SiyasetMeclis'te şaşırtan görüntü

Meclis'te şaşırtan görüntü

02.01.2014 - 15:10 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanlığı'na getirilen Efkan Ala'nın, TBMM Genel Kurulu'nda yemin etmesi öncesinde Meclis'te ilginç görüntü oluştu. Efkan Ala'nın yemin törenini izlemek için gelen konuklar, izleyici locasında kadın erkek ayrı ayrı oturtuldu.

Mecliste şaşırtan görüntü

İçişleri Bakanlığı'na getirilen eski Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'nın yemin törenini izlemek üzere hemşehrileri Erzurum'dan Meclis'e otobüslerle geldi.

Haberin Devamı

Ala'nın hemşehrilerinin genel kurul salonundaki izleyici locasında kadın-erkek ayrı ayrı oturmaları dikkati çekti. Gruptakilerin ayrı oturmayı kendilerinin istediği iddia edildi.

Locada Ala'nın yeminini izlemek üzere 500'den fazla izleyici olduğu öğrenildi. Ala'nın eşi Gülseren Ala da protokol locasındaki yerini aldı.

Meclis oturumu açılmadan önce Genel Kurul salonuna gelen Ala, vekillerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Milletvekilleriyle zaman zaman sarılıp öpüşen Ala, yemin töreninden önce genel kurul salonundan ayrıldı.

Ak Partili vekiller de yeni bakanları tebrik etti. Vekillerin yeni bakanları tebriği salonda gürültüye neten oldu. Bu sırada kürsüde konuşan CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Sadık Yakut'tan gürültüyü önlemesini istedi. Yakut, "Sanı vekiller Genel Kurul'da uğultu var, sayın vekillerin konuşması duyulmamaktadır" dedi.

Haberin Devamı

Dokunulmaz olacak ama oy kullanamayacak

Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'nde, Bakanlar Kurulu üyelerinden milletvekili olmayanların, TBMM Genel Kurulu'nda andiçmeleri ve bakan sıfatını taşıdıkları sürece milletvekillerinin tabi oldukları kayıt ve şartlara uyacakları ve yasama dokunulmazlığına sahip olacakları ifade ediliyor. Dışarıdan atanan bakanlar, TBMM üyeleri gibi ödenek ve yolluk alabilecek. Milletvekili olmayan bakanlar, milletvekili olan bakanlar gibi TBMM Genel Kurulu çalışmalarına katılabilecek ve konuşma yapabilecekler, ancak oy kullanamayacak.

Son dönemde, 57. Hükümet'te ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı olan Kemal Derviş ile 60. Hükümet'te Dışişleri Bakanı olan Ahmet Davutoğlu, milletvekili olmadan bakanlığa getirildikten sonra aynı şekilde and içmişlerdi.