DünyaEzgi'nin katledilmesi dünyayı ayağa kaldırdı! Otopsi raporu kanıtladı, tepkiler çığ gibi

Ezgi'nin katledilmesi dünyayı ayağa kaldırdı! Otopsi raporu kanıtladı, tepkiler çığ gibi

07.09.2024 - 13:58 | Son Güncellenme:

Alman gazetesi İsrail'i 'tüketmeyi' hedefleyen gizli belgeyi yazdı. Haaretz gazetesi İsrail hapishanesindeki sadist işkencenin görüntülerini sızdırdı. İsrail askerleri Türk asıllı insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi'yi katletti. Eygi'nin öldürülmesi sonrası tepkiler çığ gibi geldi.

İsrail-Hamas arasında başlayan savaşın 338'inci günü... Bölgeye dair bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

İSRAİL ORDUSU BİR EVİ HEDEF ALDI

İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda bulunan Mursi ailesinin evine düzenlediği saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu yaralılar, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'da bulunan Kemal Advan Hastanesi'ne getirildi.

ABD'YE AİT SİHA DÜŞTÜ

Yemen'deki İran destekli Husiler, ülkenin orta kesimindeki Marib ilinde ABD'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüklerini duyurdu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı yazılı açıklamada, Marib ili semalarında ABD ordusuna ait bir MQ-9 tipi SİHA'yı düşürdüklerini ifade etti.

Seri, ABD'ye ait SİHA'nın Marib semalarında saldırı görevi sırasında Husilere ait hava savunma sistemleri tarafından vurularak düşürüldüğü bilgisini verdi.

Sözcü Seri, bununla birlikte, düşürdükleri MQ-9 tipi SİHA sayısının 8'e yükseldiğini aktardı.

İSRAİL BASININDA ATEŞKES İDDİASI

İsrail devlet televizyonu KAN'ın İsrailli ve ABD'li yetkililere dayandırdığı haberde, Washington yönetiminin, esir takası konusunda iyimser olmamasına rağmen Tel Aviv ile ara buluculara sunmak üzere yeni bir öneri üzerinde çalıştığı öne sürüldü.

ABD yönetiminin "son fırsat önerisi" olarak nitelendirdiği yeni önerinin, bugün ya da ilerleyen günlerde taraflara sunulacağı belirtildi.

ABD'nin yeni önerisinin, başta Philadelphi Koridoru olmak üzere İsrail ile Hamas arasında anlaşmazlık olan tüm konuları içerdiği ifade edildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde süren saldırılarının durdurulması için taraflar arasında uzun süredir müzakereler devam ediyor.

İsrail'in anlaşma taslağına eklediği maddelerin ve özellikle de Mısır-Gazze sınır hattı Philadelphi Koridoru'nda kontrolünü sürdürme ısrarının müzakereleri zora soktuğu vurgulanıyor.

Haberin Devamı
GAZZE'DE 200'E YAKIN OKUL KAPATILDI

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını başlattığı Ekim 2023'ten bu yana bölgedeki 200 okulun kapatıldığını ve yerinden edilmiş Filistinlilere sığınak olarak kullanıldığını belirtti.

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) X'teki hesabından yapılan açıklamada, Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ndeki 200 okulun kapatıldığı ve yerinden edilmiş Filistinlilere sığınak olarak kullanılmaya başlandığı ifade edildi.

Açıklamada, "Bu okulların bazılarında, UNRWA ekipleri, sosyal faaliyetler ve psikososyal destek yoluyla binlerce çocuğun öğrenime geri dönmesi için çalışıyor." bilgisi verildi.

GÖSTERİLER SÜRÜYOR

İsrail'in pek çok yerinde Gazze Şeridi'ndeki Filistinli gruplarla esir takası anlaşması yapılması talebiyle gösteri düzenlendi.

Başta Tel Aviv, Kudüs ve Hayfa olmak üzere pek çok kentte on binlerce İsrailli, esir takası anlaşması yapılması için sokağa indi.

Göstericiler, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinden bir an evvel Gazze'deki Filistinli gruplarla esir takası anlaşması yapmasını isteyen sloganlar attı ve dövizler taşıdı.


Tel Aviv ve Hayfa'da göstericiler bazı ana yolları trafiğe kapattı.

İsrail Kanal 12 Televizyonu, bugün düzenlenen gösterilerin 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlenen en büyük gösterilerden biri olduğu bilgisini geçti.

İSRAİL’DEN LÜBNAN’IN GÜNEYİNE SALDIRI

İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki Froun köyüne düzenlediği saldırıda 3 acil müdahale personeli hayatını kaybetti.

İsrail Gazze Şeridi’nde binlerce sivili katlederken, Lübnan’ın güneyine de saldırılarını sürdürüyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İsrail'in ülkenin güneyindeki Froun köyüne düzenlediği saldırıda 3 acil müdahale personeli hayatını kaybederken, 1'i ağır 2 personel de yaralandı. Açıklamada, personelin son saldırılar sonucunda çıkan yangını söndürmeye çalışırken öldürüldüğü aktarıldı.

Bakanlık, “Lübnan devletinin resmi bir kurumundan bir ekibi hedef alan bu bariz İsrail saldırısını kınıyoruz” açıklamasını yaptı.

“İsrail, Lübnan'da ateşkesle ilgilenmediklerini açıkça belirtti”

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bouhabib Lübnan-İsrail sınırındaki çatışmalara ilişkin Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, “İsrail bize aracılar vasıtasıyla bir mesaj göndererek Gazze'de ateşkes sağlandıktan sonra bile Lübnan'da ateşkesle ilgilenmediklerini açıkça belirtti. İsrail savaşı kuzeyde sürdürmeye kararlı” dedi.

Haberin Devamı
MECLİS BAŞKANI KURTULMUŞ'TAN TAZİYE TELEFONU

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail'in işgaline karşı Filistin'e destek vermek için gittiği Batı Şeria'da İsrail askerlerince öldürülen Türk vatandaşı, insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi'nin annesi Rabia Birden Eygi ile telefonda görüştü.

Kurtulmuş, görüşmede, Ayşenur Ezgi Eygi'ye Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve arkadaşlarına sabır diledi.

'NEHİRDEN DENİZE FİLİSTİN ÖZGÜR OLACAK'

İngiltere’de binlerce kişi Filistin için yürüdü. Başkent Londra’da bugün düzenlenen Filistin’e destek yürüyüşünde İsrail karşıtı ve Filistin yanlısı pankartlar taşıyan binlerce kişi Kensington Sarayı yakınlarındaki İsrail Büyükelçiliğine doğru yürüdü. “Özgür Filistin”, “Nehirden denize Filistin özgür olacak” sloganları atan göstericiler, “Derhal Ateşkes”, “Filistin’e Özgürlük” İngiltere’nin İsrail’e silah ihracatını derhal durdurması çağrısı yaptı.

Yürüyüşe destek veren Ortodoks Yahudi cemaati üyeleri ise, “Filistin, egemenliğine geri dönsün”, “Gazze’de siyonist katliamını ve zulmünü durdurun”, “Siyonizme ve İsrail Devleti’ne her zaman karşıyız”, “İsrail Devleti, Yahudi halkı temsil etmiyor” yazılı pankartlar taşıdı.