SiyasetBDP MHP ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi

BDP MHP ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi

03.02.2011 - 17:30 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulunda, BDP, MHP ve CHP’nin grup önerileri kabul edilmedi.

BDP MHP ve CHPnin grup önerileri kabul edilmedi

Genel Kurulda gündemdışı konuşmaların ardından ilk olarak BDP’nin hayvancılık sektörünün sorunlarının araştırılmasıyla ilgili önergesinin bugün görüşülmesini içeren grup önerisi ele alındı.

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, hayvancılığın iktidarın uyguladığı yanlış politikalar sonucunda "bugünkü duruma düştüğünü" ileri sürdü.

Yıldız, hayvancılığa yeterli desteklemenin yapılamadığını ileri sürdü.

Kırmızı etin kilogram fiyatının Avrupa’da 4-5, ABD’de 3 dolarken Türkiye’de 15 dolar civarında olduğunu ifade eden Yıldız, "2009 Haziran ayında 18 TL olan dana kıyması 24 TL’ye kadar çıkmıştır. Et tüketimi lüks tüketime dönüştürülmüştür" dedi.

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, sıfır faizle kredi alanların "borcu nasıl ödeyeceğiz diye tir tir titrediğini" öne sürdü.

"Süt, et para etmiyor" diyen Özkan, "Hayvancılığına sahip çıkma adına bugünden tezi yok et, süt, canlı hayvan, karkas et, süt tozunun yurtdışı alımını bir an önce durdunuz" diye konuştu.

Özkan, süte desteğin artırılmasını da istedi.

AK Parti Antalya Milletvekili Abdurrahman Arıcı, pratik olarak bundan sonra kurulacak araştırma komisyonunun çalışamayacağını belirtti.

AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, Türkiye’nin tarımsal büyüklük açısından AK Parti iktidarında önce 11. sırada olduğunu şimdi 8. sıraya yükseldiğini ifade etti.

Hayvancılıkta verimliliğin ciddi anlamda arttığını belirten Koyuncu, ulusal süt kayıt sisteminin kurulduğunu anımsattı.

Koyuncu, tarımdaki destekleme uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Daha sonra yapılan oylamada, BDP’nin önerisi kabul edilmedi.

-KÖY KORUCULARININ SORUNLARI-

Haberin Devamı

Daha sonra MHP’nin geçici köy korucularını sorunlarının araştırılmasıyla ilgili araştırma önergesinin bugün Mecliste görüşülmesine ilişkin grup önerisi ele alındı.

MHP İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi, 59 bin civarında geçici köy korucusu bulunduğunu, 1985 yılından bu yana 1356 köy korucusunun şehit edildiğini kaydetti.

Köy korucularının tehdit ve baskı altında olduğunu savunan Sipahi, köy korucularının az emekli aylığıyla kalabalık ailelerine bakamadığını dile getirdi.

CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz ise geçici köy korucularının "kayıtdışı işçi" statüsünde olduklarını ifade ederek, kayıtdışı işçi çalıştırmanın İçişleri Bakanlığına yakışmadığını söyledi.

Köy korucularının sosyal güvenlik haklarından yararlandırılmasından yana olduklarını bildiren Ağyüz, sosyal güvencesi sağlandıktan sonra köy koruculuğunun kaldırılması ve köy korucularının başka kurumlarda istihdam edilmesinden yana olduklarını ifade etti.

AK Parti Konya Milletvekili Ali Öztürk, köy korucularının çok önemli görevler yerine getirdiğini belirtti. Öztürk, korucuların sahipsiz olmadığını ve haklarının korunduğunu anlattı.

Konuşmaların ardından oylanan MHP’nin grup önerisi de kabul edilmedi.

-TRT HAKKINDA MECLİS ARAŞTIRMASI-

Haberin Devamı

Genel Kurulda CHP’nin TRT hakkında Meclis Araştırması açılması yönündeki önergenin bugün görüşülmesi yönündeki grup önerisi de benimsenmedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, TRT’nin 2004 yılından itibaren yasalarda belirtilen görev tanımından oldukça uzaklaştığını öne sürdü.

İktidara muhalif tüm kesimlere adeta sansür uygulandığını iddia eden Köktürk, Kurumun "iktidar yandaşlarınca parsellendiğini ve çiftlik konumuna getirildiğini, yandaş gazetecilere uçuk ve ölçüsüz rakamlar ödendiğini" söyledi.

TRT’nin 23 Nisan, 29 Ekim gibi ulusal günlerde artık özel yayın yapmadığını ifade eden Köktürk, "TRT’nin özel operasyonların aracısı haline geldiğini gözlemliyoruz. İnsanlar artık gözaltına alınacağını, tutuklanacağını TRT’den öğreniyor" diye konuştu.

Köktürk, ilgili mevzuatta öngörülen koşulların oluştuğunu ve Genel Müdürün derhal görevden alınması gerektiğini öne sürdü.

AK Parti Ordu Milletvekili Ayhan Yılmaz, TRT’nin milletin ekranı olduğunu belirterek, yıpratmanın doğru olmadığını ifade etti.

"TRT, büyük Türkiye imajını dünyaya taşıyor" diyen yılmaz, kurumun görevini hakkıyla yaptığını söyledi.

Yılmaz, rakamsal bilgiler vererek, kadrolaşma iddialarının doğru olmadığını ifade etti.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, TRT’nin Türkiye’nin önemli sorunlarından biri haline geldiğini, reyting ölçümlerinde hiçbir TRT kanalının adının geçmediğini, izlenirliğinin olmadığını iddia etti.

Günal, "TRT, hiçbir zaman bu kadar kötü yönetilmedi, taraflı yayın yapmadı. TRT, hiçbir dönemde bu kadar iktidarın borazanlığını yapmadı. TRT’nin T’si Türkiye’nin T’si değil, Tayyip’in T’si haline geldi" görüşünü dile getirdi.

AK Parti Van Milletvekili İkram Dinçer, TRT’nin yandaş değil, milletin gönlünü fetheden bir kurum olduğunu, AK Parti döneminde TRT’nin yandaş kuruluş haline getirilmediğini anlattı.

Grup önerilerinin görüşmelerinin tamamlanmasından sonra Genel Kurulda "Torba Tasarı"nın görüşmelerine geçildi.

Yazarlar