SiyasetTunç Soyer'in tartışılan sözlerine tepki: Yunanistan'a söylenmeyen sözler tarihimize söylendi

Tunç Soyer'in tartışılan sözlerine tepki: Yunanistan'a söylenmeyen sözler tarihimize söylendi

12.09.2022 - 18:09 | Son Güncellenme:

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in açıklamalarına ilişkin, "Orası tarih platformu değil, orası işgalden kurtuluşun yıldönümünün kutlandığı bir zaman. İşgalcilerin mezalimine karşı olan duruşumuzun anlatılması gerekirken, bunun içeriye dönük bir tartışma haline çevrilmesi son derece sakıncalıdır, ciddi bir şuursuzluktur" dedi.

Tunç Soyerin tartışılan sözlerine tepki: Yunanistana söylenmeyen sözler tarihimize söylendi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MKYK Toplantısı devam ederken açıklamalarda bulundu. MKYK Toplantısı'nın iki önemli gündemi olduğunu belirten Çelik, "Bölgesel ve küresel gelişmelerin değerlendirilmesi, iç güvenlikle ilgili konular gündemimizde. Bölgesel ve küresel konularda Ukrayna krizi başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan meseleler konuşuldu. Yunanistan ile ilgili, Ukrayna-Rusya ile ilgili savaşın çeşitli ülkeler temelinde, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı meydan okumalar temelinde bir değerlendirmeler yapılıyor" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin iç ve dış güvenliğinin bir bütün olduğunu söyleyen Çelik, "Dış güvenlik konusunda çok önemli adımlar, yeni mesafeler kat ediliyor. Yeni eğitim öğretim yılı başladı. Bütün eğitim camiasına başarılar diliyoruz" açıklamasında bulundu.
12 Eylül'ün yıl dönümü olduğunu anımsatan Çelik, "12 Eylül nesilleri yok eden, Türkiye’nin kazanımlarını yok eden bir süreçti. Bunların hepsinin vatanseverlik adına yapıldığı söylendi. Milli egemenliği hedef alan bir girişim vatanseverlikle izah edilemez. Türkiye’nin demokrasisi olgunlaşmış bir demokrasidir" değerlendirmesinde bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in İzmir’in düşman işgalinden kurtarılmasının yıldönümünde yaptığı konuşmaya sert tepki gösteren Çelik, "Önümüzde şöyle bir tablo geliyor. Maalesef Türkiye'de kimlik krizini tetiklemeye çalışanların kullandığı enstrümanlardan bir tanesi; Osmanlı Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti'ni kavga ettirmektir. Halbuki Osmanlı Devleti de, Türkiye Cumhuriyeti de bizimdir. Ya da Atatürk ile geçmişteki devlet adamlarımızı kavga ettirmektir. Bunlardan bahsettiğimiz zaman düşmanla işbirliği yapanlardan, işgalcilerle gizli ittifaklara girenlerden bahsediliyor. En ufak bir akıl kast edilenin bunlar olmadığını ortaya koyar. Tarihte tartışmalı olaylar var. Bunlar tarihçiler tarafından tartışılmaya devam ediyor. Burada önemli olan İzmir’in düşman işgalinden kurtuluş yıldönümünde Yunan güçlerine söylenmeyen sözün tarihimize söylenmiş olmasıdır. Orası tarih platformu değil, orası işgalden kurtuluşun yıldönümünün kutlandığı bir zaman. İşgalcilerin mezalimine karşı olan duruşumuzun anlatılması gerekirken bunun içeriye dönük bir tartışma haline çevrilmesi son derece sakıncalıdır, ciddi bir şuursuzluktur. Arkasından atılan adımlar bu şuursuzluğun devamı olarak önümüze gelmiştir. Bazı siyasetçiler, bu bağlamda söylenen bazı sözlerin Atatürk’ün sözlerini söyleyerek bize cevap vermeye çalışıyor" dedi.

Haberin Devamı

Atatürk’ün söylediği sözlerin bağlamından koparılarak konumlanmasının istismar siyaseti olduğunu söyleyen Çelik, "Atatürk ve arkadaşları ülkemizin işgaline karşı en büyük mücadeleyi vermiş, o büyük safhaları zaferle bir sonuca ulaştırmış büyük mücadelenin kahramanlarıdır. Bu tablo içinde değerlendirildiği zaman bizim herhangi bir ilimizdeki bir pide fırını kadar yaşı olmayan devletlerin bile kendilerine geçmiş üretmek, tarih üretmek için ne kadar gayret sarf ettiğini görüyoruz. Türkiye’yi sanki köksüz bir devlet gibi göstermeye çalışırsanız Atatürk’ü büyük devlet adamı silsilemizin son halkası, Cumhuriyetimizin kurucusu olarak nitelemek yerine geçmişteki devlet adamlarımızla kavga ettirmeye çalışırsanız devletimizin kökleri, devlet adamlarımızın yaslandığı kökler açısından son derece yanlış bir yaklaşımdır. Bu kavga, yetersiz zihinlerin Türkiye’de siyasi kriz çıkarmak için elverişli bir enstrüman olarak yıllarca Türkiye’ye kötülük yapmıştır. Tartışmalı olayları, tartışmalı kişileri bırakalım tarihçiler değerlendirsinler. Biz siyaset adamları olarak siyasete, bu kimlik nifakına karşı duyarlılığımızı koruyalım geçmişle bugünü, bugünle geçmişi kavga ettirmeyelim. Büyük Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bir kökü yok gibisinden savunması yapılacak en büyük kötülüktür" diye konuştu.

Haberin Devamı

Terörle mücadelede iç güvenlik ve dış güvenlik konusunda güçlü adımlar atıldığını kaydeden Çelik, ”Müttefiklerimizin ortaya koyduğu bazı ilkesizliklerle mücadele etmek durumunda kalıyoruz. ABD’nin teröristler için taziye mesajı bu ilkesizliğin başında geliyor. Komuta heyetinin teröristleri ziyaret etmesi bu ilkesizliğin çarpıcı örneklerinden biri olarak duruyor. NATO prensiplerine ABD ile Türkiye arasındaki güvenlik mutabakatına aykırıdır. PKK yabancı terörist organizasyonlar arasında sayılmaktadır. Suriye’deki PYD’nin net bir şekilde PKK‘nın bütün unsurlarıyla varlık gösterdiği bir yer haline gelmiştir. Türkiye’nin terörle mücadelesine yönelik bu ilkesizlikleri sert bir şekilde kınıyoruz. Türkiye’nin terörle mücadelesine dönük bu saygısızlıkları şiddetle kınıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Yunanistan'ın tacizlerine devam ettiğini ifade eden Çelik, "Yunanistan'ın yükseltmeye çalıştığı tahriplerin farkındayız. En son gemiye ateş açmaları. Bu haydutluktur. Bu bir kaza, istenmeyen bir davranış değildir. Resmen haydutluktur. Bu şekildeki tacizlere, filli durum oluşturmaya son vermelidir. Burası çıkmaz sokaktır, bu sokaktan Yunanistan lehine hiçbir şey çıkmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'ATATÜRK'ÜN HERKESİN ORTAK DEĞERİ OLDUĞUNU NİYE DİLE GETİRMİYORLAR?'

Çelik, Atatürk isminin herkesin ortak değeri olduğunu vurgulayarak, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

"CHP'nin geçmiş yıllarda düştüğü tuzaklara düşmeye devam etmesi bir kapasitesizlikten mi kaynaklanıyor, yoksa kör bir inattan mı kaynaklanıyor, bunu anlamak zor. Türkiye Cumhuriyeti köklü bir devlettir. Hangi köklere dayandığı bellidir. Bizim çok köklü bir tarihimiz ve geçmişimiz var. Zamanında bu tarz tartışmaların kimlere fayda sağladığını gördük. Herkesin kendisini köklü bir tarihe bağlaması ve ne kadar gerekli olduğu açıktır. Türkiye'nin kendini bu tarz konularla geçmişinden koparmak yanlıştır. Atatürk'ün herkesin ortak değeri olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti'nin ortak çatısı olduğunu niye dile getiremiyorlar? 9 Eylül İzmir'in kurtuluşunda niye mesele tarih kavgasına dönüştürülüyor. Atatürk'ün düşüncelerini kendi bağlamından kopararak, dar siyasetinize malzeme yapıyorsunuz. Atatürk Kurtuluş Savaşı'nın baş kahramanı olarak en önemli liderlerinden biridir. O gün ülkemizi işgal edenleri, o günün şartlarında imkansız denen koşullarda bile denize dökenlerin, o gün gösterilen mücadele ruhunun aynen yaşatılması gerektiğini düşünüyoruz."

'6'LI MASA GÖRDÜĞÜMÜZ KADARIYLA FİKİR BİRLİĞİNE VARAMIYOR'

Çelik, HDP'ye bakanlık verileceği iddialarının sorulması üzerine, "6'lı masa gördüğümüz kadarıyla ortak bir konuda fikir birliğine varamıyor. HDP'ye bakanlık verilme meselesi de böyle. Birisi konuşuyor, ardından birbirlerine zıt açıklamalar geliyor. Dürüst şekilde, şeffaf şekilde çıkıp ne düşündüklerini anlatmalılar. Farklı fikirlerde tartışmaları ortada bir masa olmadığını gösteriyor. Tabi bu onların iç meselesi, istedikleri kadar değerlendirme yapsınlar ama ortada 6'lı masa birliğinin olmadığı görülmektedir. 'PKK terör örgütü değildir' diyen bir yapıya bakanlık vermeyi düşünüyorsanız bunu topluma açıklamalısınız" dedi.

'825 BİN YURT KAPASİTESİNE ULAŞTIK'

Çelik ayrıca yeni öğretim yılında yurt tartışmalarına ilişkin, "Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla herkesin gözü yurt kapasitesindeydi. Yeni yurtlarla 825 bin kapasitesine ulaştık. Gençlik ve Spor Bakanı'mızın çabasını da takdirle karşılıyoruz" açıklamasında bulundu.

'CUMHURBAŞKANIMIZ MÜSAİT OLDUĞUNDA GİDECEĞİNİ SÖYLEDİ'

Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İngiltere'de kraliçenin cenaze törenine katılmasıyla ilgili olarak, "Cumhurbaşkanımız müsait olduğunda gideceğini söyledi. Ama henüz program netleşmedi. Program nasıl ayarlanır, akış nasıl sağlanır halen arkadaşlar bunu çalışmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.