17.12.2008 - 02:05 | Son Güncellenme:
Gökçer Tahirncioğlu
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Danıştay 2. Daire ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılar nedeniyle Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nce “anayasal laik düzeni yıkmaya çalışmak” suçundan hapse mahkum edilen ve Alparslan Arslan ile Osman Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkındaki kararı bozdu.
Daire davanın, Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıların hükümeti düşürmek adına gerçekleştirildiği öne sürülen Ergenekon davası ile birleştirilmesi gerektiğine hükmetti.
Atılı suçun vasfı
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay 2. Daire’ye yönelik silahlı saldırıyı gerçekleştirerek Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’i öldüren, Cumhuriyet gazetesine yönelik bombalı saldırıları gerçekleştiren Arslan’ı iki kez ağırlaştırılmış müebbet, eylemlere katılan Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır’ı da müebbet hapse mahkum etti.
Kararda, sanıkların anayasal laik düzeni yıkmak için bu eylemleri gerçekleştirdikleri belirtildi ve Ergenekon davası ile bu dava arasında fiili bir irtibat bulunamadığı savunuldu.
Ergenekon iddianamesinde ise, Danıştay saldırısı ile Cumhuriyet gazetesine yapılan el bombalı saldırıları gerçekleştirenlerin Ergenekon terör örgütü adına hareket ettikleri savunularak, eylemlerin AKP hükümetini devirme amaçlı olduğu öne sürüldü.
Ergenekon iddianamesindeki bu konuya ilişkin en önemli dayanak ise, Danıştay davasında müebbet hapse mahkum edildikten bir süre sonra, tutulduğu Sincan F Tipi Cezaevi’nde Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet savcılarınca sorgulanan Osman Yıldırım’ın Cumhuriyet gazetesine atılan bombaları Ergenekon davasının sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün verdiğine yönelik ifadeleri oldu.
‘Dava yeniden görülmeli’
Sanık ve mağdur avukatları ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, temyiz edilen davada, Ergenekon davası dosyasını tam olarak incelemeden hükmünü açıklayan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının bozulmasını istedi.
Sanık avukatlarının gelmemesi nedeniyle temyiz incelemesini duruşmalı yapamayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, incelemeyi dosya üzerinden yaparak kararını hazırladı.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bozan dairenin gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı:
“Tüm dosya kapsamına göre sanıkların mensubu bulundukları iddia edilen örgütün niteliği, atılı suçların vasfının belirlenmesi ve delillerin birlikte değerlendirilmesi yönünden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan Ergenekon davası ile bu dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunun iddia edilmiş olması karşısında öncelikle davaların birleştirilmesinde zorunluluk bulunmaktadır.
Davanın diğer yönleri incelenmeden, öncelikle bu nedenle yeniden görülmesi gerekmektedir.”
‘Kim görevli?’ tartışması
11. Ağır Ceza Mahkemesi, karara direnirse dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gidecek. Mahkeme Yargıtay’ın kararına uyarsa, birleştirilecek davanın nerede görüleceği tartışması yaşanacak. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi görüş birliğine varamazsa, bu konudaki düğümü de Yargıtay çözecek.
Ergenekon bağı tartışması
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay saldırısı davası sürerken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Ergenekon soruşturması ile ilgili bilgi istedi. Ergenekon soruşturmasının henüz başında olan savcılık, Ankara’ya sadece Ocak 2008’e kadar tutuklanan şüphelilerin ifadelerinin yer aldığı tek klasörden oluşan belgeleri gönderdi.
11. Ağır Ceza Mahkemesi de sadece bu dosyayı incelemeyi yeterli gördü ve iki dava arasında bağ bulunmadığını belirterek, Danıştay davasını karara bağladı. Sanık avukatlarının Ergenekon davasının açılmasının beklenmesi yönündeki taleplerini de reddeden mahkemenin eski başkanı Orhan Karadeniz, İstanbul’dan bir kez daha bilgi istediğini, ancak “iki olay arasında bağ kurulamadığı” yanıtı aldığını söyledi.
İstanbul Başsavcılığı’nın bu konudaki yazısında bu yönde bir ifade bulunmadığının anlaşılması üzerine de Karadeniz, “Net olarak hatırlamıyorum. Demek ki sonradan bağ kurulmuş” dedi.
Tanık Yıldırım’a pişmanlıktan yararlanma yolu
Davaların birleşmesi, özellikle Ergenekon davasının önemli tanıklarından Osman Yıldırım’ı etkileyecek. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Danıştay saldırısıyla ilgili olarak müebbet hapisle cezalandırılan Yıldırım için “etkin pişmanlık” yolu açılacak. Dosyalar birleşirse Yıldırım, Ergenekon davasıyla ilgili verdiği ifadeler dolayısıyla “mensubu olduğu örgütü açığa çıkaracak bilgiler veren sanık” statüsüne kavuşacak. Bu durumda Yıldırım, TCK’daki etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma hakkına kavuşacak ve müebbet hapis cezası 9 yıla kadar inebilecek.