13.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:
ANKARA - MİLLİYET
ANKARA Milletvekili Seyfi Oktay ve Bursa Milletvekili Yahya Şimşek CHP'den istifa etti. DSP azınlık hükümetine güvenoyu vererek dikkat çeken iki milletvekili, "CHP'nin ilkelerine, amaçlarına, misyonuna Atatürk devrim ve ilkelerine bağlı kalarak, Baykal partisinden ayrılıyoruz" açıklamasını yaptı.
İstifa nedeniyle TBMM'de ortak basın toplantısı düzenleyen ikilinin sekiz sayfalık istifa açıklamasını Oktay okudu. Siyasi bir kimliği temsil ettiklerini ifade eden Oktay, Cumhuriyet'in bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu süreçte, CHP'nin gerçekçi politikalar izleyemediğini öne sürdü. Özellikle 55. Hükümet döneminde, CHP'nin tek başına iktidarında yapabileceği demokratik atılımlardan daha çoğunu gerçekleştirebileceği olanağı yakaladığını savunan Oktay şunları söyledi:
"Hükümete destek olur gibi gözükmüş, ama her fırsatta oyunlarla, taktiklerle, küçük hesaplarla köstek olmaktan kaçınmamıştır. Yolsuzluklar varsa, Meclis denetim yollarıyla bunların araştırılması gerekirken, 55. Hükümet'i düşürmek de bu küçük hesapların bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Böylece önemli ve anlamlı bir dönemin getirdiği imkanların ziyan olmasına, harcanmasına neden olunmuştur."
Oktay, CHP lideri Deniz Baykal ve Genel Merkez yönetimine de şu eleştirileri yöneltti:
"Parti yönetimi bütün bu davranışlarla ve balon şişirip patlatarak, iğne batırarak, rozet dağıtarak, yakışıklı Genel Başkan'ın posterlerini binlerce, onbinlerce bastırıp astırarak, soyut laiklik söylemler sunarak, sıkışıldığında bazı kimselere olur olmaz raporlar yazdırıp, bunları parti politikası olarak ileri sürmek gibi içi boş eylemlerle; kan ve alınteriyle kurulmuş olan laik Cumhuriyet'in korunup yüceltilemeyeceğini anlamak istememektedir."
CHP'nin "oligarşik bir yapıda Baykal ile ekibinin dilediği gibi tasarrufta bulunduğu mülk haline dönüştürüldüğünü" savunan Oktay, partinin asıl tabanı olan işçiler, işsizler, dar gelirliler, çaresiz insanlar ve emeklilerden koptuğunu bildirdi. Oktay, "Partinin bu kesimlerle ilgisi devam etseydi, Genel Başkan'ın son kurultayda insanlar önünde milyarlar harcanarak oluşturulan setin merdivenlerinden dumanlar içinde, müzik eşliğinde inmesi ve huzurda oynaması mümkün olur muydu?" dedi.
Oktay, yaklaşık dört yıllık süreçte sadece yazılı eleştirilerinin geniş bir arşiv oluşturduğunu söyledi. Solun bütünselliğinin ve büyük iktidar gücü olmasının Baykal ve hizbinden kurtulmakla mümkün olabileceğine inandıklarını belirten Oktay, "Bu nedenlerle CHP'nin ilkelerine, amaçlarına, misyonuna, Atatürk devrim ve ilkelerine bağlı kalarak Baykal partisinden ayrılıyoruz" düşüncesini dile getirdi.
Toplantının ardından soruları yanıtlayan ve DSP'ye geçecekleri öne sürülen Oktay ile Şimşek, istifalarının bireysel olmadığını, arkalarında bir kitle desteği olduğunu savundu. Bir soru üzerine şu ana kadar bir başka partiyle temasları olmadığını ve bu hareketi bir partiye geçmek için yapmadıklarını kaydeden Oktay "Ne talep geldi, ne de talep ettik" dedi.
Şimşek de partisinden kopmasının zor olduğunu belirtirken, "Siyaseti askıya alma veya siyasete devam etme kararı alma seçenekleriyle karşı karşıya olduklarını" ifade etti. Şimşek, "Eğer devam kararı alırsam, elbetteki inançlarımıza en yakın platformda siyaset yapmak isterim" diye konuştu.
Oktay ve Şimşek'le birlikte hükümete güvenoyu veren üçüncü isim olan Şahin Ulusoy'un, mücadelesini parti içinde sürdürme kararında olduğu kaydedildi.
*FP 144
*ANAP 137
*DYP 99
*DSP 61
*CHP 53
*DTP 11
*BBP 8
*MHP 3
*DP 1
*DEPAR 1
*Bağımsız 20
*Boş 12