DünyaDerinlerdeki kalede suikast depremi! Dünya nefesini tuttu, Orta Doğu'da fay hatları tetiklendi

CANLI Derinlerdeki kalede suikast depremi! Dünya nefesini tuttu, Orta Doğu'da fay hatları tetiklendi

21.09.2024 - 08:50 | Son Güncellenme:

İsrail Hizbullah'ın kalesini F-35'le vurdu. Depremi andıran ölümcül saldırıda füzelerin eksi ikinci kattaki toplantıyı 'infaz için gerekli fırsatın' ortaya çıkmasıyla hedef aldığı öğrenildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal edip kan gölüne çevirdiği savaşın 351'inci günü... Savaşın etkileri tüm bölgeye yayıldı, gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

megaphone

CANLI BİLDİRİYORUZ

BEYRUT SALDIRISI SONRASI NETANYAHU: HEDEFLERİMİZ AÇIK, EYLEMLERİMİZ ORTADA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah'ın üst düzey komutanı İbrahim Akil'in öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in 'hedeflerinin açık ve eylemlerinin ortada olduğunu' söyledi.

İSRAİL'İN DURDURULMASI İÇİN İRAN'DAN ÇAĞRI

İran, İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta sivil yerleşim noktalarına düzenlediği saldırıyı kınayarak, uluslararası topluma İsrail'in durdurulması için 'kararlı önlemler' alma çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde bir binaya düzenlediği ve 14 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı kınadı.

'KİTLESEL KATLİAM MAKİNESİ'

Lübnan'a yönelik saldırıların uluslararası hukukun ve ülkenin egemenliğinin ihlali olduğunu belirten Kenani, "Hiç şüphe yok ki siyonist rejim (İsrail), ateşkesin sağlanmasının gerekliliği konusunda dünya hükümetlerinin ve uluslarının ezici çoğunluğunun aksine, bölgede gerilimi artırma ve savaş ve çatışma coğrafyasını geliştirme çabasındadır. Böylesine kötü niyetli bir politika, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik açık ve son derece büyük bir tehdittir" ifadelerini kullandı.

Kenani, 'kitlesel katliam makinesi' olarak nitelediği İsrail'in Filistin, Lübnan ve Suriye'deki saldırılarının durdurulması için uluslararası toplum tarafından 'kararlı' önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

İSRAİL GAZZE'DE SON 24 SAATTE 44 KİŞİYİ KATLETTİ


Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, İsrail, 20 Eylül Cuma sabahından bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik çok sayıda hava saldırısı gerçekleştirdi.

Saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 44 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 795’i çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere en az 41 bin 272 Filistinli öldü, 95 bin 551 kişi yaralandı.

Haberin Devamı
DERİNLERDEKİ KALEDE SUİKAST DEPREMİ!

İsrail ordusu, Cuma günü F-35 tipi savaş uçağıyla düzenlediği 'hedefli' hava saldırısında, Hizbullah'ın Lübnan'ın başkenti Beyrut’taki kalelerinden Dahiye mahallesini hedef aldı.

Saldırıda en az 14 kişi hayatını kaybetti, 9’u ağır olmak üzere 66 sivil ise yaralandı.İsrail ordusu, Cuma günü F-35 tipi savaş uçağıyla düzenlediği 'hedefli' hava saldırısında, Hizbullah'ın Lübnan'ın başkenti Beyrut’taki kalelerinden Dahiye mahallesini hedef aldı. Saldırıda en az 14 kişi hayatını kaybetti, 9’u ağır olmak üzere 66 sivil ise yaralandı.

Kanlı saldırıda Hizbullah'ın askeri kanadının iki numaraları ismi İbrahim Akil hedef alındı.

Akil'in ölümünü dünyaya ilk olarak İsrail duyurdu, gece yarısına doğru Lübnan kanalı MTV, Akil'in cesedinin bulunduğunu, kimliğinin tespit edildiğini ve ailesinin bilgilendirildiğini bildirdi. Hizbullah ise aynı saatlerde haberleri doğruladı.

FÜZELER EKSİ İKİYE KADAR ULAŞTI


Jerusalem Post gazetesine göre, İbrahim Akil de dahil olmak üzere on Rıdvan Gücü komutanını öldüren İsrail saldırısı, Dahiye mahallesindeki bir otoparkta Hizbullah özel operasyon güçlerinden 20 komutanın katıldığı toplantı sırasında gerçekleşti.

Toplantının otoparkın eksi ikinci katında gerçekleştiği ve İsrail saldırısının toplantının gerçekleştiği kata kadar ulaşan dört füzeyle gerçekleştirildiği de gelen bilgiler arasında.

'İNFAZ İÇİN GEREKLİ FIRSAT'


Gazeteye göre, bu uzun zamandır planlanmış bir suikast değildi, daha ziyade Akil ve üst düzey liderlerin yeraltı bir operasyon dairesinde toplandıkları istihbaratının alınmasıyla 'operasyonel bir fırsatın' kullanılmasıydı. 

Saldırı, Maariv gazetesinin bir haberinde, 'infaz için gerekli bir fırsat' olarak tanımlandı.

Maariv, İsrail güvenlik yetkililerinin "Nasrallah artık her durum değerlendirmesinde yanında oturan en önemli iki kişiden mahrum kaldı.

'Savaşta yeni bir aşama'dan bahsettiğimizde, tam olarak kastettiğimiz bu. Beyrut eskiden kırmızı çizgiydi, artık kırmızı çizgi yok" dediğini bildirdi.

'DEPREM GİBİYDİ'


Amerikan New York Times gazetesine konuşan bir görgü tanığı, saldırıdan önce bir füzenin geldiğini hiç duymadığını anlatarak şöyle söyledi: 

"Daha çok bir deprem gibiydi. Binamız sallandı."

Diğer görgü tanıkları yaşanan 'kaosu' anlattı. Mortada Samui adlı bir adam, olay yerine vardığında tamamen yıkılmış bir bina ve yan yatmış bir araba bulduğunu aktardı. 

Çocuğunu arayan bir kadına yardım etmeye çalıştığını fakat kurtarma ekiplerinin kendisinden bölgeden uzaklaşmasını istediğini söyledi ve şöyle devam etti: 

"Bina tamamen yıkılmıştı. Titriyordum."

'İSRAİL ÇILGINLIĞI TÜM SINIRLARI AŞTI'

Saldırı, savaşın başlangıcından bu yana İsrail uçakları tarafından gerçekleştirilen üçüncü saldırıydı. İlk saldırıda, üst düzey Hamas yetkilisi Salih el-Aruri, ikincisinde ise Hizbullah komutanı Fuad Şükür öldürüldü. 

İran'ın Lübnan büyükelçiliği, saldırının ardından "İsrail çılgınlığı tüm sınırları aştı" dedi.

KOD ADI 'TAHSİN', BAŞINA YEDİ MİLYON DOLAR ÖDÜL KONMUŞTU


İsrail’in hedef aldığı 'Tahsin' kod adlı Akil’in Hizbullah'ın en yüksek askeri organı olan Cihat Konseyi'nin üyesi.

Akil, Hizbullah'ın özel harekat sistemi ve elit birliği Rıdvan Gücü'nün komutanı olarak biliniyor ve gizliliğe önem veren, perde arkasında, medyanın ilgi odağı olmadan çalışmayı tercih eden mizacıyla tanımlanıyor.

Akil, İsrail’in 2000 yılında Lübnan’dan çekilmesine katkıda bulunan savaşlar da dahil olmak üzere Hizbullah’ın İsrail ordusuna karşı gerçekleştirdiği, birçok büyük askeri operasyonun arkasındaki isimlerden biri olarak biliniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Nisan 2023'te, Beyrut'taki ABD Büyükelçiliğine 1983’te düzenlenen bombalı saldırının arkasında yer alan önemli isimlerden biri olduğu iddia edilen Akil hakkında bilgi sunanlara yedi milyon dolara kadar ödül verileceğini duyurmuştu.

'CELİLE'Yİ FETHETME PLANI'NIN LİDERİ VE MİMARI

İsrail ordusu sözcüsü, R.-Amiral Daniel Hagari, onun Hizbullah'ın 'Celile'yi Fethetme Planı'nın lideri ve mimarı olduğunu belirtti.