SiyasetAlman Bakan'a Osman Kavala tepkisi! Bakan Çavuşoğlu: Türkiye aleyhine kullanıyorsunuz

Alman Bakan'a Osman Kavala tepkisi! Bakan Çavuşoğlu: Türkiye aleyhine kullanıyorsunuz

29.07.2022 - 19:40 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye’de iç hukuk yolu tüketilmeden bir karar alıyorsa, özellikle de bunu İstanbul Sözleşmesi'ni iptal ettiği için Türkiye diye bir atmosfer oluşuyor çerçevesinde yapıyorlarsa o zaman bu siyasi bir karar olur. Bu kadar karar uygulanmazken, bunları Yunanistan’a hatırlatmazken niye Osman Kavala konusunu sürekli olarak gündeme getiriyorsunuz. Çünkü Osman Kavala’yı Türkiye aleyhine kullanıyorsunuz, fonluyorsunuz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından iki ülkenin Dışişleri Bakanları kameraların karşısına geçip açıklamalarda bulundu. Osman Kavala ile ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Avrupa İnsan Hakları kararları doğru bende parlamenter meclisinin iki sene başkanlığını yaptım. Ortak değerler var, savunduğumuz değerler var. Ama sorunsuz bir ülke de yok. Elbette Kavala davası hakkındaki yorumları kendi yorumlardır. Herkes düşüncesini söyleyebilir. Ama Sayın Baerbock çıkıp Yunanistan’dan geldi. Çıkıp da yine basının önünde 14 yıldır uygulanmayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarını hatırlatsaydı, daha çok saygı duyardım. Çünkü 14 senedir orada yaşayan Türk Halkının haklarındaki kararlar uygulanmıyor. Fransa’da İnsanlar Hakları Mahkemesinin kararları var. Aynı şekilde bu 2011’den bu yana 11 yıldır uygulanmıyor, bu işkence ile ilgili bir şey. Gelelim Norveç’e Avrupa Birliği üyesi değil ama Avrupa Konseyi üyesi. Çocuklara ilişkin sosyal haklarıyla ilgili, çocukların ve kadınların haklarına hepimiz önem veriyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı uygulanmıyor. Almanya’ya gelelim. Almanya’da Warner Almanya davası var. Bu karar neyle ilgili hapishanede insanlıkdışı davranışlar ve işkence. Hangi yılda bu mahkeme kararı aldı. 2016 yılında bu karar alındı. Sayın Baerbock Almanya’da İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarını uygulamıyor dese kendilerinin görüşlerine daha fazla saygı duyarım. Peki bütün bu mahkeme kararları diğer ülkelerde de var. Bunlar uygulanmazken, niye bir tek kişi, elbette insan hakları mahkemesine bizim her bir vatandaşımızın iç hukuk yolu tüketildikten sonra başvuru hakkı vardır. Bu Osman Kavala içinde geçerlidir, A ve B ismi içinde geçerlidir. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin aldığı serbest bırakma kararını uygulamıştır. Ama başka suçlardan dolayı tutukluluğu devam etmiştir. Nitekim farklı suçlamalardan dolayı bir ceza almıştır. Şimdi içerde de sadece Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi değil, Anayasa Mahkemesi dahil iç hukuk yolu içinde hiyerarşi içinde tüm mahkemelere başvurabilir. Mahkemelerin kararlarına herkesin saygı duyması lazım. Buna itirazı olanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gider. Ama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye’de iç hukuk yolu tüketilmeden bir karar alıyorsa, özellikle de bunu İstanbul Sözleşmesini iptal ettiği için Türkiye diye bir atmosfer oluşuyor çerçevesinde yapıyorlarsa o zaman bu siyasi bir karar olur. Bu kadar karar uygulanmazken, Yunanistan’dan geldiniz. Bunları Yunanistan’a hatırlatmazken niye Osman Kavala konusunu sürekli olarak gündeme getiriyorsunuz. Çünkü Osman Kavala’yı Türkiye’yi aleyhine kullanıyorsunuz, fonluyorsunuz. Gezi olaylarında ne kadar fonlandığını biliyoruz. Sizlerin ne kadar destek verdiğinizi biliyoruz. O nedenle Osman Kavala konusun sürekli gündemde tutuyorsunuz” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Bu konularda çifte standarda düşmeden, iki yüzlülük yapmadan oturup konuşalım”

Konuşmasını sürdüren Bakan Çavuşoğlu, “Avrupa Konseyi Bakanlar Konseyi toplantılarında oylamalar olurken, tüm ülkeleri arayıp hatta bazı ülkeler sizin onları tehdit ettiğinizi de söyledi. Niye Almanya tek başına bu işin peşine düşüyor da, tüm ülkeleri de tek tek arıyor, Türkiye’nin oradan atılması için çaba sarf ediyor. Başka mahkeme kararları da var, hepsinin örneklerini verdim, daha da çok verebilirim. O nedenle bu konularda çifte standarda düşmeden, iki yüzlülük yapmadan oturup konuşup ne olduğunu ve hukuk çerçevesinde neler yapılması gerektiğini de biz Türkiye olarak konuşmaya hazırız” diye konuştu.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: TERÖR ÖRGÜTLERİNE KUCAK AÇILMASI MÜTTEFİKLİK RUHUYLA BAĞDAŞMAZ

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Terörle mücadeleye ilişkin görüşmede kaygılarımızı kendilerine aktardık. PKK, PYD, YPG, FETÖ olmak üzere terör örgütlerine kucak açılmasının müttefiklik ruhuyla bağdaşmayacağını vurgulamak istiyorum” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından iki ülkenin Dışişleri Bakanları kameraların karşısına geçip açıklamalarda bulundu.

“Ticaretimizin her iki tarafın yararına bir şekilde artmasını istiyoruz”

Almanya ile Türkiye arasındaki ticaretle ilgili bilgiler aktaran Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Almanya ülkemizin önemli ortaklarından biri. Stratejik nitelikli, çok boyutlu ve köklü ilişkilerimiz var. NATO’da müttefik ülkeyiz. Almanya’da bulunan 3 milyonu aşkın Türk toplumu ülkelerimizi birbirine daha sıkı bağlıyor. Almanya Türkiye’nin en büyük ticaret ortağıdır. 2021 yılında ticaret hacmimiz 41 milyar doları yakaladı, bu yıl rakamlar gösteriyor ki 45 milyar dolara çıkabiliriz. Ticaretimiz son derece dengeli. Almanya lehine küçük bir açık var ama tolere edilebilecek bir durumda. Ticaretimizin her iki tarafın yararına bir şekilde artmasını istiyoruz. Bunun içinde çalışmaya devam etmeliyiz. 2021’de pandeminin etkilerine rağmen 3 milyonu aşkın Alman turist Antalya’ya geldi. 2022 yılında da en fazla turist geleceğini görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

“Terör örgütlerine kucak açılması müttefiklik ruhuyla bağdaşmaz“

Terörle mücadele konusunda kaygılarını aktardığını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, “Terörle mücadeleye ilişkin görüşmede kaygılarımızı kendilerine aktardık. PKK, PYD, YPG, FETÖ olmak üzere terör örgütlerine kucak açılmasının müttefiklik ruhuyla bağdaşmayacağını vurgulamak istiyorum. Maalesef son dönemlerde listesini de Sayın Baerbock’a verdim. Almanya’da PKK faaliyetlerinde artış görüyoruz. Yasaklanmış paçavralarıyla birlikte. Stuttgart Başkonsolosluğuna ait aracımızın kundaklanmasıyla ilginin tereddütlerimizi ilettim. Terör örgütleriyle mücadelede daha somut adımlar ve işbirliği beklentimizi açık bir şekilde bir kere daha aktarmak istiyorum” diye konuştu.

“Avrupa Birliği'nin somut ve anlamlı adımlar atması gerekiyor”

Savunma sanayi ürünlerindeki kısıtlamaların halen devam ettiğini söyleyerek konuşmasını sürdüren Bakan Çavuşoğlu, “Savunma sanayi ürünlerindeki kısıtlama halen devam ediyor. Müttefiklik ruhuna uygun değil. Müttefikler arasında kısıtlamaların olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde hükümetler arası istişarelere ve bakanlıklar arasında stratejik diyalogların işlerlik kazandırılması önemlidir. Bütün ikili meseleler ve bölgesel konuları ele almamızda fayda var. Almanya yol alan stratejik diyalog mekanizmasını canlandırmak istiyoruz. Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri her zaman olduğu gibi yine masada. Biz Türkiye olarak önümüzdeki siyasi engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Avrupa Birliği'nin somut ve anlamlı adımlar atması gerekiyor. Gümrük Birliği Anlaşması'nın modernizesi için müzakerelerin tekrar başlaması ve vize serbestliği hayata geçmesi bizim haklı talebimizdir. Bunlar 2016 göç açıklamasında da açık net bir şekilde var” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“Tahıl anlaşmasının iki ülke arasında güven artırıcı ve ateşkese vesile olmasını umut ediyoruz”

Haberin Devamı

“Avrupa’nın iki ülkesi olarak bölgesel konularda işbirliğimizi artırmak istiyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren Bakan Çavuşoğlu, “Ukrayna meselesinde sürekli yaptığımız çalışmalar ve attığımız adımlar ve gelişmeler hakkında bilgiler aktarıyorum. Çünkü bizim işbirliğimiz bölgedeki sorunların çözülmesi için fark oluşturabilir. Avrupa’nın en güçlü ülkeleri olarak işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Tabi bu günkü görüşmemizde Ukrayna savaşı, tahıl ihracatı ve savaş hakkında görüş alışverişinde bulundu. Bu tahıl anlaşması konusunda da daha önce yazılı bir özet bilgi göndermiştim. Türkiye olarak her iki tarafla yani Ukrayna ve Rusya ile temaslarımız devam ediyor. Siyasi angajmanın sağlanması ve sorunların masada çözüme kavuşturulması için önemli buluyoruz. Bunun için önemli gayret sarf ediyoruz. Ukrayna tahılının Karadeniz’den ihracatı konusunda İstanbul’da varılan anlaşmanın önümüzdeki süreçte iki ülke arasında önemli bir güven artırıcı adım olmasını ve ateşkese vesile olmasını umut ediyoruz. Her ne kadar ikisi farklı konular olsa da sorunsuz işlemesi olumlu bir hava oluşturacağını düşünüyoruz. Anlaşmanın başarılı ve sorunsuz bir şekilde devam etmesi için Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“Almanya’nın özellikle Doğu Akdeniz ve Ege konusunda dengeli tutumunu korumasını istiyoruz”

Bölgesel konuların da ele alındığını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Bölgesel konular içinde Doğu Akdeniz, Kıbrıs meselesi var, NATO var, Suriye var en son Astana formatında bir toplantı oldu. O toplantıyla ilgili bilgi verdik. Almanya’nın özellikle Doğu Akdeniz ve Ege konusunda dengeli tutumunu korumasını istiyoruz. Almanya dahil üçüncü ülkelerin provokasyon ve propagandalara özellikle Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin propagandasına alet olmaması gerekiyor. Almanya bu süreçte geçmişte, dürüst bir arabuluculuk izledi, dengeli bir tutum sergiledi. Son zamanlarda bu dengenin kaybolduğunu görüyoruz. Her iki tarafı dinlemek ve bilgi almak gerekiyor. Avrupa Birliği üyesi diye bir tarafın söylediğini mutlak doğru kabul etmek dürüstlüğe yakışmaz. Bu propagandalara alet olmadan her türlü meseleyi biz Türkiye olarak görüşmeye hazırız. Her türlü meselenin de diplomasi ve barış yoluyla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: YUNANİSTAN AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKESİ DİYE YANLIŞ YAPTIĞI HALDE SAHİP ÇIKMAK DOĞRU DEĞİL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ege'de ve Akdeniz’de Yunanistan’la yaşanan sorunlara ilişkin, “Yunanistan Avrupa Birliği ülkesi diye yanlış yaptığı halde sahip çıkmak doğru değil. Biz mektup yazdık bunu anlattık. Yunanistan’ın verdiği cevap hukuk çerçevesinde değil. Uluslararası hukukla cevap veremiyor. Çünkü suçlu. Sizde burada haksızsa buna haksızsın diyebilmelisiniz. Ama bunu diyemiyorsunuz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile İstanbul'da basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından iki bakan kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Yunanistan’la yaşanan Ege adaları ve Akdeniz sorunuyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bizim Yunanistan’la Ege’de ve Akdeniz’de ihtilaflarımız var. Ama biz Türkiye olarak bunların barışçıl yöntemle çözülmesi için eski adıyla istikşafı, şimdi istişari diyoruz, görüşmeleri Yunanistan’la da başlattık. En son mart ayında sayın cumhurbaşkanımız lütfetti, sayın Başbakan Miçotakis’i İstanbul’da bir öğle yemeğinde ağırladı ve güzel bir görüşme oldu. Ama Yunanistan, kara propagandasını, Türkiye adına lobi yapıyor. Ama bunu yaparken de uluslararası hukuk çerçevesinde yapmıyor maalesef. Uluslararası hukuk çerçevesinde yapmıyorsa bu propagandaya inanmamak lazım. Bizim Birleşmiş Milletlere yazdığımız mektup gayet açıktı. Şimdi uluslararası mahkemelerin kararları vardır, aynı şekilde sözleşmeler vardır ve de uluslararası anlaşmalar vardır. Bu adalar Yunanistan’a 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Anlaşması'yla verildi. Ama bazı adalar için bir şart konuldu, Yunanistan bunları silahlandıramaz deniyor. Ama Yunanistan bu anlaşmaları ihlal ediyor ve silahlandırıyor. Şimdi uluslararası hukuktan bahsediyorsak Yunanistan Avrupa Birliği ülkesi diye yanlış yaptığı halde sahip çıkmak doğru değil. Biz mektup yazdık bunu anlattık. Yunanistan’ın verdiği cevap hukuk çerçevesinde değil. İşte Türkiye bizim egemenliğimizi tehdit ediyor, propaganda yapıyor. Uluslararası hukukla cevap veremiyor. Çünkü suçlu. Sizde burada haksızsa buna haksızsın diyebilmelisiniz. Ama bunu diyemiyorsunuz. Avrupa Birliği üyesi olmak her türlü hakka sahip olmak. Uluslararası hukukun ihlali, insan haklarının ihlali ve her türlü hatada, istismarda kol kırılır yen içinde kalır diye bizde söz var. Bizim Avrupa Birliği içinde kalır, ne olursa olsun biz bunu destekleriz, bu olmaz. Bu tür anlaşmalarda Avrupa Birliği olarak önemli ülkeler olarak, Almanya olarak biz bu konuda ne yapabiliriz diye bakmalısınız. Sayın Merkel bunu yapıyordu, işin doğrusu Almanya o dönemde dengeliydi. Aramızda bir fark var. Biz üçüncü taraflara dengeli olun, adaletli olun diyoruz. Yunanistan ise ne kadar haksız olursam olayım benim tarafımı tutun diyor. Maalesef başarılı da oluyor. Biz Almanya’nın dengeli tutumunun devam etmesini istiyoruz. Bir ülke haksızken onun yanında olmak doğru bir yaklaşım olmaz” dedi.

“Yunanistan haksız olduğu konuda da mağdur edebiyatını ve ağlamayı çok iyi yapar”

"Propaganda konusunda Yunanistan çok başarılı" diyerek konuşmasını sürdüren Bakan Çavuşoğlu, “Yunanistan bu konuda çok başarılı. En haksız olduğu durumda bile mağdur edebiyatını çok iyi yapar, ağlamayı çok iyi yapar. Bu konuda her iki tarafından dinlenmesi gerekiyor. O çerçevede kurumlar olsun, uluslararası örgütler olsun, gerekse de ülkeler olsun dengeli ve adil davranılması gerekiyor. Yunanistan’ın geri itmeler konusunda yaptığı kabul edilebilir değil. Botların şişlenmesi, insanların soğukta kıyafetleri de üzerlerinden çıkartılarak ölüme terk edilmesi, 19 göçmen bu gece sınırda öldü. Avrupa Birliği’nin kurumları gerek parlamento, gerekse OLAF bunları tespit etti. Umarım bu konularda samimi soruşturmalar olur. Göçmen konusu uluslararası bir sorundur. Artarak devam edeceğini de görüyoruz. Bu konunun uluslararası hukuk çerçevesinde ciddi bir şekilde ele alınması gerekiyor. Ama insan haklarına riayet ederek bunların yapılması lazım” diye konuştu.

Yazarlar