28.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan ile yeni bir normalleşme süreci başladığını, Türkiye ile Ermenistan'ın özel temsilcilerinin ilk toplantıyı Moskova'da yapacağını söyledi.
Çavuşoğlu dün Dışişleri Bakanlığı'nda 2021 yılı değerlendirme toplantısı düzenledi. Yoğun dış politika gündemini özetleyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin hem Rusya ile iyi ilişkilerinin bulunduğunu hem de NATO üyesi olduğunu hatırlattı. Ukrayna konusu çerçevesinde NATO ile Rusya arasındaki gerginliğin ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Çavuşoğlu, "Rusya ile ilişkilerimiz gayet iyi. Anlaşamadığımız konularda da şeffaf bir tutum sergiliyoruz. Allah korusun, bölgede bir gerginlik olursa çatışma olursa bu hepimizi etkiler" diye konuştu. Soruları da yanıtlayan Çavuşoğlu'nun değerlendirmeleri özetle şöyle:
NORMALLEŞME ADIMLARI: Bu yıl pek çok sorunlu konuda normalleşme adımları attık. BAE, Mısır, Bahreyn ve İsrail'deki temaslarımızı biliyorsunuz. Bu süreçleri gerçekçi bir yaklaşımla ele alacağız. Keza Fransa'daki ilişkilerdeki gerginliği azaltmaya başladık. Ermenistan ile normalleşme konusunda karşılıklı temsilciler atadık. İstanbul-Erivan uçuşları kısa sürede başlayacak.
ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞME: Her iki taraf özel temsilcilerini atadı. Edindiğimiz izlenime göre ilk toplantı, Ermenistan'ın bu yönde bir arzusu var, Moskova'da gerçekleşecek. Biz ilk toplantıdan önce temasların doğrudan olmasını arzu ediyoruz. Karşılıklı ziyaretler dahil doğrudan temasa geçip, yol haritası belirlenmesi gerekiyor, ilişkilerin normalleşmesi için hangi adımlar atılacağına dair. Dolayısıyla özel temsilcilerin ilk buluşmasında bir yol haritası konusunda fikir alışverişinde bulunacaklardır. Umarım Ermenistan bu çizgide devam eder. Ermenistan'ın mesajları olumlu ama eylemleri görmek istiyoruz. 2009 protokollerinin maalesef bir anlamı kalmadı. Bugün yeni bir süreç başladı.
YUNANİSTAN'DAN İHLAL GİRİŞİMİ: Kıbrıs'ta iki devletli çözümü uluslararası gündeme soktuk. 2021'de Yunanistan ve Rum kesimi, 7 kez kıta sahanlığımıza üçüncü ülke araştırma gemilerini göndermeye, ihlal etmeye çalıştı. Hepsini engelledik. Yunanistan'ın Ege'de tansiyonu yapay şekilde yükseltme çabası istikrar için tehlikelidir.
MISIR'LA DİYALOG VAR: Mısır ile diyaloğumuz, değişik kanallar aracılığı ile de görüşmeler devam ediyor. Mısır Dışişleri Bakanı Sayın Samih Şukri ile görüşebiliriz, herhangi bir durum olduğunda telefon ile görüşüyoruz, kişisel olarak diyaloğumuz var. Aslında gayri resmi görüşmeler gerçekleşti ama resmi olarak bir görüşme olmadı.
ABD'NİN YENİ ANKARA BÜYÜKELÇİSİ: (Eski Senatör Jeff Flake'nin Ankara'da göreve başlayacak olması) Büyükelçilerin görevlerinin tanımı ve sınırları da bellidir. İlişkileri geliştirmek için çalışırsa her desteği veririz. Türkiye'nin valisi gibi davranmalarına, iç işlerimize müdahaleyi kabul etmeyiz. 10 büyükelçinin yaptığı hata gibi, kim olursa olsun müsaade etmeyeceğimizi gösterdik.
‘Cumhurbaşkanımız muhatap almayınca Hafter gelmedi’
Libyalıların kendi aralarında imzaladığı anlaşma ile iş başına gelen meşru hükümet, daha sonra 75 kişinin seçtiği başkanlık konseyi ile çalıştık. Son Roma toplantısından sonra bir çalışma grubu oluşturulmasını teklif etmiştim. Fakat nedense doğu tarafı Türkiye’ye mesafeli oldu. Hafter, Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşme koşuluyla gelmek istedi; ancak Cumhurbaşkanımız ‘Hafter benim muhatabım değil, yetkili kişi değil. Siz görüşün, Fuat bey görüşsün’ dedi. Gelseydi (Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ile Çavuşoğlu) görüşmeye hazırdık. Aslında biz tarihi olarak doğu tarafı ile daha yakınız. Ülkeyi bölmek değil, birlik beraberliğinin korunmasını istiyoruz. Şimdi seçim ertelendi, bu süreçte kendi kararlarını verecekler, biz onlara müdahale edemeyiz.
'Kabil için Katar'la ortak teklif verdik'
Taliban, yönetimi devralmadan önce Kabil Havalimanı’nın askeri kanadını biz, sivil kanadını BAE’den bir şirket yönetiyordu. Bu süreçte farklı ülkelerin teklif vermesi normal. Taliban yönetimi farklı ülkelerden teklifler alacağını söyledi, bu da doğal. Biz de Katar ile birlikte havalimanının işletilmesi konusunda anlaşmaya vardık. Ekiplerimiz Kabil’e gitti, tekliflerimiz verildi. Bu süreçte farklı ülkelerin de teklif vermesi doğal. Katar’la olduğu gibi BAE ile oturup konuşmadık. Anlaşma sağlanırsa havaalanı işletilebilir, başka bir ülke ile de anlaşılırsa o da onların bileceği bir konu.