Siyasetİttifak teklifinin 9 maddesi kabul edildi

İttifak teklifinin 9 maddesi kabul edildi

06.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti ve MHP’nin seçim ittifakını ve seçim güvenliğini düzenleyen 26 maddelik ortak yasa teklifinin ilk 9 maddesi kabul etti. Teklifin görüşmeleri sırasında CHP’li ve MHP’li vekiller arasında söz düellosu yaşandı

İttifak teklifinin 9 maddesi kabul edildi

TBMM Anayasa Komisyonu, Ak Parti ve MHP’nin seçim ittifakını ve seçim güvenliğini düzenleyen 26 maddelik ortak yasa teklifinin ilk 9 maddesini kabul etti. Görüşmelerde CHP’lilerin MHP lideri Bahçeli’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik geçmişte dile getirdiği eleştirel ifadeleri gündeme getirmesine tepki gösteren MHP’li Oktay Öztürk, “Tüm söylediklerimizin arkasındayız. Ama siz bugün ülkenin içinde bulunduğu durumun farkında değilsiniz. Kafanızı zorlasanız da anlamaya yüreğiniz yetmez” dedi. Mustafa Şentop başkanlığında toplanan komisyonda, CHP’liler teklifin pek çok maddesine anayasaya aykırı hükümler içerdiğini, yüzde 10 barajının korunmasının “temsilde adalet ilkesini” ortadan kaldırdığını savunarak, bu gerekçeyle teklifin geri çekilmesini talep ettiler. CHP’nin bu yöndeki önergesinin reddedilmesinin ardından komisyon, alt komisyon raporu üzerinden 1. maddesinden başlayarak teklif müzakerelerine başladı.

Haberin Devamı

Boykot çağrısı

CHP’li Haluk Pekşen, soy kütüklerindeki incelemelerde yaşamayan kişilerin hayatta gözüktüğüne dikkat çekerek, sahte kimler oluşturulduğu iddiasını dillendirdi. Pekşen, “Bunu sizin partinin yapabileceğini sanmıyorum. Profesyonel bir ekip yapmıştır. FETÖ ülkenin hücrelerine kadar enjekte edilmiş bir organizma. Bugün size yazıyor yarın kime yazacağı belli olmaz” dedi. Pekşen, seçimleri boykot çağrısında bulundu. “Bu düzenleme, devletin sopasıyla nasıl hile yapılacağını ortaya koymaktadır” diyen CHP’li Levent Gök, MHP’li Mehmet Parsak’a “Siz şimdi fesli Kadir’e de ortak oldunuz. Kurtuluş Savaşı’nda ‘Yunan galip gelseydi’ diyen bir kişiyi ziyaret eden Cumhurbaşkanı hakkında söyleyecek bir şeyiniz yok mu? O kadar mı ilkelerinizi ayaklar altına aldınız?” ifadelerini kullandı. Parsak da teklifle ilgili olmayan konuların ortaya konmasını doğru bulmadığını kaydederek, “Biz, ‘siyasi partiler hukuki zeminde ittifaklarını yapsınlar’ diyoruz” dedi. Komisyon dünkü yaklaşık 10 saatlik mesaisiyle 26 maddelik teklifin ilk 9 maddesini kabul etti. Teklifin aynı binada oturan seçmenlerin farklı sandık bölgelerine kaydedilebilmelerine imkan tanıyan birinci maddesinin müzakereleri 5.5 saat sürdü. Kabul edilen maddelere göre seçim güvenliği gerekçesiyle sandıklar taşınabilecek. Yatalak seçmenlerin “seyyar sandık” aracılığıyla evlerinde oy kullanabilmelerini sağlayan, sandık kurulu başkanlarının kamu görevlisi olmasını öngören ve Cumhurbaşkanlığı ile milletvekili seçimlerinde oy pusulalarının tek zarfa konulmasını hükme bağlayan maddeler kabul edildi.

Haberin Devamı

Haftaya Genel Kurul’da

Komisyon Başkanvekili Öz, “Bugün (dün) 9, yarın (bugün) 9, çarşamba 5 ve perşembe günü 3 maddeyi görüşerek, çalışmalarımızı tamamlayacağız” dedi. Bu takvimin işlemesi halinde, teklifin 12 Mart Pazartesi gününden itibaren de Genel Kurul’da görüşülmeye başlanması bekleniyor.

Önce bebek kutlaması sonra cenaze arası

Şentop toplantıyı açarken, Komisyon Başkanvekili Abdurrahman Öz’ün çocuğunun dünyaya geldiğini duyurdu. Tüm üyeler “Ahmet Yusuf” adı verilen bebek için Öz’ü tebrik ederken, Öz de dördüncü çocuğunu kucağına almanın mutluluğunu dile getirdi. CHP’li Muharrem Erkek’in “Önerge vereceğiz 5 olsun” ve CHP’li Levent Gök’ün “Bu güzel olayı duyduktan sonra yapılması gereken hep birlikte bir yere gidip kutlamaktır” sözleri salondakileri güldürdü. Bu mutlu haberden kısa süre sonra CHP’lilere PM üyesi Yavuz Karan’ın vefat haberi ulaştı. CHP’li Gök’ün “durum değerlendirmesi yapma” talebi nedeniyle toplantıya 15 dakika ara verildi. Aranın ardından CHP’li üyelerin de katılımıyla komisyon çalışmalarına devam etti.