22.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Abdullah Karakuş - Ankara
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sofrası’nda dün kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Akademisyen, gazeteci ve yazarları sofraya davet eden Erdoğan, konu başlığını “Terör ve terörle mücadele” ile “Güvenlik-demokrasi dengesi” olarak belirledi. Yemekte, son terör saldırıları, DAEŞ ve PKK başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadele, kamu güvenliği ile özgürlükler arasında dengenin korunması, Suriye’deki savaş ortamının etkileri, terörle mücadele çerçevesinde Türkiye’nin aldığı tedbirler üzerinde duruldu. Erdoğan’ın, yemekte, 2005’ten bu yana terör sorununun çözülmesi için samimiyetle atılan adımların nasıl kötüye kullanıldığını ve güvenlik ortamı sağlanmadan atılacak adımların karşılık bulmadığı görüşünü paylaştığı ifade edildi. Davet ettiği isimlerin bölge halkının yaralarının sarılması dahil önerilerini dinleyen Erdoğan’ın hem terörle mücadelede kararlılık mesajı verdiği, hem de yaşananlardan zarar gören halkın yaralarının sarılmasına yönelik hassasiyetini ilettiği ifade edildi.
Kamu güvenliği dengesi
Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sofrası’nda dün “Terör ve Terörle Mücadele ile Güvenlik/Demokrasi Dengesi” ana konu olarak ele alındı. Alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı olarak gerçekleşen yemek yaklaşık 3 saat sürdü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağırladığı konuklar, akademisyenler ve gazeteci-yazarlardan oluştu. Cumhurbaşkanlığı Sofrası’nda son terör saldırıları, DAEŞ ve PKK başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadele, kamu güvenliği ile özgürlükler arasında dengenin korunması, Suriye’deki savaş ortamının etkileri, terörle mücadele çerçevesinde Türkiye’nin aldığı tedbirler üzerinde ayrıntılı olarak duruldu. Erdoğan katılanların görüşlerini uzun uzun dinledi.
Yemeğe, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Berktay, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öz, Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Akgün, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) İstanbul Genel Koordinatörü Doç. Dr. Fahrettin Altun, aynı zamanda Milliyet yazarı olan TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Ali Özcan, Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç, Dr. Selman Öğüt, Yeni Şafak gazetesi yazarı Prof. Dr. Erol Göka, Sabah gazetesi yazarları Mehmet Barlas ve Hilal Kaplan, Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar ile Star gazetesi yazarı Orhan Miroğlu katıldı. Yemekte, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan da yer aldı.
Kötüye kullanıldı
Yemekte Türkiye’nin PKK, IŞİD ve DHKP-C’nin terörist faaliyetleriyle mücadele ettiği üzerinde durularak, terör örgütlerinin bu eylemleri konusundaki bölgesel etkiler ve Güneydoğu’daki terör operasyonları konuşuldu.
Bazı katılımcıların, sadece belli hedefleri gözeterek değil, demokratik bir sistemin oturtulmasına yönelik reformist adımların atılmasının önemi üzerinde durdukları, bazı katılımcıların ise bölgede örgütle ilişkisi olmayan halkın çatışmalardan gördüğü zararın giderilmesi gerektiğini söyledikleri öğrenildi.
Erdoğan’ın da 2005’ten bu yana sorunun çözümü için atılan samimi adımların nasıl kötüye kullanıldığını anlattığı, bu konuda sadece örgütün değil, örgüte cesaret veren bazı ülkelerin ve uluslararası güçlerin de etkili olduğunu söylediği ifade edildi.
Erdoğan’ın şehit haberlerinden duyduğu büyük üzüntüyü aktararak, güvenlik ortam oluşmadan atılacak adımların sağlıklı olmayacağını belirttiği ve bu konudaki kararlılığını tekrarladığı kaydedildi. Devletin yükümlülüklerini mutlaka yerine getireceğini, zarar görenlerin yaralarının sarılacağını kaydeden Erdoğan’ın bir yandan da mücadelenin sürdürüleceğini ifade ettiği belirtildi.
5 yıldır planlanıyordu
Erdoğan’ın Hakkari’nin Yüksekova’ya Şırnak’ın Cizre’ye taşınmasının da sadece güvenlik politikalarıyla ilgisinin olmadığını, bu konudaki ilk çalışmaların 5 yıl önce başlatıldığını ifade ettiği, bölgenin nasıl daha fazla gelişebileceğine yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini söylediği kaydedildi. Bölge halkının psikolojisi, PKK’nın olası yeni harekat tarzı üzerindeki görüşleri tek tek not alan Erdoğan’ın, bölgedeki önemli aktörler, kanaat önderleriyle sürekli temasta olunmasının önemine vurgu yapan katılımcılara da benzer şeyleri düşündüğünü söylediği kaydedildi.