SiyasetGül’e devlet nişanı

Gül’e devlet nişanı

31.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ruhiyet Köşkü’nde, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov Cumhurbaşkanı Gül’e ‘Türkmenistan Devlet Nişanı’ taktı. Gül, Atavatan’ın nişanını almaktan şeref duyduğunu söyledi.

Gül’e devlet nişanı

Merkez Meydanı’nda düzenlenen karşılama töreninde askeri bando tarafından önce İstiklal Marşı, sonra Türkmenistan milli marşı çalındı. Gül ile Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un Şeref Kıtası’nın geçişini izlediği törene, diplomatik misyon şefleri de katıldı. Liderler, tören ardından Ruhiyet Köşkü’ne geçti. Törende Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de hazır bulundu.

‘Ortak kültür ve tarih’
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov tarafından Türkmenistan’ın en önemli nişanı olan Türkmenistan Devlet Nişanı tevcih edildi.
Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmada, “Atavatan Türkmenistan”ın en önemli nişanı olan Türkmenistan Devlet Nişanı’nın tarafına tevcihinden dolayı şeref duyduğunu belirterek, “Türkmenistan’da ilk kez verilen bu nişana layık görülmem vesilesiyle şahsıma gösterilen teveccüh için de tüm kalbimle teşekkür ederim” dedi.
Devlet Nişanı’nı taşımanın kendisi için emsalsiz bir kıvanç kaynağı olduğunu, bunun, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine daha fazla katkı sunma mesuliyeti anlamına da geldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu mesuliyeti büyük bir heyecan ve memnuniyetle yerine getireceğini vurguladı.
“Türkmenistan Devlet Nişanı’nın Türk Milleti’ni temsilen şahsıma verilmesi, halklarımız arasındaki asırlar öncesine dayanan kardeşliğin ne kadar derin ve sağlam olduğunun bir diğer müşahhas göstergesini teşkil etmektedir” diyen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zat-ı Devletleri Kadirli Doğanıma, geçen yıl Şubat ayında Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret münasebetiyle, ben de Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı’nı tevcih etmiştim. Bu iki nişan, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki ezeli ‘kemik kardeşliği’nin ilelebet devam edeceğinin en güçlü sembolüdür. Ortak bir dil, tarih ve kültüre sahip iki kardeş ülke olan Türkiye ve Türkmenistan’ın, hayatın her alanında tecessüm eden emsalsiz iş birliği, halklarımızın müşterek menfaatlerine hizmet etmektedir. Sıcak misafirperverliğinizde güzel ülkenize gerçekleştirmekte olduğum devlet ziyareti, iş birliğimizin ulaştığı yüksek mertebenin en açık ispatıdır.”

12 anlaşma İmzalandı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türkmenistan ziyaretinde, iki ülke arasında 12 iş birliği anlaşması imzalandı. İmzalanan anlaşmalar arasında, başta enerji alanında olmak üzere, bilim ve teknoloji, diplomasi ve kültürel iş birliği gibi iki ülke arasında stratejik öneme sahip konular bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, Oğuzhan Köşkü’nde baş başa görüştü, ardından da heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.
Görüşmeler sonrasında Cumhurbaşkanı Gül ve Devlet Başkanı Berdimuhamedov, ortak bildiriyi imzaladı. Ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Berdimuhamedov huzurunda iki ülke arasında 12 iş birliği anlaşması imzalandı.