya ait belgeler, önceki gün bir kamyonete konarak Silivri’ye taşındı.
-İDDİANAME OKUNACAK MI?
CMUK da yapılan değişiklik sonrası, duruşmalarda iddianamenin okunması zorunlu kılınmıştı. 2 bin 455 sayfalık iddianamenin duruşma günü okunup okunmayacağı merak konusu oldu. Yargı çevreleri, 14 Temmuz 2008 tarihinde sanıklara ve vekillerine tebliĞ edilen iddianamenin tamamının okunması halinde duruşma süresinin uzayacağını, iddianamenin taraflara tebliğ edilmiş olmasının yeterli kabul edilmesinin beklendiğini kaydettiler.
-NEYLE SUÇLANIYORLAR?
"Ergenekon Davası"nda 86 sanık, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "silahlı terör örgütüne yardım etmek", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı halkı silahlı isyana tahrik", "patlayıcı madde bulundurmak, atmak ve bu suçları azmettirmek", "Danıştay saldırısına ve Cumhuriyet gazetesine patlayıcı madde atmak suçlarına azmettirmek", "devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, kişisel verileri kaydetmek", "askeri itaatsizliğe teşvik", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" ve benzeri suçlamalar kapsamında yargılanacak.
-SAVCILARA YÜKSEK KORUMA
Özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu Beşiktaş Adliyesinde görev yapan İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından bir yılı aşkın süredir yürütülen "Ergenekon" soruşturması kapsamında hazırlanan iddianame sonrası alınan koruma önlemleri artırıldı. Yetkililer, duruşma sırasında da güvenliğin en üst sınırda tutulacağına dikkat çekerek, görev yapan savcıların duruşmaya zırhlı araçla getirilmelerinin söz konusu olabileceğini kaydettiler.
-İŞTE, SAVUNMALARI MERAKLA BEKLENEN 47 İSİM
İstanbul Cumhuriyet Savcıları Öz, Pekgüzel ve Taşkın tarafından yürütülen "Ergenekon" soruşturması kapsamında, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, İP Genel Sekreteri Nusret Senem, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, avukat Kemal Kerinçsiz, Kuvayı Milliye Derneği Başkanı emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ, emekli Binbaşı Fikret Emek, emekli Astsubay Oktay Yıldırım, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, eski Yüzbaşı Zekeriya Öztürk, emekli Yüzbaşı Gazi Güder, emekli Astsubay Mahmut Öztürk, emekli Astsubay Orhan Tunç, eski uzman çavuş Muhammet Yüce, Bekir Öztürk, Murat Çağlar, eski polis memuru Aydın Yüksek, yazar Ergün Poyraz, "Susurluk davası" hükümlüsü Sami Hoştan, Doç. Dr. Ümit Sayın, Doç. Dr. Emin Gürses, gazeteci Vedat Yenerer, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk, Ulusal Kanal Yönetim Kurulu üyesi Adnan Akfırat, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Ulusal Kanal İzmir Temsilcisi Hayati Özcan, Hayrettin Ertekin, Mehmet Demirtaş, Muzaffer Şenocak, İsmail Yıldız, Mete Yalazangil, Ayşe Asuman Özdemir, Hüseyin Gazi Oğuz, Kahraman Şahin, Erol Ölmez, Erkut Ersoy, Hüseyin Görüm, Oğuz Alpaslan Abdülkadir, Abdullah Arapoğlu, Ümit Oğuztan, Vatan Bölükbaşoğlu, Muammer Karabulut, Abdülmüttalip Tonçer, Selim Akkurt, Hikmet Çiçek, Ali Kutlu, Rasim Görüm, Behiç Gürcihan ve Kuddusi Okkır tutuklanmıştı.
-CEZAEVİNDE ÖLEN TUTUKLUYU AVUKATI SAVUNACAK
Soruşturma çerçevesinde örgütün finansörü olduğu iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konan Kuddusi Okkır, Cezaevi’nde hayatını kaybetmişti. İddianamede hakkında, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Okkır, savunmasını yapamadan hayatını kaybettiği için, hakkında açılan dava düşmüştü. Okkır’ın avukatı tarafından savunulacağı belirtildi.
-ÜÇ TUTUKLU DA SAĞLIK NEDENİYLE SERBEST BIRAKILDI
Kuddisi Okkır’ın ölmesinin ardından, soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan Ayşe Asuman Özdemir, Ferit İlsever ve Jandarma eski Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur sağlık nedeniyle tahliye edildi.
-EK İDDİANAME YOLDA
Soruşturmaya ilişkin son operasyonda gözaltına alınanlardan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ile emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Osman Gürbüz, Barbaros Hayrettin Altıntaş, İbrahim Özcan, Birol Başaran, Durmuş Ali Özoğlu ve Kemal Aydın tutuklanmış, bu kişilerden Aygün ile Altıntaş, avukatlarınca yapılan itirazın ardından serbest kalmıştı.
Son operasyonun ardından adliyeye sevk edilen Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Halka ve Olaylara Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, İP Öncü Gençlik Genel Başkan Yardımcısı Tunç Akkoç, Prof. Dr. Ercüment Ovalı, yazar Erol Mütercimler ile Türkiye Gençlik Birliğinin önceki Genel Başkanı Adnan Türkkan´ın da bulunduğu 11 kişi ise savcılık ya da mahkemeden serbest bırakılmıştı.
Soruşturması süren şüphelilere ilişkin ek iddianamenin önümüzdeki aylarda tamamlanıp mahkemeye teslim edilmesi bekleniyor.
-İDİZ VE SİSİ DE YARGILANACAK
Ergenekon Operasyonu kapsamında İstanbul’da eski Ülkü Ocakları Başkanı Avukat Levent Temiz, gazeteci Tuncay Özkan, eski DGM savcısı emekli hakim albay Tanju Güvendiren, sanatçı Nurseli İdiz ve Seyhan Soylu’nun da aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alınmıştı. Zanlıların ifedelerinin alınması sonrası tutuksuz yargılanmalarına karar verilmişti.
-DURUŞMA, CANLI İZLENECEK
”Ergenekon” davasına bakacak mahkeme heyeti ve 2 Cumhuriyet Savcısı, herhangi bir sorun yaşanmaması için davanın görüleceği Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki adliye binasındaki duruşma salonunda inceleme yaptı. 20 Ekim’de ilk mahkemede salona 280 kişi alınacak. Dışarıda da 100 kişi LCD ekrandan mahkemeyi canlı olarak takip edecek.
-SESLER VE GÖRÜNTÜLER KAYDEDİLECEK
Katibin bulunmayacağı belirtilen duruşma salonuna, ses ve görüntü kaydeden sistem de kuruldu. Duruşmaların görüntü ve ses kaydına alındıktan sonra kağıda döküleceği belirtildi.
Toplam 280 kişinin alınacağı duruşma salonunda mahkeme heyeti, savcılar, avukatlar ve sanıklara 200, basın mensupları ve izleyicilere de 80 kişilik yer ayrıldı. Duruşma salonuna sanıkların ayrı, mahkeme heyeti ve savcıların ayrı, basın mensupları, avukatlar ve izleyicilerin ayrı kapılardan alınacağı kaydedildi.
-GİZLİ TANIK KARMAŞASI
Pek çok konuda ilklere imza atan Ergenekon davasında, herkesin merak ettiği konuların başında mahkemenin ‘gizli tanık’ların ifadesini nasıl alacağı oldu. Gizli tanıkların ifadelerine nasıl itiraz edileceği, kimlikleri açıklanmayacak olan tanıkların ifadesine mahkemenin itibar edip etmeyeceği sorularının yanıtı duruşmada netlik kazanacak. Duruşmada dinlenilecek ”gizli tanıklar” için de duruşma salonu bitişiğinde ayrı bir bölüm oluşturuldu. Ses ve görüntülü kayıt sistemi de kurulan bu bölümde dinlenilecek tanık, kendisini sorgulayacak hakim ile bulunacak. Salondaki diğer kişilerce tanınmaması için, görüntüsü mozaiklenerek, sesi de değiştirilerek salona aktarılacak tanığa mahkeme heyeti ve avukatlar da doğrudan soru sorabilecek. Gizli tanık, başkalarınca görünmemesi için de ifadesinin alınacağı bölüme ayrı bir kapıdan girecek.
-İLK DURUŞMA
Toplam 86 sanığın yargılanacağı davanın ilk oturumu, sanıkların ifadeleri bitene kadar her gün yapılacak. Tutuklu sanıkların duruşma salonuna kelepçesiz alınacağı ilk oturumda, sanık sayısının çokluğu nedeniyle mağdurlar ve tanıklar daha sonra dinlenecek.