30.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Şevket Yaman - Ankara
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Haziran seçimlerinin ardından oluşan siyasi tabloda “bir koalisyon ihtiyacının” ortaya çıktığını belirterek, “Erdoğan hem başkan yardımcılarını hem kabineyi oluştururken MHP’nin yüzde 100 onayını olmak zorunda. Erdoğan’ın bağımsız iradesi artık yoktur” dedi. CHP lideri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik tepkisini de sürdürdü
CHP Genel Merkezi’ndeki makamında bir grup gazeteciyle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
PKK’YA HİZMET EDİYOR: Soylu’yu çok ciddiye almıyoruz, ciddiye alınacak bir bakan değil. Güvenliği sağlaması gereken bir bakanın kışkırtıcılık yapması başlı başına bir felaket. İki; Soylu bunu kendisi mi söyledi, yoksa birileri söyletti mi? Birileri söylettiyse bu bir kaos planının Türkiye’de bir iç çatışma planının ilk adımıdır. Bu hem FETÖ’ye hem PKK’ya yarar. Bu söylem PKK’ya hizmet söylemidir. Soylu, 35 yıldır PKK’nın ayrıştıramadığı, bölemediği toplumu bölmek, ayrıştırmak istiyor. Açıkça Soylu PKK’ya hizmet ediyor. Soylu kullanılıyor. Soylu, geçmiş siyasal birikimine bakınca kullanılmaya müsait bir kişi. Soylu’nun değil ama Soylu’ya bu cümleleri kurdurtan adam kimdir? Onun arkasındaki zembereği kuran adamı bulmak lazım.
ERDOĞAN YÜZDE 42 ALDI: Erdoğan yüzde 52 almadı, 42 aldı. Millet İttifakı’nda her partinin ayrı adayları vardı. Onun oylarında yüzde 10 civarında MHP’nin desteği var.
ÇATI ADAY: (Millet İttifakı çatı aday çıkarabilseydi durum değişir miydi?) Bilemem. Birden fazla bilinmeyeni var. Bir; çatı aday kim olacaktı? İki; çatı aday olduğunda gerçekten destek olacak mıydı? Geriye dönük bir tartışmanın yararı yok. Geleceğe bakmak gerekiyor.
PARLAMENTODA İKİLİ YAPI: Parlamentoda ikili bir yapı var. Önce parlamentoda Ak Parti çoğunluğunu kaybetti. Dolayısıyla zorunlu bir işbirliği sonucu çıktı ortaya. Bu sonuçta Ak Parti, MHP ile yoluna devam edecek. Komisyonlarda çoğunluğunu kaybetti, komisyonlardaki yapı da değişmiş olacak. Ben Ak Parti’nin geçmiş yasama dönemlerindeki rahatlığını bulamayacağını görüyorum.
RAHAT HAREKET EDEMEYECEK: Erdoğan’ın partisi yüzde 42 aldı, kendisi MHP’nin desteğiyle yüzde 52’lik bir çizgiyi yakaladı. Yüzde 52 Erdoğan’ın çok da rahat hareket edebileceği bir süreci ortaya koymuyor, parlamento çoğunluğunu kaybetmesi nedeniyle. Erdoğan parlamentodaki yapıyı dikkate alarak o kararnameleri şekillendirecek.
KOALİSYON İHTİYACI VAR: Erdoğan’ın bir koalisyon yapma ihtiyacı var. Bu MHP-AKP koalisyonu mu olacak yoksa daha geriş bir siyasal tabanı mı oluşturacak ona bakmak gerekiyor. Erdoğan, ‘tamam seçildim ama yani sadece MHP ile değil daha geniş bir siyasal taban oluşturdum dolayısıyla toplumun her kesimini kucaklayacak bir düşünce ile yola çıkıyorum’ mesajı da vermek isteyebilir. Zaman gösterecek. Erdoğan bu çalışmayı MHP’nin olurunu almadan sonuçlandıramaz. Erdoğan’ın bağımsız iradesi artık yoktur. Çünkü Erdoğan hem başkan yardımcılarını hem kabineyi oluştururken MHP’nin yüzde 100 onayını olmak zorunda.
VEKİL TRANSFERİ İHANET: (Ak Parti’nin parlamentoda çoğunluğu almak için farklı partilerden milletvekili transferi yapabileceği iddiaları konusunda) Milletvekili transferleri demokrasinin yüz karasıdır. Seçilen kişinin seçildiği partiyi bırakıp başka bir partiden milletvekili olması oy aldığı vatandaşlara ihanettir. Vatandaş seni X partisinden seçti parlamentoya gönderdi. Böyle bir pazarın açılması milletvekili pazarının açılmasını doğru bulmuyorum, şık bulmuyorum.
BEKLENTİ İKİNCİ TURA KALMASIYDI: (CHP’den seçim gecesi yapılan ‘seçim ikinci tura kaldı’ açıklamaları konusunda) İki açıklama da doğruydu. Evet o sonuçlar göre ikinci tura kalıyordu. Ama sonradan çıkan tablo, ikinci tura kalmayacağı yönündeydi. 51 küsürdü, aşağı iner mi diye beklendi. Kabul etmek lazım, buraya gelenlerin beklentisi ikinci tura kalmasıdır. Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Ben açıklama yapsam, yaşamayacak mıydı?
İNCE TATİLDE: (Muharrem İnce ile görüşecek miziniz?) Telefonla konuştuk ama yan yana gelmedik, geliriz. Seçim gecesi de telefonda konuştuk. Tatile gitti Muharrem Bey, tatil sonrası konuşacağız.
DUYGUSALLIK YAŞIYORUZ: (Kurultay tartışmalarının uzaması sizce Muharrem Bey’in işine mi geliyor?) Onu bilemem, özel bir yorum yapamam. Seçim sonuçlarının sağlıklı analize ihtiyacı var. ODTÜ’den hocalara sonuçları Onursal Bey teslim etti. Değerlendirmeyi partiliye versek, ‘o CHP’li zaten, öyle analiz mi olur’ diyecekler. Şu anda hepimiz yoğun bir duygusallık yaşıyoruz. Neden Muharrem Bey 30,6’da kaldı neden Erdoğan yüzde 52’yi buldu, neden CHP’nin oyu 22,6’da kaldı. HDP nasıl aştı barajı, İYİ Parti, Saadet Partisi’nin pozisyonu. Bütün bunların akılcı bir değerlendirmeye ihtiyacı var.
‘Erken yerel seçim olmaz’
Bu sonuçlar yerel seçimlerde bize umut vadediyor. Benim ilk gördüğüm tablo yerel seçimlerde iyi sonuç alacağız. Daha önce söylediğim Ankara, İstanbul, Denizli, Balıkesir, Antalya, Mersin; Adana bunları alabiliriz. Adayları önceden, anketler yaparak belirleyeceğiz. Adayları olabildiğinde erken belirleyeceğiz. YSK takvimini beklemeden belediye başkanı adayımız budur diyeceğiz ve git kardeşim çalış diyeceğiz. (Yerel seçimler erkene alınır mı?) Olmaz, nedeni de şu Anayasa’nın değişmesi lazım.