SiyasetSuçlu karargâh

Suçlu karargâh

15.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Önceki gün açıklanan kararda 28 Şubat döneminde Genelkurmay karargâh yönetimini oluşturanların müebbet hapse mahkûm edildiği anlaşıldı. BÇG Kriz Masası Kurulu ve BÇG Giriş Kartı bulunanlarla ilgili listelerde adı geçen sanıklardan çok azını mahkeme suçlu buldu...

Suçlu karargâh

28 Şubat döneminde Refahyol hükümetini devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 sanığın 5 yıldır yargılandığı davada önceki gün açıklanan kararda çarpıcı ayrıntılar yer alıyor. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasının iddianamesine göre dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı başkanlığında Genelkurmay Karargâh yönetimini oluşturan ve Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’e bağlı J Başkanları’nı, “darbeye teşebbüs” suçundan mahkum etti. İddianameye göre Batı Çalışma Grubu (BÇG) Başkanı Çetin Doğan ve Koordinatörü Kenan Deniz suçlu bulundu. BÇG Kriz Masası Kurulu ve BÇG Giriş Kartı bulunanlarla ilgili listelerdeki sanıklardan çok azı suçlu bulundu.

Haberin Devamı

Davada 21 sanık müebbet hapse mahkum edildi, 10 sanık hakkındaki “gizli ittifak” suçu zamanaşımından düşürüldü. Dört sanık hakkındaki dava da ölüm nedeniyle düşürüldü, 68 sanık hakkında da beraat kararı verildi. 28 Şubat döneminde Genelkurmay karargah yönetimini oluşturanların müebbet hapse mahkum edildiği anlaşıldı. İddianameye göre Genelkurmay karargahı, Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ve J Başkanları Yıldırım Türker, Çetin Saner, Çetin Doğan, Vural Avar, Hayri Bülent Alpkaya ve Kamuran Orhon’dan oluşuyordu. Mahkeme, gizli ittifak suçundan zamanaşımından davasını düşürdüğü Orhon dışındaki tüm sanıkları “darbeye teşebbüs etmek” suçundan mahkum etti.

Haberin Devamı

BÇG’nin kurulmasına ilişkin 10 Nisan 1997 tarihli belgenin ekinde bulunan gizli antetli BÇG Şeması’ndaki Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Başkan Genelkurmay Harekât Başkanı Çetin Doğan, Koordinatör Genelkurmay İç Güvenlik Harekât Dairesi Başkanı Kenan Deniz, darbeye teşebbüs etmek suçundan müebbet hapse mahkum edildi.

Belgedekiler yok

İddianamede BÇG Kriz Masası Kurulu başlıklı belgede Kriz Masası Kurulu üyesi olduğu iddia edilen 14 kişiden sadece Genelkurmay İstihbarat ve İKK Daire Başkanı Tümgeneral Fevzi Türkeri, KKK İstihbarat Başkanı Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak, HKK İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Çetin Dizdar ve emekli Korgeneral YÖK üyesi Erdoğan Önal müebbet hapse mahkum edildi.

Kriz Masası Kurulu’nda oldukları iddia edilen sanıklar Mustafa Bıyık, İbrahim Selman Yazıcı, Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, Serdar Çelebi, Mustafa Babacan, Orhan Nalcıoğlu, İsrafil Aydın ve Sedat Arıtürk’ün beraatine karar verilmesi, bu belgenin gerçekliği konusundaki tartışmalar açısından dikkat çekici bulundu. Aynı şekilde “BÇG’de Görevlendirilen Şüphelilere Sürekli Giriş Kartı Verilmesi” konulu belgede yer alan 45 isimden ise sadece Topçu Kurmay Kıdemli Albay İdris Koralp mahkum edildi.

Savcı itiraza hazırlanıyor

28 Şubat mağdurları ve avukatları, müebbet hapse mahkum edilen 21 sanığın tutuklanmasını talep ederken, 103 sanıklı davada 21 sanığın müebbet hapse mahkum edilmesini ise, “Karar darbecileri cesaretlendirir”, “Ne şiş yansın ne de kebap cinsinden bir karar”, “Bizi tatmin etmedi” sözleriyle değerlendirdi. 60 sanığın müebbet hapse mahkum edilmesini isteyen cumhuriyet savcısının da karara itiraza hazırlandığı bildirildi. Bu arada mağdurlar ve avukatları ile mahkum olan sanıklar ve avukatları da itiraz haklarını kullanacak. İtirazlar önce istinaf sonrasında Yargıtay 16. Ceza Dairesi değerlendirecek. Müebbet hapis kararının kesinleşmesi halinde asker sanıklar TSK’dan çıkarılacak, rütbeleri sökülecek. Sanıklar kararın onanması halinde cezaevine de girecek ve en az 11 yıl cezaevinde kalacak.