SiyasetErgenekon davası'nda reddi hakim talebi reddedildi

Ergenekon davası'nda reddi hakim talebi reddedildi

29.12.2009 - 13:15 | Son Güncellenme:

.

Ergenekon davasında reddi hakim talebi reddedildi

ERGENEKON Ana Davası'nın 129’uncu oturumunda söz alan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı tutuklu sanık Doğu Perinçek üye hakim Hasan Hüseyin Özese’nin 8 Aralık 2009’daki oturumda birleştirilen Danıştay Suikasti Davası'nın sanığı Osman Yıldırım’a 36 kez “Osman Bey” olarak hitap ettiğini belirterek reddi hakim talebinde bulundu. Sanıklardan Nusret Senem, Hikmet Çiçek, Ferit İlsever ve Aydın Gergin de Doğu Perinçek’in talebine katılarak üye hakim Hasan Hüseyin Özese’yi reddetti. Mahkeme de yasada yer alan red gerekçeleri oluşmadığı için üye hakim Hüsnü Çalmuk’un reddedilmesi talebini reddetti.

Bugünkü oturuma CHP’li milletvekilleri Bülent Baratalı, Ali Rıza Öztürk, Şahin Mengü, Turgut Dibek,İsa Gök, Atilla Kart ve Halil Ünlütepe gözlemci olarak katıldı.

HAKİMİ KATLEDENLER BURADA BEY OLUYOR Duruşmanın başında söz alan Doğu Perinçek üye hakim Hasan Hüseyin Özese’yi reddettiğini belirterek 6 maddeden oluşan red gerekçesini açıkladı.

Danıştay Suikasti Davası'nın tutuklu sanığı Osman Yıldırım hakkında geçmişte çok sayıda dava açıldığını ancak bunların hiçbirinde hakimlerin Osman Yıldırım’a ‘Bey’ diye hitap etmediğini belirten Doğu Perinçek, "08 Aralık 2009’daki oturumda üye hakim Hasan Hüseyin Özese Danıştay katili Osman Yıldırım’a 36 kez ‘Osman Bey’ diyor. Ankara’da Cumhuriyet hakimini katledeni burada ‘Osman Bey’ yapıyor. Alparslan Arslan (Danıştay suikasti davası sanığı) burada günlerce sorgulandı. 13 Ağır Ceza Mahkemesi’nde Alparslan Arslan ‘bey’ değildi de Osman Yıldırım nasıl bey yapıldı. Amerika onu bey yaptı, gizli örgüt onu bey yaptı. AKP’nin Amerika’ya yaslanarak Türkiye’ye karşı yürüttüğü operasyonda sorumluluk üstlenen, inatla o sorumluluğu yerine getirmeye çalışan hakimi reddediyorum. Danıştay sanıklarının sorgusu bittikten sonra davaları ayırmasanız, burada beni değil benim iskemlemi yargılarsınız" dedi.

ÇAPRAZ SORUGUSUNDA YILDIRIM’A YARDIM ETTİ Hasan Hüseyin Özese’nin çapraz sorgusu esnasında Osman Yıldırım’a yardım ettiğini de öne süren Doğu Perinçek, "Osman Yıldırım’ın gizli tanık 9 olduğu duruşmada bir üye hakim tarafından açıklandı. Siz onu tanık ve sanık olarak birlikte sorgulamadığınız zaman ona cesaret veriyorsunuz" diye konuştu. Doğu Perinçek reddi hakim talebine ilişkin açıklamsının devamında şunları söyledi: "Üye hakim Hasan Hüseyin Özese, ben cezaevindeyken hakkımda verilen bir dinleme kararını imzalıyor. Doğu Perinçek, Ferit İlsever cezaevindeyken evlerini dinleyerek hangi terör suçunu önleyeceksiniz. Usul kanunu ne diyor soruşturmada görev alan bir hakim yargılamada görev alamaz. Bu açıdan da reddediyorum. İkinci Ergenekon davasında üye hakim Hasan Hüseyin Özese, sanıklardan Albay Hasan Atilla Uğur’un çapraz sorgusunda ’Siz Abdullah Özcalan’ı sorguladınız. Doğu Perinçek’in PKK’nın ikinci adamı olduğu konusunda bir şey öğrendiniz mi?’ diyor. Bu iddialara ilişkin iki kesin hüküm var. Bana iftira atan Sami Demirkıran 1 yıl 3 ay hapis cezasına çartırılıyor. Hakim iftira attığı zaman kürsüde mi oturacak? Hasan Hüseyin Özese’yi HSYK’ya şikayet ediyoruz. Husumet ve kin duygusu içinde olan Hasan Hüseyin Özese’yi reddediyorum."

TARAFSIZLIĞIMI AÇIKÇA İFADE EDİYORUM Doğu Perinçek ve diğer 4 sanığın red talebinin ardından söz alan üye hakim Hasan Hüseyin Özese, gerek üye gerekse başkan olarak görev yaptığı sürede Alparslan Arslan, Doğu Perinçek, Osman Yıldırım da dahil olmak üzere herkese ‘bey’ diye hitap ettiğini söyledi. Bu durumun tarafsızlığını açıkça gösterdiğini ifade eden üye hakim Hasan Hüseyin Özese, "Bu mahkemede görev yapmam ve kürsüde oturmam HSYK’nın görevlendirmesi sonucundadır" dedi.

Üye hakim Hasan Hüseyin Özese’nin reddedilmesine ilişkin talebe dair görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Doğu Perinçek’in hakkında verilen dinleme kararına ilişkin 28 Eylül 2009’da dile getirdiğini bu tarihten sonra 7 gün içerisinde red talebinde bulunması gerektiğini belirtti. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel mütalaasının devamında şunları söyledi: "Doğu Perinçek’ e çapraz sorgusu esnasında ’Sayın Abdullah Öcalan’ diye başlayan mektupta ki saygılı uslubun gerekçesi sorulmuştur. Kendisi de, bir siyasi partinin başkanı olduğunu belirterek nezaket kuralları gereği böyle hitap ettiğini söylemiştir. Üye hakin Hasan Hüseyin Özese’nin tüm sanıklara aynı şekilde hitap ettiği gözlemlenmiştir."

GEREKÇELER İLE BAĞDAŞMIYOR Mahkeme heyetinin Doğu Perinçek’in de arasında bulunduğu 5 sanığın reddi hakim talebini, CMK’da belirtilen red gerekçeleri ile bağdaşmadığı için reddetti. Sabah ki oturumda heyette bulunan üye Hakim Hasan Hüseyin Özese’nin mahkemenin reddi hakim talebine ilişkin kararını açıklarken heyette yer almadığı gözlendi. Mahkeme heyetinde Hasan Hüseyin Özese yerine üye hakim Hüsnü Çalmuk heyette yer aldı.