Siyaset‘Hukuki açıdan bir engel yok’

‘Hukuki açıdan bir engel yok’

08.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı adayı olması önünde hukuki bir engel olmadığını belirterek “Tartışmalar gereksiz” dedi. Şentop, bu konuda bir makale yazacağını söyledi.

‘Hukuki açıdan bir engel yok’

MEHTAP GÖKDEMİR, BAHAR ATAKAN Ankara - TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu göreve yeniden aday olmasına ilişkin hukuki bir sorun olmadığını söyledi. Siyaset arenasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde yeniden aday olup olamayacağı tartışması bir kez daha alevlendi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçtiğimiz günlerde "Aday olmak istiyorsa buyursun gelsin. Millet herkesin boyunun ölçüsünü verecektir yani. Özel bir tartışma yapmayacağız, yani bu tartışmalar artık geride kalmalı" demişti.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Başkanı Mustafa Şentop, dün düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin "İkinci kez adaylık söz konusu. Bu konuyla ilgili Anayasa Komisyonu, Genel Kurul’da yapılan çalışmalarda tartışılmamış bir konu. Konuyla ilgili hiçbir hukuki sorun olmadığını, yapılan tartışmaların bilgi eksikliğinden kaynaklandığını söyleyebilirim. Tartışmalar gereksiz. Yakın zamanda bu konuda bir makale yayımlayacağım" dedi. Konuya ilişkin yorumlar özetle şöyle:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin Kızılcahamam Kampı'nda "Sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Cumhurbaşkanı’dır. Ve tekrar aday olmasının önünde de herhangi bir engel bulunmamaktadır" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu: Gerek Anayasa Komisyonu'nda gerekse Meclis Genel Kurulu'nda bu konuyla ilgili yapılan müzakerelerde muhalefetin en ufak bir itirazı söz konusu olmamıştır.

Haberin Devamı

Muhalefet ne diyor?

İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bahadır Erdem: Anayasal mevzuata ve işin hukuki tarafına baktığınızda Cumhurbaşkanı'nın ikinci dönemi bitmiştir. Bundan sonra bir kere daha aday olursa bu 3. dönemi olur. Dolayısıyla aday olmaması gerekir.

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin: Mevcut anayasaya göre Cumhurbaşkanının 3. kez aday olabilme imkanı yok. Sadece Meclis’in seçim kararı alması halinde tekrar aday olabilir.

Saadet Partisi kurmayları ise, "Anayasaya göre iki kere aday olan üçüncü kere aday olamaz. Ancak Meclis kararının alınacağı bir erken seçim dışında" görüşünü dile getirdiler.

23 Nisan’da 7 temalı kutlama

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, salgın nedeniyle son derece sınırlı tutulan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftası etkinliklerini bu sene hem Sağlık Bakanlığı hem de Dünya Sağlık Örgütü’nün öngörülerini gözönünde bulundurarak daha kapsamlı tutmayı arzu ettiklerini söyledi. 

Şentop, bayram haftasında yedi ana eksende etkinlikler gerçekleştirileceğini belirterek bunları şöyle sıraladı: “İlki, ‘Milletin Çocukları, Meclis’in Çocukları’ etkinliği. TBMM Genel Kurulu’nda, Türkiye’nin her yerinden gelen 102 çocuğumuzu misafir edeceğiz. İkincisi ‘Dünya Çocukları TBMM’de’ etkinliği. 23 Nisan kutlamalarında dünyanın her köşesinden gelip ülkemizde rengarenk bir bahar havası estirecek misafir çocuklarımızı özledik.  Üçüncü etkinliğimiz ‘23 Nisan Çocuk Şarkısı’ yarışması. Dördüncü etkinliğimiz ‘Meclis Bahçesi, Çocuk Bahçesi’ etkinliği. 23 Nisan haftasında TBMM bahçesini çocuk bahçesine dönüştürmeyi planlıyoruz. Beşinci etkinliğimiz resim yarışması. Ayrıca satranç ve futbol turnuvaları düzenleyeceğiz. Futbol turnuvasına sürpriz katılımlar olabilir.” - ANKARA Milliyet