Siyaset'İki hafta içinde üst düzeyde görüşme olabilir'

'İki hafta içinde üst düzeyde görüşme olabilir'

01.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, A Haber'de katıldığı canlı yayında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

İki hafta içinde üst düzeyde görüşme olabilir

ANKARA Milliyet - Çavuşoğlu, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ BAKANLARI GÖRÜŞECEK: Rusya-Ukrayna müzakere heyetleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilen toplantının ardından ciddi konular daha üst düzeylerde görüşülecek. Bir taraftan bu iki teknik heyet müzakereleri sürdürürken Dışişleri Bakanları bir araya gelecek, bir mutabakat olursa paraflayacaklar, daha sonra liderler bir araya gelecek. Şimdi ikinci aşamada biz Dışişleri Bakanlarının bir araya gelmesi için gereken çalışmaları yapıyoruz.

RUSYA'YA İLETİLDİ: İstanbul'daki toplantıda Ukrayna tarafı güvenlik garantileri ve diğer konularda teklifini yazılı olarak Rusya tarafına iletti, Rusya da bunu aldığını açıkladı. Liderlerine, yani Putin'e götüreceklerini söylediler. Aşağı yukarı 1-2 hafta içinde bize orada ayaküstü sohbetlerde daha üst düzeyde bir görüşmenin olabileceğini söylemişlerdi.

Haberin Devamı

ASKER GÖNDERİLECEĞİ DOĞRU DEĞİL: Rusya'nın Batılı ülkelerin garantörlüğüne karşı çıktığına dair haberler de doğru değil. Bugün hatırı sayılır bir gazete de Türkiye'nin garantör olduğu zaman oraya asker göndereceğini söylüyor. Öyle bir şey yok. (Garantörlük halinde) Türkiye savaşın içine hemen girecek, Türkiye oraya asker gönderecek gibi yorumlar doğru değil.

EN ANLAMLI NETİCE İSTANBUL'DA: En anlamlı netice, İstanbul'da alındı. Ama her şey bitti mi? Bitmedi. Burada bazı konularda bir uzlaşı, bir ortak anlayışa varıldı. Müzakereciler, yaklaşık bir aydan sonra İstanbul'da bir araya geldi. Sonuçta burada önemli bir mesafe katedildi.

PUTİN GELEBİLİR: Biz şimdi Sayın Putin’in Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi Toplantısı için Türkiye gelmesini bekliyoruz.

İNSANİ KORİDOR: (Mariupol'de geçici ateşkes ve insani koridorun açılması) Orada 30 civarında vatandaşımız var. Otobüslerimiz sürekli sahada bekliyor. O koridor açılırsa hemen biz vatandaşlarımızı oradan çıkaracağız. Ayrıca camide mahsur kalan farklı insanlar da var. İnsanları, 'kimse bu taraf ya da o tarafa gideceksin' diye zorlamasın. Siviller ne tarafa gitmek istiyorsa o tarafa doğru güvenli bir koridorun açılması lazım.

‘Kısıtlamalar kalkabilir’

Haberin Devamı

TEHLİKE YOK: (Kiev’de mahsur kalan A-400M uçakları) Her iki tarafla da temastayız. Hava sahası açıldığı zaman bizim uçaklarımız oradan kalkacaklar. Uçaklarımızın durumu ile ilgili şu anda herhangi bir tehlike yok, bir risk yok, görmüyoruz ama hava sahasının açılması lazım öncelikle.

FİRMA İFLAS ETTİ: NATO ve AB içinde artık ‘Türkiye’ye yönelik kısıtlamalar kaldıralım’ anlayışı ağır basmaya başladı. Hatta Kanada Başbakanı, Cumhurbaşkanımıza özellikle lenslerle ilgili hemen gereğini yapalım dedi. Fakat bu arada en büyük müşterisi Bayraktar olduğu için lens üreten firma iflas etti. Sonuçta Kanada bile ‘artık gözden geçirelim’ diyor. F35 konusu halen tıkanmış durumda ama yeni nesil F16’ların alınması ve de mevcut F16’ların modernizasyonu konusunda müzakereler devam ediyor ve iyi gidiyor.