SiyasetDışişleri'nden Avrupa Konseyi'ne tepki: Avrupa İnsan hakları sistemi zedelendi

Dışişleri'nden Avrupa Konseyi'ne tepki: Avrupa İnsan hakları sistemi zedelendi

03.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nde Osman Kavala davasının AİHM’e havale edilmesine dair ara kararın oy çokluğuyla kabul edilmesinin ‘Avrupa insan hakları sisteminin itibarını zedelediğini’ açıkladı.

Dışişlerinden Avrupa Konseyine tepki: Avrupa İnsan hakları sistemi zedelendi

Bakanlığın yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 2 Aralık 2021 tarihinde ülkemizin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kavala kararını uygulayıp uygulamadığının tespiti hususunu AİHM'e havale etme niyetini içeren bir bildirimde bulunmuş ve konuya ilişkin görüşümüzü iletmemizi talep etmişti. Hükümet görüşümüz, bugüne kadar gösterdiğimiz işbirliği anlayışıyla uyumlu olarak, 19 Ocak 2022 tarihinde Avrupa Konseyi’yle paylaşılmıştı. Görüşümüzde, ülkemizin AİHM kararının gereğini yerine getirdiği, Kavala’nın tutukluluk durumunun halen devam eden başka bir yargı süreci nedeniyle olduğu ayrıntılarıyla açıklanmıştı. Buna rağmen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Kavala davasının AİHM’e havale edilmesine dair bir ara kararı oy çokluğuyla kabul etmiştir. Böylelikle, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ülkemizde devam eden bağımsız yargı sürecine müdahale niteliği taşıyan yaklaşımını devam ettirmiş ve yargı sürecine saygı ilkesini ihlal etmiştir. Kavala kararının sürekli olarak gündemde tutulmasını, iyi niyetten uzak, kasıtlı ve de tutarsız bir yaklaşım olarak görüyoruz. İç hukukta süren dava gözardı edilerek siyasi saiklerle alınan bu önyargılı kararın Avrupa insan hakları sisteminin itibarını zedelediği aşikardır.”

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “AK Bakanlar Komitesi yargısal makamlar gibi hareket ederek yetkisini aşmıştır” denildi.
Osman Kavala, avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada "AİHM'in yapacağı değerlendirmenin ülkemizde insan hakları ile ilgili hukuk normlarının korunmasına katkı sağlayacağını umuyorum" dedi