13.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Şebnem Hoşgör / ANKARA
TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’nca belirlenen 21 aday arasından yedi üyenin seçileceği oylamalarda, ilk turda 367, ikinci turda 330 oy çokluğu aranacak. Anayasa değişikliği işbirliğini HSK üye adaylarını belirlemede de sürdüren Ak Parti ve MHP’nin oy gücü çerçevesinde, seçimlerin 2. turda tamamlanması bekleniyor. Ak Parti grup yönetimi, Genel Kurul’da salı günü yapılacak oylamalar için, tüm milletvekillerini 16 Mayıs’ta Ankara’da olmaları ve Meclis çalışmalarına eksiksiz katılmaları konusunda uyardı.
Referan- dumla kabul edilen anayasa değişikliğinin, YSK’nın kesin sonuçları ilan etmesiyle hemen yürürlüğe giren hükmü uyarınca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun adı, “Hâkimler ve Savcılar Kurulu” olarak değiştirilirken, üye sayısı da 13’e düşürüldü. Kurulun Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı dışındaki 11 üyesinden dördü Cumhurbaşkanı’nca atanacak, kalan yedi üye ise Meclis’çe belirlenecek.
Meclis’çe seçilecek üyelikler için yapılan 83 başvuruyu değerlendiren TBMM Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden oluşan karma komisyon, geçtiğimiz hafta CHP ve HDP’li üyelerin katılmadığı gizli oylamalar sonucu her bir üyelik için üç aday olmak üzere yedi üyelik için toplam 21 adayı belirledi.
16 Mayıs Salı günü Genel Kurul’da belirlenen bu 21 aday arasından Yargıtay kontenanından üç, Danıştay kontenjanından bir ve avukatlar ile öğretim üyeleri kontenjanından üç olmak üzere yedi üyelik için “gizli oylama” ile seçimler yapılacak. Genel Kurul’da birinci turda 367, ikinci ve üçüncü turda 330 oy şartı aranacak.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın oy hakkı bulunmaması nedeniyle Meclis’teki sayısal gücü 316 olan Ak Parti ile 36 sandalyeye sahip MHP’nin oy gücü ilk turda aranacak 367 oy sayısına ulaşmaya yetmiyor. Ancak iki partinin işbirliğiyle yedi HSK üyesinin 330 oy şartı bulunan 2. turda belirlenmesine kesin gözüyle bakılıyor.
14 yerine iki oylama
Ak Parti, HSK üyelik seçimlerini en kısa sürede tamamlamak için, komisyonda uygulanan her turda her üyelik için ayrı ayrı oylama yapılması yöntemi yerine birleşik oy pusulası ile yedi üyelik için her turda tek oylama yaptırmayı planlıyor. Bu durumda, Genel Kurul’da ilk turda yedi, ikinci turda yedi oylama olmak üzere 14 oylama sonucu ancak 3-4 günde tamamlanabileceği hesaplanan seçimler, sadece iki oylama ile sonuçlandırılmış olacak. Meclis’in yedi üyeyi tespitinin hemen ardından Cumhurbaşkanı’nın da dört üyeyi ataması bekleniyor.
RTÜK seçimleri kongre sonrası
Ak Parti ile CHP arasında krize yol açan RTÜK’te boşalan iki üyelik için yapılması gereken seçimler bir kez daha ötelendi. Daha önce bu hafta yapılacağı belirtilen seçimlerin, önümüzdeki haftaya bırakıldığı belirtilmişti. Ancak Ak Part Grup Yönetim Kurulu’nun önceki toplantısının ardından RTÜK üyelik seçimleri için, “Ak Parti kongre sonrasına bırakıldı” bilgisi verildi.
Ak Parti, CHP’nin hâkim alım sürecinde partizanca davrandığı gerekçesiyle Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında verdiği gensoru önergesinin öngörüşmelerini de yine 21 Mayıs’taki olağanüstü kongre sonrası yaptırmayı planlıyor. İç tüzüğe göre gensoru önergelerinin verilişinden sonraki 3 gün içinde TBMM Başkanlığı’nca bastırılarak üyelere dağıtılması ve dağıtımından itibaren 10 gün içinde de gündeme alınması gerekiyor. Önceki gün verilen önerge için bu süre 24 Mayıs’ta doluyor. Ak Parti’nin de önergenin görüşmelerini bu tarihte yaptırmayı planladığı öğrenildi.