21.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “15 Temmuz gecesine ait çok önemli bir delil elde edildi. Bir FETÖ’cünün telefonundan elde edilen veri. O gece FETÖ’nün doğrudan darbeyle alakalı olduğuna dair tüm tezlerimizi, verilerimizi güçlendiren yeni bir delile ulaştık. Bunu da ilgililere ulaştırdık. Bu konuda bir adım bekliyoruz” dedi.
Gül, firari Akın İpek’in İngiltere’de pasaportuna el konulmasına ilişkin sorular üzerine de, “Bağımsız Türk yargısına iade edilsin diyoruz” ifadelerini kullandı.
Gül, dün Nizip Belediyesi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, FETÖ elebaşının iadesine ilişkin Amerikalı yetkililerle görüştüklerini, Dışişleri Bakanlığıyla çalışma grubu oluşturduklarını anımsattı. Türk heyetinin geçen ay Amerika’ya gittiğini, yine geçen hafta da Ankara’ya Amerika’dan heyet geldiğini aktaran Gül, şöyle devam etti:
‘Adım bekliyoruz’
“Bakanlığımızın yetkilileriyle bir araya geldiler. Hem iadeler hem tutuklu vatandaşların durumuyla ilgili, yargı süreçleriyle ilgili karşılıklı görüşüldü. Temel gündemimiz FETÖ’nün iadesiydi. 15 Temmuz gecesine ait çok önemli bir delil elde edildi. Bir FETÖ’cünün telefonundan elde edilen veri. O gece FETÖ’nün doğrudan darbeyle alakalı olduğuna dair tüm tezlerimizi, verilerimizi güçlendiren yeni bir delile ulaştık. Bunu da ilgililere ulaştırdık. Bu konuda bir adım bekliyoruz”
Gül, ABD Adalet Bakanı ile telefon görüşmesi yapacağını da belirterek, “Bu süreci hep beraber takip edeceğiz. Bu çalışmalar çerçevesinde FBI da okullarla ilgili yaptığı çalışmalar, soruşturmalar var. Bu Amerika’da devam ediyor. Bu konuyu yakından takip ediyoruz. Muhataplarımızla sürekli bilgi akışı içerisindeyiz. Bizler de her türlü bilgi hususunda iş birliğini sürdürüyoruz” dedi.
‘Hukukun gereği’
FETÖ firarisi Akın İpek’in İngiltere’de pasaportuna el konulmasına ilişkin sorular üzerine de seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İngiltere’yi ziyaret ettiklerini anımsatan Gül, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Muhataplarımızla enine boyuna görüşüldü. Mahkemelerimizin iade talebi iletilmişti. Bu hususta biz oradayken yakalama kararı söz konusuydu. Bu konu medyada yansıtılandan farklı gelişmeler de var. Ama her halükarda süreci takip ediyoruz. Bu konuda hukukun gereği hiçbir terör örgütünü korumamaktır. Hukuk devletiyseniz teröristi korumayacaksınız. Terör örgütlerinde ayırım yapmayacaksınız, iyi terörist kötü terörist ayırımı yapmayacaksınız. Kaldı ki biz bağımsız Türk yargısına iade edilsin diyoruz. Elbette kararı mahkeme verecek. Milletimiz bilsin ki Türkiye olarak ülkenin bekasına, devletin, milletin birliğine kim tehdit oluşturuyorsa ister FETÖ ister PKK, YPG, DEAŞ ile mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bu konuda hiçbir zafiyet uğratmayacağız.”
4 bin hakim savcı ihraç edildi
15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden sonra fiili darbe yargılamalarının neredeyse üçte ikisinin tamamlandığını, ilk derece yargılamaların ardından istinat derecesinde Yargıtay’da bu davaların itiraz yolu görüleceğini anlatan Gül, şunları söyledi:
“Varsa mahkumiyetlere, beraatlere itirazlar yine ilgililer tarafından hukuk çerçevesinde yapılıyor ama şunu memnuniyetle ifade etmek lazım ki Türkiye’de özellikle FETÖ’nün yargıdan temizlenmesiyle beraber 15 Temmuz’dan sonra 4 bin hâkim, savcı ihraç edildi. Yargı kendi mecrasını oturtmaktadır. Olağan dönemde nasıl şahlanış dönemine geçiyorsa yargıda da rutin olağanlaşma ve adaletten şaşmayacak bir şekilde yapılanma söz konusudur. Artık bunu da yargıda yavaş yavaş hissetmekteyiz. Vatandaşlarımız da bunu hissetmekte. Yıl sonu itibarıyla darbe davalarının nihayete ereceğini görüyoruz. Yine FETÖ mensuplarının yargılandığı davalar var. Bu hususta hak edenler hak ettiği cezayı alıyor ve haksız iftiralarla vatandaşımızın lekelenmesini önleyecek mekanizmaları getirdik. Hem de gerçek terör örgütü mensuplarının hak ettiği cezayı alma hususunda mekanizmalar getirdik. Buradaki temel arzumuz suçluyla suçsuzun, kuruyla yaşın birbirinden ayrılmasıdır. Bizim temel yaklaşımımız adalettir. Adalet bizim yol haritamızdır.” l GAZİANTEP AA