SiyasetMeclis’te Seçim Yasası Teklifi için mesai

Meclis’te Seçim Yasası Teklifi için mesai

30.03.2022 - 06:35 | Son Güncellenme:

Meclis Genel Kurulu, dün Seçim Yasası Teklifi için mesai yaptı. Görüşmeler sırasında zaman zaman tansiyon yükseldi. Teklif üzerine şu değerlendirmeler yapıldı:

Meclis’te Seçim Yasası Teklifi için mesai

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan: Can simidi yasasını görüşüyoruz. Hazırladığınız dinamit elinizde patlayacak. En kıdemli hakimin yerine tombaladan çıkan hakimle seçim yapmak isteyeni bu millet sandıkta tombala torbasının içine sokacak.

Haberin Devamı

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül: Siz o artık oylardan yararlanarak kaç tane milletvekilini buraya getirdiğinizi söyleyin. Sizin derdinizi çok iyi biliyoruz. Siz o artık oylardan faydalanamayacağınızı düşündüğünüz için feveran ediyorsunuz.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Yeni bir şey keşfetmedik. Dünyada olmayan bir öneriyle de karşınıza çıkmış değiliz. Dünyada seçim sistemleri belli. Ülke 10 olan seçim barajını yüzde 7’ye indirilmesi. ‘Niye 7’ye indiriyorsunuz’, Üçe inse niye 7 değil diyeceksiniz?

İYİ Parti Grup Başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu: Siyasetçinin er meydanı seçimdir. Seçime az bir vakit kala diğer siyasi aktörler tüm hazırlıklarını ve teşkilatlanmalarını mevcut seçim mevzuatına göre sürdürüyorken oyunun kurallarını oyun esnasında değiştiriyorsunuz.

Haberin Devamı

‘Muhtarlarla ilgili düzenlemeyi geri çekiyoruz’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, görüşmeler sırasında görme engellilerin oy kullanmasını kolaylaştırıcı önerge vereceklerini söyledi. Yazıcı, muhtarlarla ilgili sundukları düzenlemeyi de tepkiler üzerine geri çekeceklerini söyledi. Yazıcı, “Biz, bu muhtar seçimlerini özel olarak yaptıralım, yani yerel seçimlerden ayıralım, anayasa değişikliğini gerektiriyor. Keşke onu ayırsak, adaylık usulü getirsek, bileşik oy pusulası yapsak vesaire falan. Bu adaylık öncesi evrak vermeye de muhtarların karşı çıkacağı bilgisini edindik. Ya, 100 tane muhtar, bir sürü evrak, bunların incelenmesi vesaire. Bunları da bu formaliteden korumak için böyle bir yöntem düşündük ama bu kadar tartışma olduğuna göre bu öneriyi de geri çekiyoruz” dedi.